facebook pixel

Εβδομάδα των Παθών με την τρόικα στην Αθήνα

Η ατζέντα ανοιχτών θεμάτων περιλαμβάνει τα εργασιακά και το ασφαλιστικό

Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά από σήμερα για τα κυβερνητικά στελέχη που θα καθίσουν τις επόμενες ημέρες στο τραπέζι της συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών έχοντας μπροστά τους μια ατζέντα ανοιχτών θεμάτων, που περιλαμβάνει τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τουλάχιστον.

Ο πρώτος υπουργός που θα συναντηθεί την Τρίτη με την τρόικα, για την πρώτη φάση της αξιολόγησης είναι ο Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος για την καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Κυριακής ένα μαραθώνιο επαφών, αλληλοενημέρωσης και συντονισμού με τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι θα συναντηθούν με τους δανειστές.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας, διαρρέουν ότι αναμένεται μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση καθώς η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις για τα εργασιακά και ζητά να ανοίξει το ασφαλιστικό. 

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τρία είναι τα μείζονα ζητήματα σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα στην παρούσα φάση: η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και η μετά το μνημόνιο εποχή της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας και την τεράστια σημασία της τρέχουσας αξιολόγησης λόγω του όγκου των μεταρρυθμίσεων και των χιλίων προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Στην ενότητα των εργασιακών ζητά, ειδικότερα,  την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ότι ααφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ήδη ενημερωθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.

Πάντως όταν ρωτήθηκε την Κυριακή, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, για το ενδεχόμενο να κατατεθεί σύντομα νομοθετική διάταξη για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία που να προβλέπει αυξημένες δόσεις, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός με βάσει αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη, προχωρήσει σε μια τέτοια παρέμβαση».

Για τα εργασιακά η ελληνική πλευρά έχει εναποθέσεις τις ελπίδες της στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, στη Γενεύη, όπου την Τρίτη πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετράσει τις πιέσεις των δανειστών.

Οι κοινωνικοί εταίροι ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά "μέσα από διάλογο" ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή