facebook pixel

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Ταξίδι στα Αντικύθηρα: Νέα σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο

Ένα δόρυ, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τμήματα κλίνης και αμφορείς έφερε στο φως η έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο από παλαιότερες έρευνες)

Ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2,20 μέτρων, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τα μεταλλικά τμήματα μιας κλίνης και μια συστάδα αμφορέων έφερε στο φως η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, 38 χρόνια μετά τον Ζακ Ιβ Κουστό και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, τα ίχνη ενός αγάλματος δείχνει το χάλκινο δόρυ που ήδη έχει ανελκυστεί από τον βυθό, καθώς δεν φαίνεται να συνανήκει σε κανένα από τα ήδη γνωστά που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Η διαπίστωση αυτή γεννά ελπίδες για τον εντοπισμό ενός νέου έργου τέχνης και οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να βρουν το άγαλμα από το οποίο προέρχεται το δόρυ, καθώς έχουν ήδη επισημάνει στο πλάτωμα, όπου έχει "αράξει" το πλοίο, πολλούς ανερμήνευτους εκ πρώτης όψεως μεγάλους όγκους καλυμμένους με μικροοργανισμούς της θάλασσας και επίπαγο, οι οποίοι "χτυπούν" όταν τους πλησιάζει ο ανιχνευτής μετάλλου.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η δήλωση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελικής Σίμωσι που υποστήριξε ότι περιμένει να βρεθούν "καλλιτεχνικά ανάλογα του Εφήβου".

Οι εικασίες για το δαχτυλίδι

Μια τραγική ιστορία εκτιμούν οι ερευνητές ότι βρίσκεται πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι. Δεν αποκλείεται να ανήκε σε επιβάτιδα του πλοίου, μέλλουσα νύφη που είχε ξεκινήσει από την Ασία, έχοντας φορτώσει στο πλοίο τα προικιά της για να πάει και να παντρευτεί στην Ιταλία. Εικασία που βασίζεται στο γεγονός ότι το δαχτυλίδι βρέθηκε σε γυναικείο σκελετό, γύρω από τον οποίο έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα κι άλλα κοσμήματα.

Δεν είναι ωστόσο γνωστό αν μέσα στα προικιά συμπεριλαμβανόταν η χάλκινη κλίνη-ανάκλιντρο ανάλογη με κείνη που έχουν ήδη βρεθεί στις προηγούμενες έρευνες στο ναυάγιο τόσο το 1900-1901 όσο και το 1976 όταν καταδύθηκε στα Αντικύθηρα ο Ζακ Ιβ Κουστό.

Παράλληλα, εντυπωσιακές είναι και οι συστάδες πήλινων αγγείων που εντοπίστηκαν σε απόσταση 200 μ. από το πλοίο. 

Η ανακάλυψή τους ωστόσο έχει διχάσει την επιστημονική ομάδα, καθώς η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων εκτιμά ότι το πλοίο κόπηκε σε κομμάτια και ότι οι συγκεκριμένοι αμφορείς κύλησαν σε άλλο σημείο, αλλά αποτελούν μέρος του φορτίου του. 

Κατάδυση σε μεγάλα βάθη με εξελιγμένα μέσα στην υπηρεσία της επιστήμης και του πολιτισμού
Κατάδυση σε μεγάλα βάθη με εξελιγμένα μέσα στην υπηρεσία της επιστήμης και του πολιτισμού

Ωστόσο,οι αμερικανοί συνεργάτες της κ.α Σίμωσι από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλει, εκτιμούν ότι τα αγγεία ανήκουν σε δεύτερο πλοίο το οποίο συνόδευε το πρώτο κι έπεσε και αυτό θύμα της καταιγίδας με τους έντονους ανατολικούς ή βορειοανατολικούς ανέμους που έστειλε στον βυθό και το πρώτο πλοίο το δεύτερο τέταρτο του 1ου π.Χ. αιώνα.

Κατευθυνόταν προς Ιταλία και ήταν κατάφορτο με έργα τέχνης που προέρχονταν είτε από τη Δήλο, είτε από την Έφεσο, είτε από την Πέργαμο.

Το φορτίο του αποτελούσαν γλυπτά, κοσμήματα, αγγεία, σκεύη και νομίσματα.

Η επαναστατική στολή Exosuit, ουσιαστικά ένας εξωσκελετός από αλουμίνιο, επιτρέπει κίνηση σε πολύ μεγάλα βάθη
Η επαναστατική στολή Exosuit, ουσιαστικά ένας εξωσκελετός από αλουμίνιο, επιτρέπει κίνηση σε πολύ μεγάλα βάθη

Αυτά τα ευρήματα είναι τα πρώτα που έρχονται στην επιφάνεια μετά την ανασκαφική έρευνα του 1976 και επρόκειτο να παρουσιαστούν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Κύθηρα, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την διεθνή ερευνητική ομάδα και τους χορηγούς της – όπου μάλιστα είχαν κληθεί πάρα πολλοί επιστήμονες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης – αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαγόρευσε κάθε είδους ανακοίνωση προκειμένου να προβεί ο ίδιος ο υπουργός κ. Κώστας Τασούλας επισήμως σε ανακοινώσεις την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο, αν και το οπτικοακουστικό υλικό με τα ευρήματα μπορεί να μην προβλήθηκε τη στιγμή που είχε προγραμματιστεί, ωστόσο δεν έμεινε κρυφό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και υπερσύγχρονα μέσα -οι ισχυρότεροι σύμμαχοι των δυτών και των αρχαιολόγων που επιχειρούν τη νέα εξερεύνηση είναι το ρομπότ χαρτογράφησης Sirius και η επαναστατική στολή Exosuit, ουσιαστικά ένας εξωσκελετός από αλουμίνιο- τα οποία τους επιτρέπουν να παραμείνουν για πολύ περισσότερη ώρα και να κινηθούν πιο άνετα σε πολύ μεγάλα βάθη.

Εικόνες από τη ζωή των υποβρύχιων ερευνητών

Το παρακάτω παλαιότερο βίντεο του Pathfinder, παρουσιάζει πώς είναι να αναζητάς ναυάγια στον ελληνικό χώρο. Ιστορική γέφυρα του χτες με το σήμερα. Μνήμες νωπές αλλά όχι ξεχασμένες. Εικόνες που θέλουν να αντικρίσουν το φως.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή