facebook pixel

Ο Καμερον προανηγγειλε ταυτοχρονη παραχωρηση εξουσιων στα τεσσερα εθνη του Ην. Βασιλειου

Ανακούφιση σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και αγορές για το αποτέλεσμα στη Σκωτία

Κάμερον: «Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας»

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων που δίνουν στο «Όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου εμφανίστηκε σαφώς ικανοποιημένος και απηύθυνε μήνυμα ενότητας των τεσσάρων εθνών που απαρτίζουν την ώρα, διευρύνοντας την πολιτική υπόσχεση αποκέντρωσης εξουσιών και στην Αγγλία, στην Βόρεια Ιρλανδία και στην Ουαλία.

Με τις πρώτες δηλώσεις του στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας, στο Λονδίνο, ο  Ντ. Κάμερον ήταν κατηγορηματικός ως προς τον τερματισμό της συζήτησης περί ανεξαρτησίας λέγοντας ότι «Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά...δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας».

Καθώς το δημοψήφισμα αποτελεί πλέον μια σελίδα ιστορίας για την Μ. Βρετανία ο Ντ. Κάμερον σχολίασε ότι «προκάλεσε έντονα πάθη», «ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο» και κατέληξε ότι «Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».

Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολιτική δέσμευση των αρχηγών των μεγαλυτέρων κομμάτων της Βρετανίας λέγοντας: 

«Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία».

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα στο δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Το τελικό αποτέλεσμα 

Έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το «Όχι» επικρατεί με 55,3%, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους, ενώ το "Ναι" στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει το 44,77%. 

Το "Όχι" συγκέντρωσε 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 του "Ναι". Η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%.

ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμένος από το αποτέλεσμα», σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της Συμμαχίας ισχυρής».

Αγορές

Η βρετανική λίρα ανατιμήθηκε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν από το πρωί σημαντική άνοδο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν οριακό προβάδισμα στο «Ναι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, η βρετανική λίρα είχε σημειώσει χαμηλό επίπεδο 10 μηνών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή