facebook pixel

6 εκατομμυρια ιδιοκτητες θα πρεπει να πληρωσουν την πρωτη δοση ΕΝΦΙΑ μεσα σε μια εβδομαδα

Ο εΝφιάλτης συνεχίζεται: Στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του EΝΦΙΑ

6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Τα χαράματα της Κυριακής αναρτήθηκαν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις διορθώσεις για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, και τις υπόλοιπες αλλαγές που προβλέπονται από την τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή.

Μετά τις αλλεπάλληλες αστοχίες και ένα συνεχές «ράβε-ξήλωνε» - που έχουν προκαλέσει σημαντική φθορά στη δικομματική κυβέρνηση- ο φόρος μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και μάλιστα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να ανταποκριθούν στα χρονικά νέα δεδομένα. 

Έτσι, σε μία μόλις εβδομάδα οι 6 εκατομμύρια περίπου ιδιοκτήτες, εξαιρουμένων αυτών που κατέβαλαν τον Αύγουστο την πρώτη δόση εισφέροντας περί τα 50 εκατ. ευρώ στον κρατικό κορβανά, θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ που γνωστοποιεί την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης Εν.Φ.Ι.Α. περιλαμβάνει:

  • περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.,
  • εξαίρεση από τον φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,
  • απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και
  • τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι ο στόχος εισπραξιμότητας φτάνει το 80%, ποσοστό που κρίνεται υπέρ-φιλόδοξο από παράγοντες της αγοράς. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση θα κρίνει και το κατά πόσον ο νέος φόρος θα δώσει ανάσα στο δημόσιο ταμείο ή θα προσθέσει καινούργια ληξιπρόθεσμα στην Εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστική διαφορά στο φόρο σε σχέση με το εκκαθαριστικό της 1ης Αυγούστου, εντόπισαν ή θα εντοπίσουν το πολύ ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι αθροιστικά θα γλιτώσουν περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 15 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς.

Άρα, για τα υπόλοιπα πέντε εκατομμύρια, ο φόρος παραμένει ως έχει.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που ευνοούνται από τις εξαγγελθείσες εκπτώσεις -οι οποίες ωστόσο δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ- είναι οι εξής:

  1. Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κενών διαμερισμάτων για ολόκληρο το 2013 (οι οποίοι θα πάρουν το 20%)
  2. Ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον εργένη, 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί, και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά) οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 50%
  3. Πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (και άτομα με αναπηρία άνω του 80%) οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 100%.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα περιμένουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου να λάβουν ακόμη ένα εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, στο οποίο θα ενσωματώνονται οι όποιες εκπτώσεις. 

Βεβαίως στο μεταξύ, θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση του Σεπτεμβρίου.

Για να υπολογιστούν και να διορθωθούν αυτά τα εκκαθαριστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Έπεται νέος γύρος διορθώσεων 

Βεβαίως υπάρχει και το θέμα με τις διορθώσεις που ξεκινάνε από το β' δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα σε 45 ημέρες, θα πρέπει να διορθωθούν πάνω από δύο εκατομμύρια εκκαθαριστικά. 

Το σύστημα αναμένεται να ανοίξει γύρω στις 8-10 Οκτωβρίου ενώ η προθεσμία για τη διόρθωση χωρίς πρόστιμο λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Μετά τη διόρθωση του λάθους θα εκδοθεί ακόμη ένα εκκαθαριστικό.

Και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι περίμεναν πολλά από τα λάθη να έχουν διορθωθεί αυτόματα από τον γύρο της εκκαθάρισης που ολοκληρώθηκε προχθές. 

Αυτό δεν κατέστη δυνατό γιατί τα περισσότερα λάθη προϋποθέτουν χορήγηση πρόσθετων πληροφοριών από τον ιδιοκτήτη. 

Για παράδειγμα, όσοι έχουν ημιτελή ακίνητα, δεν θα λάβουν την έκπτωση του 60% που προβλέπει ο νόμος αν δεν δηλώσουν μέσω διορθωτικής δήλωσης ότι το ακίνητό τους δεν ηλεκτροδοτείται.

Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι, σπεύσατε…

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή