facebook pixel

Με δόσεις ο «Γολγοθάς» της πέμπτης αξιολόγησης από την τρόικα

Δυσφορία των δανειστών για τις μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης και την απροθυμία της να αγγίξει τις «καυτές πατάτες» του μνημονίου

Σε δύο μεγάλες φάσεις, με σημαντικούς ενδιάμεσους σταθμούς πρόκειται να διεξαχθεί η πέμπτη αξιολόγηση τςη ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπων των δανειστών μας, δημιουργώντας την αίσθηση ότι Γολγοθάς περιμένει την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το vima.gr η συζήτηση – προεργασία που έγινε κατά την τηλεδιάσκεψη άφησε την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και ότι θα περιλαμβάνει πολλά και σύνθετα ζητήματα, στην ελληνική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος.

Ο οδικός χάρτης της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει δύο φάσεις

Η πρώτη φάση θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, με κύριο θέμα συζήτησης την αποτίμηση και ιεράρχηση των εκκρεμοτήτων του Μνημονίου και την οριστικοποίηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. 

Στο προσχέδιο, θα αποσαφηνιστούν τόσο το ποσοστό μείωσης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, το οποίο παρατείνεται και πέραν του 2014, όσο και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία για τη μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ για τα ληξιπρόθεσμα που καθημερινά διογκώνονται πληροφορίες εμφανίσουν την κυβέρνηση αποφασισμένη να νομοθετήσει ακόμη μονομερώς κλιμακωτή ρύθμιση από 75 έως 100 δόσεις.

Μεταξύ των δύο φάσεων της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει έστω και άτυπα την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφού, από τις 10 έως τις  12 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει στην Ουάσινγκτον στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου. Στη συνεδρίαση αυτή, η πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου θα είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα.

Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας θα επανέλθουν στην Αθήνα, για την δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Εκτός από τα θέματα της «εγχώριας ατζέντας», δηλαδή το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο μισθολόγιο και την ολοκλήρωση των απολύσεων στο Δημόσιο, η δεύτερη φάση συνδέεται χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών, στις 26 Οκτωβρίου, όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου.

Με δεδομένο, επίσης, ότι, όπως επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη, η επιτυχής ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, εκτός από την εκταμίευση των δόσεων ύψους 7,1 δισ. ευρώ, θα «σημάνει»- και μετά τα τελικά αποτελέσματα των stress tests- και την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Πάντως δημοσιεύματα του Τύπου εμφανίζουν τους δανειστές να δυσφορούν τόσο για τις μονομερείς κινήσεις όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο όσο και για απροθυμία της ελληνικής πλευράς να συζητήσει για τις «καυτές πατάτες» των ομαδικών απολύσεων και του νέου Ασφαλιστικού, που αποτελούν ορόσημα του προγράμματος.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή