facebook pixel

Το Βερολίνο χαμηλώνει τον πήχη της σημερινής συνάντησης

Το Βερολίνο επιμένει ότι δεν αναμένονται αποφάσεις στη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά (φωτογραφία από την επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, τον Απρίλιο)

Με την κατανόηση του Βερολίνου για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις θέσεις της Αθήνας και μόνο…. αναμένεται ότι θα κομίσει ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας από τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με την Αγκελα Μέρκελ, παρά τα όσα έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες για κρίσιμες αποφάσεις στο θέμα του χρέους και της εξόδου από το μνημόνιο.

Ενδεικτική του κλίματος που θα συναντήσει στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι η δήλωση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος αναγνώρισε μεν ότι διακρίνονται «σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει» στην Ελλάδα σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει ότι στη συνάντηση δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, και ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις για την πορεία της Ελλάδας θα ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αδυναμία όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ελληνικές υψηλές προσδοκίες από την συνάντηση του Βερολίνου την οποία έντυσε με χρώματα πολιτικού συναισθηματισμού λέγοντας: «Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά» ενώ υπενθύμισε ότι «η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά».

Το Βερολίνο θεωρεί βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα» αλλά επιμένει ότι «όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της» και γι αυτό «δεν αναμένονται αποφάσεις» στη συνάντηση.

Πάντως το Βερολίνο τηρεί αποστάσεις από την ισχυρή πεποίθηση που εκφράζει με κάθε ευκαιρία τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης του «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη». Την ίδια άποψη εξέφρασε και η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, τονίζοντας ότι «σε αυτή την θέση δεν έχει αλλάξει τίποτα» και ότι «οι συνομιλίες επίκεινται τώρα το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» το οποίο εμφάνιζε την Άνγκελα Μέρκελ δυσαρεστημένη με τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, θέτοντας το ζήτημα αυτό την κορυφής της ατζέντας της συνάντησης του Βερολίνου και εξασθενώντας την ελληνική επιχειρηματολογία για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Στην Αθήνα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, παραμονές του ταξιδιού, δήλωσε ότι η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται τακτικά μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών.

Η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι οι συζητήσεις αυτές μεταξύ φίλων και εταίρων είναι πάντα ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ. «Επομένως κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή