facebook pixel

Ο πρωθυπουργος καλειται να αντιμετωπισει και το γεγονος οτι η γερμανικη πλευρα δεν αντιμετωπιζει πλεον ως «μπαμπουλα» τον ΣΥΡΙΖΑ

Θα λύσει τον γρίφο των εκλογών το τετ α τετ Σαμαρά - Μέρκελ;

Ο πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά δεν αντιμετωπίζει πλέον ως «μπαμπούλα» τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ατμόσφαιρα πραγματικής πίεσης μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο προκειμένου να συναντήσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, με βασική επιδίωξη τη χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα.

Η εξίσωση που δημιουργείται είναι ιδιαιτέρως δυσεπίλυτη καθώς αρκετές από τις παραμέτρους παραμένουν άγνωστες, όπως το αν τελικά η Γερμανία αποφασίσει κατά πόσο η άσκηση συνεχιζόμενης πίεσης στην Αθήνα για υλοποίηση δεσμεύσεων - που ωστόσο έχουν κόστος και φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στην εξουσία - «βολεύει» τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα δεδομένα της συνάντησης

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη με τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, για αυτό και θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσει στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel ο συντάκτης του οποίου τονίζει: «Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι ένα βαθιά ριζωμένο πρόβλημα. Παρόλα αυτά, ήλπιζα ότι η οικονομική κρίση θα αλλάξει την ελληνική νοοτροπία». Σύμφωνα με το περιοδικό, άνθρωποι που ζητούν αποδείξεις, δέχονται... προσβολές, ακόμη και βρισιές, με τον αρθρογράφο να εκτιμά πως το ελληνικό δημόσιο χάνει 10 δισ. ευρώ ετησίως αποκλειστικά από τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όσο κι αν είναι πιο κοντά ιδεολογικά με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν αποτελεί φόβητρο για τη Γερμανία. Αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, όπως, άλλωστε, επισημαίνει δημοσίευμα της DW, που σημειώνει ότι η γερμανική πλευρά δεν αντιμετωπίζει πλέον ως «μπαμπούλα» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στο Βερολίνο που ίσως εκτιμούν ότι η κυβερνητική αλλαγή δεν θα φέρει και τα πάνω – κάτω…

Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να πείσει ότι η παραμονή του στην εξουσία διασφαλίζει τη συνοχή της ΕΕ και την απρόσκοπτη υλοποίηση των σχεδιασμών που έχει το Βερολίνο για την Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, κι αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο, που η χώρα είναι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος Κινέζων, Ρώσων κλπ..

Ως αντιστάθμισμα της σύμπλευσης με τη Γερμανία, ο Πρωθυπουργός θα θέσει επί τάπητος της σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις, το ζήτημα του χρέους και τη νέα έξοδο στις αγορές. Αναμένεται λοιπόν να ζητήσει στήριξη ώστε μέσα από με ένα συνδυασμό κινήσεων (όπως η έκδοση νέων ομολόγων, μια ήπια εκδοχή των stress test, παροχή δυνατότητας χρήσης των πόρων του ΤΧΣ για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού) να ισχυριστεί ότι το πρόγραμμα τέλειωσε με επιτυχία, χάρη και στην στήριξη των εταίρων και να παλέψει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. 

Μάλιστα το δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει, ότι κ. Σαμαράς θα προβάλει τη θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες και θα εκθέσει στην καγκελάριο της δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι το κλίμα θα επιδεινωθεί εάν εφαρμόσει τα «σκληρά» αιτήματα της τρόικας.

Το Βερολίνο θα πάρει χρόνο εμμένοντας στις ρήτρες του προγράμματος αλλά και σε γενικά καλά λόγια. Ο Νιλς Καντρίτσκε, Γερμανός αναλυτής και γνώστης των ελληνικών θεμάτων, σύμφωνα με την DW, θεωρεί δύσκολο η καγκελάριος να συζητήσει λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα συμφωνούσε σε αλλαγές χωρίς ισοδύναμα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. «Ενδεχομένως θα υπενθυμίσει ότι θα πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι φοροοφειλέτες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να κληθούν στο ταμείο εκείνοι που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό», επισημαίνει στην Deutsche Welle ο γερμανός αναλυτής.

Η θέση του ΔΝΤ

«Είναι πολύ νωρίς να ληφθούν τελικές αποφάσεις για το τέλος της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα». Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη στις τάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το αν μπορεί η χώρα να λειτουργήσει χωρίς Μνημόνιο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι το καλοκαίρι, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, τονίζουν όμως ότι «υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία πρέπει να γίνουν», χωρίς να εξηγούν σε ποιους τομείς θα εστιάσουν την προσοχή τους. Πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις φοροελαφρύνσεις που ζητά η Αθήνα, λέγοντας ότι είναι νωρίς για να αρχίσει η κυβέρνηση την πολιτική των παροχών.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, που υπό λογικές συνθήκες δεν είναι βιώσιμο, όλες οι πλευρές αναμένουν την έκθεση βιωσιμότητας, από την οποία θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις τους

Στο Ταμείο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι απαιτείται ειδική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και έχουν προτείνει την πραγματοποίηση της σε ανώτερο επίπεδο, που απέρριψαν οι Ευρωπαίοι. Πιστεύεται, πάντως, ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, όπως τέθηκαν από τους δανειστές και η συζήτηση για το χρέος θα πραγματοποιηθεί τόσο στη διάρκεια της επιθεώρησης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, όσο και μετά το τέλος της, όπως ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή