facebook pixel

Προς αναβολή η μετεγκατάσταση των Ρομά από το Χαλάνδρι

Οι Ρομά του Χαλανδρίου έστησαν οδοφράγματα και αρνούνται να μετακινηθούν

Ομάδες Ρομά από τα ξημερώματα έκαιγαν λάστιχα στο οδόστρωμα της Λ. Μεοσογείων, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία στο ύψος του Νομισματοκοπείου, καθώς διαμαρτύρονται για την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού τους στο Χαλάνδρι και μετεγκατάστασης τους στα Μέγαρα. Μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, το μεσημέρι, φαίνεται να αναστέλλεται η μετεγκατάστασή.

Ο καταυλισμός των Ρομά, που βρίσκεται στο Χαλάνδρι, πίσω από το νομισματοκοπείο, τα τελευταία 40 χρόνια, αποφασίστηκε να μετεγκατασταθεί στα Μέγαρα, στη θέση Κονδύλι του όρους Πατέρα. Σε πρώτη φάση είχε προγραμματιστεί η κατεδάφιση των 12 από τα 66 ακατοίκητα παραπήγματα, ενώ στη συνέχεια -όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά- θα κατεδαφιστεί ολόκληρος ο καταυλισμός, προκειμένου να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τα καταπατημένα οικόπεδα. Ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε δώσει διορία μέχρι σήμερα στις 09:30 για να ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης. Οι Ρομά όμως απέρριψαν την πρόταση και έστησαν τα οδοφράγματα.

Στον χώρο του καταυλισμού διαβιούν 75 οικογένειες τσιγγάνων, σε 66 οικήματα ιδιοκτησίας τρίτων προσώπων. Οι Ρομά αντικρούουν τον χαρακτηρισμό του αυθαίρετου για τον καταυλισμό τους και τα περί καταπατήσεων ιδιοκτησίας υποστηρίζοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι και «όχι να πάνε σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα είναι δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση τους σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας». 

Οι Ρομά υποστηρίζουν ακόμη ότι η κατεδάφιση του καταυλισμού τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας μας σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική μεταστέγαση του πληθυσμού σε άλλο χώρο και τα ασφαλιστικά μέτρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται σε ισχύ. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ανεξαρτήτως των συνεπειών  και ζητούν από την Πολιτεία, εφόσον επιθυμεί τη μετοίκηση τους, να εξασφαλίσει σε αυτούς και τις οικογένειες τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Κατέθεσαν μάλιστα στο Διοικητικό Εφετείο και σχετική αίτηση αναστολής της κατεδάφισης. Σχετικά με την τύχη του καταυλισμού, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του καταυλισμού, λέγοντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα». «Είναι αδιανόητο μέσα στον οικιστικό ιστό να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Ρομά πρέπει να μεταφερθούν με έναν βιώσιμο τρόπο. Ο κ. Ρούσσος κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί στοχοποίησή του, λόγω της άρνησής του να συναινέσει στον έλεγχο για τις μονιμοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων. 

Μετά από σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας, κ. Ρούσσος υπέβαλλε αίτημα να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό, μέχρι να βρεθεί λύση. Με το αίτημα αυτό συμφώνησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη σύσκεψη καταγράφηκε η διαφωνία μεταξύ Ρομά και Πανεπιστημίου Αθηνών από την μια πλευρά και της πολεοδομίας από την άλλη πλευρά σχετικά με τα 12 προς κατεδάφιση κτίσματα. Η πρώτη πλευρά υποστηρίζει ότι αυτά κατοικούνται κανονικά ενώ οι εκθέσεις της πολεοδομίας καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα. Έπειτα από τη σύσκεψη των αρμοδίων πιθανολογείται ότι η συζήτηση για τον καταυλισμό θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή