facebook pixel

Θετικές διαπιστώσεις και υποσχέσεις στήριξης από τη Μέρκελ στον Σαμαρά

«Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία» είπε ο Αντώνης Σαμαράς

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με την Αγκ. Μέρκελ, που προκάλεσε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, έληξε χωρίς εμφανή ουσιαστικά αποτελέσματα. Το κλίμα αποτυπώθηκε στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν στη συνάντηση, με την Γερμανίδα καγκελάριο να διαπιστώνει πρόοδο και να εκφράζει κατανόηση για την ανεργία και τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει θετικό απολογισμό και να επιμένει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας.

«Η Ελλάδα δίνει θετικά μηνύματα και σύντομα θα υπάρξει ανάπτυξη. Τα πρώτα βήματα επιτυχίας γίνονται ήδη ορατά. Υπάρχουν θετικά μηνύματα στον τομέα του τουρισμού» δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, μετά το γεύμα εργασίας που παρέθεσε στην καγκελαρία στον πρωθυπουργό και στην ελληνική αντιπροσωπεία. Η Ελλάδα, συνέχισε, επεξεργάζεται τα επόμενα βήματα για το πρόγραμμα με την τρόικα. Η κ. Μέρκελ σημείωσε: «Διαπιστώνουμε θετικές προόδους. Η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα, γιατί υπάρχουν δείγματα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται αυτό με τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις». Εξέφρασε, δε, την κατανόησή της για το πρόβλημα της ανεργίας.

Σε ερώτηση αν συζήτησε με τον Αντ. Σαμαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, η κ. Μέρκελ είπε ότι ο πρωθυπουργός κυβερνά με μεγάλη αποφασιστικότητα και σε συνεργασία με τους εταίρους. Υπάρχουν, είπε, μόνο επιτυχίες.
 
Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα «πέτυχε στόχους νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στις αποδόσεις των ομολόγων και στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επανέλαβε ότι το τρίτο τρίμηνο θα έχουμε ανάκαμψη με θετικό πρόσημο, ενώ για πρώτη φορά μειώνεται και η ανεργία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα επιτεύχθηκαν με τη στήριξη των εταίρων, δείχνουν ότι η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω και υπογράμμισε ότι «Δεν απαιτείται νέο πακέτο βοήθειας».

«Έχουμε ανάγκη ανακουφίσεων στον τομέα της φορολόγησης, για να πετύχουμε τους στόχους στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τις διαρθρωτικές αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

«Ο έλεγχος του χρέους είναι δεδομένος, μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα θα προτείνει ένα δικό της πλαίσιο μετά το τέλος του προγράμματος. Πίσω στα ελλείμματα δεν θα γυρίσουμε. Περιμένουμε την τελική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του χρέους» Ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,9% και 3,7% για το 2016.

«Θα πιάσουμε τους στόχους και θα μειώσουμε την ανεργία», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή μεταρρυθμίσεων με ανάπτυξη και κερδίζει έναν νέο ρόλο, μέσω της συμμετοχής της στους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και με τα δικά μας ενεργειακά αποθέματα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, που όπως είπε, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να γίνει προπύργιο ασφάλειας, όταν προ ετών εθεωρείτο ο αδύναμος κρίκος. Η Ελλάδα στοχεύει στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Επίσης, η Ελλάδα θα μετάσχει στη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος ενεργειακός στην περιοχή. Από το Μπακού μέχρι την Ιταλία θα γίνουν 3.500 χιλιόμετρα αγωγών, σε μία επένδυση 50 δισ. δολαρίων». Ανέφερε ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, λόγω μίας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και ρυθμίσεων που ενδεχομένως υπάρξουν.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση.  Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα» και προσέθετε ότι «η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο. 

«Εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση του ΔΝΤ στις αρχές του 2015, όπως επιδιώκει η Ελλάδα, το κενό που θα αφήσει θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα χωρίς ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση από την ΕΕ» ανέφερε η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «απαιτείται σοβαρότητα, όμως, τίποτε δεν έχει τελειώσει, έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο για την επόμενη ημέρα». Πρόσθεσε δε: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο, συζητείται αν χρειάζεται συνέχιση του ΔΝΤ. Το κυβερνητικό επιτελείο, επίσης, θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τη χώρα, ακριβώς λόγω της προόδου που έχει γίνει. 

Για «θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού, έπειτα από τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ», που «εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει, ότι χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Προσθέτει ακόμη, ότι τον πρωθυπουργό «τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα». Εξάλλου, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η άρνηση του κ. Σαμαρά να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. 

Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι όταν ο Α. Σαμαράς ενημερώθηκε για την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή