facebook pixel

Ζεσταίνει τις στρατιωτικές μηχανές της εναντίον του ISIS η Δύση

Οι 26 χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο αποφάσισαν να στηρίξουν τη Βαγδάτη ακόμα και με συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Λίγες ώρες μετά την Διάσκεψη του Παρισιού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων των τζιχαντιστών νοτιοδυτικά της Βαγδάτης εγκαινιάζοντας τη νέα τους στρατηγική, στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας, για την αντιμετώπιση του εξτρεμιστικού κινδύνου που εξαπλώνεται στο Ιράκ και τη Συρία.

Με ανακοίνωση της η αμερικανική Στρατιωτική Κεντρική Διοίκηση ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων «στο πλαίσιο των εκτεταμένων προσπαθειών μας, οι οποίες αποσκοπούν όχι μόνο στην προστασία των δικών μας ανθρώπων και των ανθρωπιστικών αποστολών αλλά και στο να πλήξουμε στόχους του Ισλαμικού Κράτους».

Την Δευτέρα στο Παρίσι, οι κυβερνήσεις 26 χωρών που συμμετείχαν στη Διεθνή Σύνοδο για την Ασφάλεια στο Ιράκ, αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους «με όλα τα απαραίτητα μέσα», περιλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μια απειλή μόνο για το Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», υπογραμμίζεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της Συνόδου, στην οποία «όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να εκδιωχθεί ο ISIS από τις περιφέρειες στις οποίες έχει εγκατασταθεί στο Ιράκ». «Για το σκοπό αυτό, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν τη νέα ιρακινή κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον του Ντάες με όλα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένης μιας κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας». Η στήριξη αυτή θα προσφερθεί «βάσει των αναγκών που ανακοινώνονται από τις ιρακινές αρχές, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας των άμαχων πληθυσμών», διευκρινίζεται στην τελική ανακοίνωση.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περίπου το 40% του βόρειου Ιράκ, αλλά και το ένα τέταρτο του εδάφους της Συρίας. 

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Παρισιού δεν έκαναν καμμία αναφορά στην κατάσταση στη Συρία, καθώς το σχέδιο των ΗΠΑ να επεκτείνουν εκεί τα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον των τζιχαντιστών αμφισβητείται τόσο απ' αυτούς που φοβούνται ότι έτσι θα ενισχυθεί ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και από τους υποστηρικτές του καθεστώτος του.

Κατά την έναρξη της Διάσκεψης, την επομένη του αποκεφαλισμού του τρίτου δυτικού ομήρου, του βρετανού Ντέιβιντ Χέινς, μετά τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, οι πρόεδροι της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και του Ιράκ Φουάντ Μασούμ απηύθυναν από κοινού έκκληση για επείγουσα διεθνή κινητοποίηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ο πρόεδρος του Ιράκ απηύθυνε έκκληση για μία ταχεία αεροπορική επέμβαση και προειδοποίησε ότι εάν αυτή η επέμβαση και η υποστήριξη προς το Ιράκ καθυστερήσουν, είναι πιθανόν το Ισλαμικό Κράτος να καταλάβει και άλλα εδάφη.

Στη διάσκεψη η Ρωσία διατήρησε τις αποστάσεις της καθώς κρίνει ότι ενδεχόμενα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του ISIS στη Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ θα αποτελούσε μια κατάφωρη, «χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «η τρομοκρατική απειλή είναι πολύ σοβαρή ώστε να αφήνουμε ιδεολογικά κίνητρα να μας κάνουν να συμβιβαζόμαστε όσον αφορά την αντίδρασή μας», κρίνοντας ότι «το Ιράν και η Συρία είναι φυσικοί μας σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον του ΙΚ».

Στο αμερικανικό στρατόπεδο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε συνέντευξη του στο CBS, είπε ότι 40 και πλέον χώρες είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, με διάφορους τρόπους, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ISIS. Κατά τον Τζ. Κέρι «ορισμένα μέλη» της συμμαχίας —τα οποία δεν κατονόμασε— είναι έτοιμα να στείλουν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου, αν και «προς το παρόν» δεν προβλέπεται η διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αφήσει να γίνει σαφές ότι δεν θα στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ ή στη Συρία. Κατά τον Τζ. Κέρι, το «ιδανικό» θα ήταν εάν στρατεύματα δράσουν επί του πεδίου, αυτά να είναι «σουνιτικά».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή