facebook pixel

Οι 8 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις

Προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για μία νέα συμφωνία για την οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης στη χώρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς «για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη». Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι βασικοί άξονες που παρουσίασε, δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και παράγουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονομία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

  • Ουσιαστική απλοποίηση όλου του θεσμικού πλαισίου και των βημάτων για την αδειοδότηση επενδύσεων, καθώς και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία επιχειρήσεων, με τη λειτουργία στην πράξη - και όχι στα χαρτιά - «υπηρεσίας μιας στάσης» για όλες τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων («one-stop shop») με τη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠ), στις 13 περιφέρειες, όχι μόνο ως φορείς ενημέρωσης, αλλά και ως φορείς ουσιαστικής διεκπεραίωσης.
  • Δίκαιο, απλό, σταθερό και διαφανές φορολογικό σύστημα για τουλάχιστον πέντε έτη, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και θα επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Φορολογούμε τα κέρδη και όχι την παραγωγή. Με υψηλότερη φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη και χαμηλότερη σε αυτά τα οποία αποθεματοποιούνται για να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία. Και με ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
  • Ίδρυση δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας, στην οποία θα ενοποιηθούν υφιστάμενοι μηχανισμοί, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων, προκειμένου να διευκολύνει την άντληση και διοχέτευση πόρων προς τη πραγματική οικονομία.
  • Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, αλλά και για τη χορήγηση μικροπιστώσεων προς άτομα και ομάδες που αποκλείονται ολοσχερώς από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, όπως άνεργοι, μετανάστες, ΑμΕΑ, κλπ.
  • Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Εντός του οργανισμού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπίπτουν στη «νέα σεισάχθεια». Διασπάται, δηλαδή, ένα δάνειο σε δύο μέρη: σ' εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εμφανίζουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής.
  • Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών (Θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης και περιορισμός της έκδοσης πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων. Το ζητούμενο δεν είναι η διαιώνιση του προβλήματος και η συσσώρευση χρεών, αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγματικά υπάρχουν προοπτικές βιωσιμότητας, με την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων παραγωγικής αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων. Η αντιμετώπιση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και προς το δημόσιο.
  • Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Με τη δικαστική αποφόρτιση από ασήμαντες και μικρής κοινωνικής απαξίας υποθέσεις, τη στελέχωση των δικαστηρίων με επαρκή αριθμό δικαστών και τη στήριξη του έργου τους με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, τη διαμόρφωση αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για την επιτάχυνση των αναγκαίων λύσεων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Για το ρόλο του κράτους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως πρέπει να προστατεύει τα δημόσια αγαθά και να λειτουργεί ως εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού, ως μοχλός ανάπτυξης αλλά και ως αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός και αποτελεσματικός αρωγός του πραγματικού επενδυτή, του υγιούς επιχειρηματία, σημειώνοντας ότι «το σημερινό δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος δεν είναι ατύχημα. Είναι πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή