facebook pixel

Θολό πολιτικό σκηνικό στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Στη συνάντησή τους θα χαράξουν κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της τρόικας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση

Το ρεύμα του αέρα που θα καθαρίσει πολιτικά την εικόνα της κυβέρνησης θα επιδιώξουν να προκαλέσουν με τη συνάντηση τους οι δύο εταίροι, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος, στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Τετάρτης.

Το τζάμι της  κυβερνητικής βιτρίνας θολώνει τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερο από το κακό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της, το οποίο διαμορφώνεται από τις αντιθέσεις των δύο εταίρων και τα σενάρια πρόωρων εκλογών -ακόμη και πριν την προεδρική εκλογή- που τροφοδοτείται από κινήσεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, έως τις δημοσκοπήσεις που φέρουν σταθερά τη ΝΔ στην δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση και τις ενδοπαραταξιακές φωνές στη ΝΔ που ανοίγουν θέμα παραμονής του  Αντ. Σαμαρά στην προεδρία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στη συνάντηση τους οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα χαράξουν και κοινή γραμμή πλεύσης έναντι της τρόικας στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε, με κοινό στόχο των δύο ανδρών να ολοκληρωθεί ομαλά η διαπραγμάτευση και να κλείσει επιτυχώς ο φάκελος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η συζήτηση βέβαια θα γίνει στη σκιά των σεναρίων περί ραγδαίων εξελίξεων, με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αναγνωρίζουν μεν την δυσκολία της παρούσας κατάστασης αλλά ταυτόχρονα και να επιμένουν πως η δικομματική κυβέρνηση έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει και αυτές τις δυσκολίες. Μάλιστα οι  δύο πλευρές επιχείρησαν από χθες το βράδυ να κλείσουν ένα ζήτημα που ανέκυψε με την παρουσία του πρωθυπουργικού συμβούλου Χρ. Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις Χαρδούβελη με την τρόικα.  

Την ίδια στιγμή όμως οι δύο εταίροι θα πρέπει να διασκεδάσουν τον προβληματισμό για την πορεία της κυβέρνησης που επικρατεί, σύμφωνα με τον Τύπο, στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα καλούνται να αναστρέψουν και το κλίμα προεκλογικού εκνευρισμού που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Η αίσθηση ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου.

Η πολιτική αβεβαιότητα όμως αποδυναμώνει την κυβερνητική προσπάθεια, και όπως είπε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης  «όσο δεν λύνεται το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, στο μυαλό όλων -πολιτών και επιχειρηματιών- υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών και υπΆ αυτή την έννοια οι εκλογές είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη».

Το κλίμα τροφοδοτούν οι κινήσεις και συγκρούσεις υπουργών που έχουν καθαρά προεκλογική στόχευση αλλά και η παραίτηση, το μεσημέρι της Τρίτης,  τριών γενικών γραμματέων της κυβέρνησης οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές.

Τις πραγματικές διαστάσεις  της πολιτικής ρευστότητας όμως αποκάλυψε η πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μέλους της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος  ζήτησε την παραίτηση Σαμαρά και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ η οποία δια του γραμματέα της, Ανδρέα Παπαμιμίκου, τον κάλεσε να «αφήσει τις τσάμπα μαγκιές» και να «αποφασίσει τι θα κάνει» σημειώνοντας ότι «την κομματική σου ταυτότητα δεν την βάζεις στο συρτάρι. Ή την κρατάς ή τη γυρίζεις πίσω. Ας αφήσει τις τζάμπα μαγκιές».

Από κοντά ακολούθησε και η δήλωση του «καραμανλικού» Γιώργου Βλάχο, ο οποίος είπε πως αν τα πράγματα δυσκολέψουν και οδηγηθούμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας «είναι προφανές ότι το ζήτημα του πρωθυπουργού θα ξεκινούσε από μηδενική βάση».

Συμπρωταγωνιστής στο θρίλερ, που αρχίζει να εξελίσσεται ο διαγραφείς από τη ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης που είπε στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» ότι η πρόταση Τζιτζικώστα μπορεί να συζητηθεί.

Τέλος ο ευρωβουλευτή ςτης ΝΔ Γιώργος Κύρτσος αντίθετα με την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, είπε ότι δεν είναι και καταστροφή εάν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Πάντως η κυβερνητική επκρόσωπος Σ. Βούλτεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, κατήγγειλε σχέδιο ανωμαλίας που ξεκίνησε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, τον αιγιαλό, τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται. Σε αυτό το σχέδιο εντάσσει, όπως είπε, και τα περί διαφωνιών στην κυβέρνηση ή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραίτησή της. Όπως τόνισε η κ. Βούλτεψη, δεν ισχύουν και τα περί διαφωνίας του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Λαζαρίδη, τα οποία απέδωσε σε διαρροές.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή