facebook pixel

Την υλοποιηση 1.000 προαπαιτουμενων απαιτει η τροικα στην τρεχουσα αξιολογηση

Τρόικα: Φρένο στις φοροελαφρύνσεις, απαιτεί 1.000 μεταρρυθμίσεις

Την υλοποίηση 1.000 προαπαιτούμενων απαιτεί η τρόικα στην τρέχουσα αξιολόγηση

Με την ελληνική κυβέρνηση να διαρρέει καθημερινά στον Τύπο πακέτα ελαφρύνσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων, από τη φορολογία μέχρι τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και τις μνημονικές δεσμεύσεις να γίνονται μπαλάκι του πινγκ πονγκ μεταξύ Υπουργείων και Δικαιοσύνης με πολλούς άλλους ενδιάμεσους, παραμονές της συνάντησης Χαρδούβελη - τρόικας οι Βρυξέλλες έρχονται «να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους».

Ευρωπαίος αξιωματούχος  σε δηλώσεις του στον Τύπο κατέστησε σαφές ότι η θέση των Βρυξελλών είναι πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν πρέπει και δεν θα αλλάξουν».

Αναγνωρίζοντας ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, επισήμανε ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω πρόοδος και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας σε δημοσιονομικό επίπεδο θα έστελνε μήνυμα στις αγορές αλλά και στην κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις παλαιές της συνήθειες, τη στιγμή που φτάνει στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής. Την ίδια στιγμή ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετηθήκαν πρόσφατα, αλλά η πρόσβαση στις αγορές παραμένει εύθραυστη.
 
Με την φράση αυτή ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε, αποδυναμώνοντας τα παράλληλα, στα δύο κεντρικά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ότι: «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά» και ότι: επέστρεψε και πάλι στις αγορές», με τα οποία η Αθήνα επιχειρεί να πείσει ότι δεν χρειάζεται νέο δανειακό πρόγραμμα αλλά χαλάρωση των υπαρχόντων μνημονιακών όρων ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη. 
 
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συνέστησε, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με ασφάλεια, θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία.
 
Επισημαίνοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους επενδυτές υιοθετώντας τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που απομένουν και ότι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και για υγιή δημόσια οικονομικά μετά το πρόγραμμα.
 
Ανοίγοντας δε το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2015, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την  συνέχιση ή τον τερματισμό της παραμονής του ΔΝΤ στη χώρα μας μέχρι το 2016, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτές θα διευκρινιστούν τον Νοέμβριο, όταν θα γνωρίζουμε τη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2014. Τέλος συνέδεσε ευθέως την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με την «πραγματική πρόοδο σε μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων». 

Οι τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης και τα... 1.000 προαπαιτούμενα

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τρία είναι τα μείζονα ζητήματα σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα στην παρούσα φάση -η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» μεταρρυθμίσεων, το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και η μετά το μνημόνιο εποχή της ελληνικής οικονομίας- τα οποία και θα πρωταγωνιστήσουν στις διαπραγματεύσεις της τρέχουσας αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας και την τεράστια σημασία της τρέχουσας αξιολόγησης λόγω του όγκου των μεταρρυθμίσεων και των χιλίων προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Φοροελαφρύνσεις

Σε ό,τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιμένουν στην εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό 12 δισ. Ευρώ και για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.

Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της για έναν ακόμη χρόνο. Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Μεταρρυθμίσεις

Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, στον τομέα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μισθούς του δημοσίου και στα επιδόματα. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. 

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις Ελληνικές Αρχές τη σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και η οποία μεταξύ άλλων θα επιδοθεί στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των μαζικών απολύσεων. 

Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται, συχνά είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».

Κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί και την Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ουσιαστική σημασία στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνουν, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Χρηματοδοτικό κένο

Το δεύτερο μείζον ζήτημα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι για το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού αναμένονται οι εκτιμήσεις από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.

Η επόμενη μέρα του μνημονίου στην Ελλάδα

Η «μετά το μνημόνιο εποχή» είναι το τρίτο θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα πρέπει να συζητηθεί η επόμενη μέρα. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η Τρόικα δε μπορεί να συνεχιστεί με τη σημερινή της μορφή, πλην όμως τονίζουν ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες θα έχουν σημαντική επιτήρηση στην Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας να μην υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας, πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές και να δανείζεται με λογικά επιτόκια. Επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, σημαντικό ρόλο στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα παίξει η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 και το 2015, η πορεία των δημόσιων οικονομικών και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή