facebook pixel

Βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος στον τάφο της Αμφίπολης ή όχι;

Ο υπουργός εκτίμησε ότι σύντομα το ίδιο το μνημείο θα δώσει τις απαντήσεις

Η ίδια η κυβέρνηση έρχεται να δώσει τέλος στην παραφιλολογία σχετικά με τον ένοικο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα να δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι «είναι αδύνατο να βρίσκεται εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος». Αργότερα, προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση.

Σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υπουργός Πολιτισμού επέμεινε στη θέση ότι το ταφικό μνημείο στον τύμβο της Αμφίπολης μαρτυρά πως σίγουρα ο «ένοικος» του μουσείου θα είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ωστόσο σε διορθωτική του δήλωση, στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε: «Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο».

«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας, και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία επίσης δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

Αναφερόμενος στο «μυστικό» που περιμένουν να αναδυθεί από τον τύμβο, επεσήμανε ότι όλο το μνημείο είναι «Το μυστικό». Είπε ακόμη χαρακτηριστικά «έχω δώσει εντολή να μη με αφήσουν να μπω στον τύμβο! Είμαι σαν τον Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι του πλοίου». 

Δεν είναι σαφές αν ο τάφος είναι συλημένος

Όσον αφορά στη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συλημένος ο τάφος ή όχι, ανέφερε ότι υπάρχουν απλώς ενδείξεις πως έχει γίνει απόπειρα σύλησης χωρίς όμως να υπάρχουν σαφή στοιχεία ούτε για τον χρόνο ούτε για το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Αφήνοντας δε, αιχμές, διερωτήθηκε «τί είναι αυτοί που παρακαλάνε να είναι συλημένος ο τάφος;».

Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού εκτίμησε ότι το μυστικό που κρύβει ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη δεν θα αργήσει να αποκαλυφθεί. «Η απάντηση δεν θα είναι πολύ μακριά. Ο ένοικος του μνημείου θα είναι αντίστοιχος του επιπέδου του μνημείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία της ανασκαφής, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε ότι βρέθηκε θύρωμα που δείχνει ότι υπάρχει και τέταρτος θάλαμος, ενώ όσον αφορά στα περίτεχνα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων, είπε: «είναι σαν τίτλος ευγενείας και δείχνουν την αθηναϊκή επίδραση στην τέχνη της περιοχής και αυτό είναι λογικό γιατί η Αμφίπολη ήταν αποικία των Αθηνών».

Απαντώντας στις επικρίσεις περί πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από την κυβέρνηση, ο κ. Τασούλας υποστήριξε: «Δίνουμε στοιχεία στον ελληνικό λαό που δεν δείχνουν μιζέρια, γιατί κάποιοι θέλουν μόνο μιζέρια». 

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις.

«Από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. οι Καρυάτιδες»

Σε συνέντευξή της στο thetoc.gr, η Θεοδοσία Στεφανίδου -Τιβερίου, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. τοποθετεί χρονολογικά τις Καρυάτιδες στο τέλος του 4ου αι.π.Χ. «Όπως και το πρόσωπο, έτσι και το κάτω σώμα οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση. Δεν είναι αρχαϊστικά έργα νεότερων εποχών, όπου θα περιμέναμε περισσότερη επιπεδότητα, αλλά έργα στη γραμμή της κλασικής παράδοσης».

Τζήμερος: Οι Καρυάτιδες είναι «χοντροκομμένα αγάλματα»

«Χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης», χαρακτήρισε τις Καρυάτιδες στο μνημείο της Αμφίπολης ο Θάνος Τζήμερος, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook, το Σάββατο.

«Οι εκστασιασμένοι ρεπόρτερ περιγράφουν τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ως υψηλής τεχνικής και μοναδικής αισθητικής ευρήματα. Εμένα πάλι μου φαίνονται χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης που έχουν τόση σχέση με την αισθητική της κλασικής εποχής όσο και οι βάρκες στα κορνιζάδικα με τον Βολανάκη. Σαν κάποιος να ήθελε σώνει και καλά να μιμηθεί κατι που θαύμαζε αλλά δεν διέθετε ανάλογο γούστο ούτε και ανάλογους γλύπτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή