facebook pixel

Η «μετά μνημόνιο εποχή» πρωταγωνιστής στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο πρωταγωνίστησε στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Ο οδικός χάρτης στον δρόμο της εξόδου από το μνημόνιο κυριάρχησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη, πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, μετά το πέρας των επτάωρων διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος σημείωσε πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Όσο για την στάση της τρόικας ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. 

Επέμεινε ωστόσο ότι κατά τη συνάντηση της Τρίτης δεν συζητήθηκε χρονοδιάγραμμα ενώ «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης» και «για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». 

Γενικότερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση «πήγε πολύ καλά, το κλίμα ήταν πολύ καλό» και ότι «η τρόικα θέλει να βρει λύση σε όλα τα θέματα και ότι πέρα από το ζήτημα της εξόδου τέθηκε επί τάπητος και το θέμα του προϋπολογισμού».

Κατά τον ίδιο κορυφαίο παράγοντα, «η τρόικα συμφωνεί ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο του 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα», μέχρι και της υπέρβασης στόχου για το 2014, λέγοντας μάλιστα ότι αν υπέρβαση έχει μόνιμες αιτίες αυτό βοηθά και το 2015.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι όλα τα ζητήματα θα έχουν λυθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που μπορεί να κατατεθεί και νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ενώ στο προσχέδιο της προσεχούς Δευτέρας «θα δείτε κάτι που θα προσομοιάζει στον τελικό στόχο».

Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας εξήγησε ότι κατά την πρώητ, επισήμανε η ίδια πηγή, δείξαμε ότι υπάρχουν τρόποι να πετύχουμε τον στόχο. Πρόσθεσε ότι στο προσχέδιο θα υπάρχει γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί.

Για το ζήτημα των φοροελεφρύνσεων, είπε ότι αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα γίνουν. Πρόσθεσε όμως ότι το θέμα είναι πότε θα γίνουν και με ποιον τρόπο. Επισήμανε ότι σήμερα «δεν μιλήσαμε καθόλου για το timing των φοροελαφρύνσεων».

Στη συνάντηση, ανέφερε, δεν υπήρξε συζήτηση για την αύξηση των δόσεων σε 100,  ενώ θεώρησε δεδομένη την μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30% βάσει της πρωθυπουργικής εξαγγελίας. 

Επισήμανε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα τα δουν και οι τεχνικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στο 2016. Ανέφερε με νόημα ότι «ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην κλείσει η διαπραγμάτευση σε 11 μήνες, να κλείσει φέτος». Ανάφερε ότι υπάρχει «πολυτέλεια να διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου, θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι και στο πεδίο των προαπαιτούμενων «πάμε πολύ καλά», παραδεχόμενος ότι «είχαμε μείνει πίσω» στην αρχή του καλοκαιριού. «Στις 19 Σεπτεμβρίου το ποσοστό υλοποίησης ήταν λίγο χαμηλότερο από το 60% ενώ τώρα προσεγγίζει το 65%».

Η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης είχε έντονο και το παραπολιτικό στοιχείο καθώς η παρουσία του συνεργάτη και συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών την ώρα του ραντεβού του επιτελείου με την Τρόικα, προκάλεσε ένταση μεταξύ τωνν δύο κυβερνητικών εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησε εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο και στον υπουργό, Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Ε. Βενιζέλο νωρίτερα πως δεν προβλέπεται η παρουσία κομματικών στελεχών στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι όσα συνέβησαν στο Παρίσι αποτέλεσαν εξαίρεση.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης φέρεται να τηλεφώνησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον ενημερώσει για την παρουσία του συνεργάτη του πρωθυπουργού στη σύσκεψη.  Φήμες μάλιστα κάνουν λόγο για έντονη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Γκίκα Χαρδούβελη για την παρουσία Λαζαρίδη.

Αργότερα πάντως από το Μαξίμου έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν ενήμερος για την παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού και πως βρέθηκε στη σύσκεψη ακριβώς επειδή εκπροσωπούσε τον πρωθυπουργό. Σε αντίστοιχο κλίμα παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών παράγοντες του οποίου ανέφεραν ότι δεν συνέβη τίποτα το σημαντικό το πρωί της Τρίτης. 

Σήμερα, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή