facebook pixel

Ολες οι εξελιξεις

Αμφίπολη: «Πολύ μεγαλύτερο από ό,τι φανταζόμαστε το μνημείο»

Η πλήρης αποκάλυψη των βάθρων πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες οι Καρυάτιδες στον Τάφο της Αμφίπολης, ολοκληρώθηκε.

Όσο οι δηλώσεις για το περιεχόμενο και τη μορφή του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, δίνουν και παίρνουν, η πλήρης αποκάλυψη των βάθρων πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες οι Καρυάτιδες στον Τάφο, ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται στον Τύπο, το καθένα από τα μαρμάρινα βάθρα έχει ύψος 1,80 μέτρα, ενώ  τα ίδια τα αγάλματα έχουν ύψος 2,27 μέτρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. 

Έτσι αθροιστικά, πρόκειται για εντυπωσιακά δημιουργήματα με συνολικό ύψος που ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιβλητική την παρουσία τους στην είσοδο του τρίτου θαλάμου του Τύμβου.

Ωστόσο, τα μαρμάρινα βάρθρα των Καρυατιδών είναι κενά γραφής, δηλαδή δεν φέρουν κάποιο σύμβολο, πόσο μάλλον επιγραφή, που να απαντά στα δεκάδες ερωτήματα που έχει δημιουργήσει η εν λόγω ανασκαφή στην αρχαιολογική ομάδα, την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι αναζωπυρώνονται οι εικασίες που αναφέρουν ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης δεν είναι Τάφος αλλά άλλου είδους μνημείο, όπως ηρώο ή και μαντείο. 

Περισσότεροι χώροι από όσους ξέρουμε στο μνημείο;

Την Κυριακή δύο μη αρχαιολόγοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο καθηγητής Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου και ο καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΑΠΘ Κυριαζής Πιτιλάκης, μιλώντας στο Mega εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το ταφικό μνημείο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί και εκτείνεται πέραν των χώρων που έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθεοδώρου -ο οποίος έκανε έρευνα στον τύμβο με γεωραντάρ πριν από τέσσερα χρόνια- άφησε να εννοηθεί, ότι υπάρχουν περισσότεροι χώροι στο μνημείο από αυτούς που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι για να υπάρχει πλήρης εικόνα του μνημείου θα πρέπει να ανασκαφεί ό,τι υπάρχει εντός του ταφικού περιβόλου που έχει εντοπιστεί.

«Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη νομίζω ότι αυτά που έχουμε δει δεν είναι τίποτα - έχω την αίσθηση ότι πρέπει να είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά περισσότερο από κάποια δωμάτια και κάποιους χώρους», πρόσθεσε.

Ίσως πολλοί ακόμα θάλαμοι όσο προχωράμε στο κέντρο

Στο ίδιο κλίμα και ο κ.Πιτιλάκης, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εκπομπή, δεν απέκλεισε να βρεθούν περισσότεροι θάλαμοι όσο η ανασκαφή προχωρά προς το κέντρο του τύμβου. Ο καθηγητής μάλιστα, αναφέρθηκε και σε τάφο που έχει βρεθεί στην Πέλλα με επτά θαλάμους. 

«Εχει δημοσιευθεί μία άλλη ανασκαφή στην Πέλλα, που έχει τον κεντρικό διάδρομο με παράλληλους χώρους και οδηγεί σε ένα χώρο με εφτά άλλους χώρους, τρεις σε κάθε πλευρά και έναν στην κορυφή. Κάνω μία υπόθεση, ενδεχομένως μπορεί κανείς να συναντήσει κάποιες τέτοιες καταστάσεις όσο πλησιάζει προς το κέντρο, πράγμα το οποίο περιπλέκει ακόμη παραπάνω την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτιλάκης.

Παλιαδέλη: «Μπορεί να έχουν βρεθεί στοιχεία και να μην είναι ανακοινώσιμα»

«Ένα σημαντικό μνημείο από μόνο του είναι ο τάφος της Αμφίπολης και μπορεί να έχουν βρεθεί στοιχεία αλλά δεν είναι ανακοινώσιμα ίσως γιατί δεν είναι έτοιμα να τα αξιοποιήσουν οι αρχαιολόγοι», είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η καθηγήτρια αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη και βοηθός του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου.

«Και μόνο αυτό το μνημείο να υπήρχε και τίποτε άλλο στο εσωτερικό του είναι σημαντικό. Αν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε ποιανού η ποιανών ήταν ο τάφος θα ήταν τεράστιο κέρδος για την επιστήμη και την αρχαιολογία», είπε μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο.

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τάφος ξεφεύγει από την μορφή των μακεδονικών τάφων όπως τους γνωρίζαμε και δεν είναι  σαφή όσα μαθαίνουμε από τα δελτία τύπου τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Είπε ακόμα ότι «Αν έχουμε οστά αυτά θα είναι πολύ βοηθητικά».

Ρόμπιν Λέιν Φοξ: «Ο ένοικος είναι ο Νέαρχος ή κάποιος σαν αυτόν»

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εικασίες  των «ειδικών» που περιδιαβαίνουν τα διάφορα ΜΜΕ για τον περιβόητο «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης.

Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός «npr» φιλοξενεί δηλώσεις του φημισμένου ιστορικού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται από τους πλέον ειδικούς για τους Μακεδονικούς χρόνους.

Αναφέρει πως μέσα στον τύμβο πρέπει να είναι κάποιος στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάποιος σαν τον Νέαρχο που ήταν και ένας από τους πιο στενούς φίλους του από την παιδική ηλικία.

Ο Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» και σε μια αναφορά που γίνεται στον Δημάρατο τον Κορίνθιο που τάφηκε σε έναν ατομικό τύμβο που μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης (ειδικά στο μέγεθος).

«Σύμφωνα με τις υποψίες μου πρέπει να βρίσκεται μέσα στον τάφο κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλέξανδρου. Ο συγκεκριμένος στρατηγός θα πρέπει ή να γύρισε πίσω στην πατρίδα ζωντανός και όταν πέθανε να τάφηκε με τις ανάλογες τιμές ή να επέστρεψε νεκρός από το πεδίο της μάχης και να ακολουθήθηκε η αρμόζουσα ταφή προς τιμήν του».

USA TODAY: Πολιτική εκμετάλλευση της Αμφίπολης

Και η εφημερίδα USA TODAY ασχολείται με τα ευρήματα της Αμφίπολης, και κάνει λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος. Η εφημερίδα εστιάζει στο πόσο έχουν επηρεασθεί οι Έλληνες από όσα ανακοινώνονται για τις ανασκαφές και δεν διστάζει να αναφέρει ότι πολλά από αυτά αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

Αναφέρεται σε όλους τους αρχαίους λαούς που πέρασαν ανά του αιώνες από την Αμφίπολη και τους παραλληλίζει με τις στρατιές δημοσιογράφων και πολιτικών που παρελαύνουν εκεί. Περιγράφει τα κανάλια που έχουν στήσει αντίσκηνα στην περιοχή και το πόσο ψάχνουν για ένα πλάνο της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη.

Επίσης, περιγράφει τον πόλεμο για το αν είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός ο τάφος και αποθεώνει την ομορφιά των Καρυάτιδων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή