facebook pixel

Στο μοντελο της Ιρλανδιας σχεδιαζεται η διαγραφη ολων των χρεων σε δημοσιο και τραπεζες

Έρχεται «πτώχευση» και για τα νοικοκυριά

Έρχεται πτωχευτικός κώδικας στον οποίο θα μπορούν να υπάγονται υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε να επανεντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», η κυβέρνηση, μελετώντας τα πτωχευτικά δίκαια της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας, σχεδιάζει την καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα στον οποίο θα μπορούν να υπάγονται υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν πλήρως να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ώστε να επανεντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία. Το συγκεκριμένο πλαίσιο μόλις νομοθετηθεί προβλέπεται να λάβει μόνιμο χαρακτήρα ως προς την εφαρμογή του. Το τελικό σχέδιο θα τεθεί υπόψη της τρόικας.

Βάσει της εμπειρίας των δύο προαναφερθέντων χωρών για να μηδενιστούν τα χρέη καθώς και για να πάψει να διώκεται ο οφειλέτης θα πρέπει να δεχτεί την εκποίηση της υποθηκευμένης του περιουσίας, έστω κι αν αυτή είναι η κύρια κατοικία, η οποία σήμερα προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη, αλλά χωρίς να προσφέρει την ολική διαγραφή των οφειλών και χωρίς βέβαια να συμπεριλαμβάνει στις ρυθμίσεις κι εκείνες προς το Δημόσιο. 

Ο πολίτης που θα ακολουθεί την πτωχευτική διαδικασία, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο των άλλων κρατών, σε διάστημα δύο ή τριών ετών θα απαλλάσσεται πλήρως από τις οφειλές, τα πρόστιμα και τις διοικητικές και ποινικές διώξεις. Στο διάστημα αυτό θα γίνεται αυστηρός και εξονυχιστικός έλεγχος οικονομικής κατάστασης του - τρέχουσας και παρελθούσης - ώστε να αποτρέπονται περιπτώσεις κατάχρησης των διατάξεων περί πτώχευσης.

Σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα η διαδικασία πτώχευσης αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών: 

  1. Εκείνους που δεν έχουν περιουσία και δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο στην ιδιοκτησία τους 
  2. Εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα.
Βάσει της διαδικασίας που εφαρμόζεται στη Μ. Βρετανία και στην Ιρλανδία υπάρχει καθορισμένο ένα ανώτατο συνολικό ύψος χρεών, το οποίο αν οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν τότε αυτό θα διαγράφεται. Στην Ιρλανδία αυτό είναι 20.000 ευρώ.

Η διαδικασία για τους «μη έχοντες»

  • Προβλέπεται η καθιέρωση ενδιάμεσων φορέων, ίσως δικηγόρων, οικονομολόγων και άλλων ειδικών, οι οποίοι θα βοηθούν τον οφειλέτη να συμπληρώνει μία αίτηση απαλλαγής οφειλών. Ο ενδιάμεσος φορέας επίσης θα τον συμβουλεύει αν τον συμφέρει να μπει στην πτωχευτική διαδικασία. Επίσης στις άλλες χώρες έχει καθιερωθεί η υπηρεσία αφερεγγυότητας, η οποία και τηρεί μητρώο, ενώ εκδίδει και το διάταγμα απαλλαγής οφειλών. Αυτό στη συνέχεια αποστέλλεται στο δικαστήριο για επικύρωση.
  • Ο οφειλέτης μπαίνει σε ένα καθεστώς παρακολούθησης. Για την ακρίβεια, για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως δύο ετών, εκείνος που παίρνει το διάταγμα απαλλαγής οφειλών υπόκειται σε περιορισμούς. Δηλαδή, δεν μπορεί να δανειστεί από ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και πάνω ή αν προτίθεται να το πράξει θα πρέπει να ενημερώσει τον πιστωτή του. Επίσης δεν μπορεί χωρίς να πάρει άδεια από το δικαστήριο να κάνει μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή να γίνει διευθυντής εταιρείας. Αν στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης ο οφειλέτης αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ή επιπλέον εισόδημα τότε ένα ποσοστό από αυτά θα ανακτάται προς όφελος του πιστωτή.
  • Ο οφειλέτης, θα μπορεί να διαθέτει εισόδημα που να καλύπτει τα αναγκαία έξοδα διαβίωσης και περιουσιακά στοιχεία μέχρις ενός ποσού το οποίο θα καθοριστεί από τον νόμο.
  • Για να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος ο οφειλέτης θα δίνει ρητώς τη συγκατάθεσή του για εξακρίβωση των στοιχείων του, θα γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων φορέων και θα αποκαλύπτονται πλήρως όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις αλλά και οι ποινές που επιβάλλονται.

Η διαδικασία για τους «κατέχοντες»

  • Στα νοικοκυριά τα οποία έχουν εισόδημα και υποθηκευμένη ή όχι ακίνητη περιουσία, ακόμη και την κύρια κατοικία, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία και την τράπεζα ακόμη και σε βάθος ετών, από τη στιγμή που θα υποβάλλουν αίτηση θα ορίζεται μια περίοδος παρακολούθησης ίσως δύο ή και τρία χρόνια. Μετά την πάροδο και εφόσον είναι συνεργάσιμοι τότε θα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους. Ετσι, ο οφειλέτης θα υποβάλλει αίτημα πτώχευσης στο δικαστήριο.
  • Από τη στιγμή που έχει υποθηκευμένη περιουσία θα την εκχωρεί π.χ. κύρια κατοικία ή άλλο ακίνητο στους πιστωτές και στο κράτος. Αυτοί με τη σειρά τους θα ορίζουν έναν διαχειριστή πτώχευσης, ο οποίος θα διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία στους πιστωτές αλλά και στο Δημόσιο, εφόσον οφείλει ποσά κι εκεί.
  • Αν στη διάρκεια επιτήρησης ο οφειλέτης επανακτήσει την ικανότητα πληρωμής π.χ. πάρει αύξηση ή βρει εργασία, τότε μπορεί να υποχρεωθεί να διαθέτει στους πιστωτές ένα πληρωτέο ποσοστό. Για να μην υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης εκείνος που δεν συμμορφώνεται με τον νόμο π.χ. αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία ή διαθέτει «μαύρο» εισόδημα ή δόλια μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία πριν από την αίτηση πτώχευσης τότε θα έρχεται αντιμέτωπος με ποινικές κυρώσεις.
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης τα οικονομικά του δεδομένα θα ερευνώνται. Ακόμη θα ισχύει και αναδρομική εξέτασή τους για περίοδο τρία έως και πέντε χρόνια. Και για τις περιπτώσεις αυτές θα υπάρχει το δικαίωμα διατήρησης ενός εισοδήματος το οποίο θα καλύπτει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή