facebook pixel

«Προεδρος της Δημοκρατιας θα εκλεγει μετα τις βουλευτικες εκλογες με τη μεγαλυτερη δυνατη συναινεση»

Τσίπρας: «Εκλογές χθες»

Ο Α. Τσίπρας χαρακτήρισε την τρόικα «μόρφωμα» που δεν έχει νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κλείνοντας την πόρτα στα σημερινά κόμματα της συγκυβέρνησης, με κόστος ακόμη και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την Κυριακή, από την 79η ΔΕΘ, «Εκλογές χθες» ώστε μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νωπή λαϊκή εντολή και με διαπραγματευτική ισχύ να μπορέσει να διαπραγματευθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατηγοριματικό όχι σε συνεργασία με Σαμαρά - Βενιζέλο.

Αναλύοντας την κεντρική θέση του ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η διαπραγμάτευση είναι κομβικής σημασίας, η χώρα πρέπει να διαπραγματευθεί και να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Με κυβέρνηση Σαμαρά θα αποφασίσουν οι εταίροι, χωρίς η χώρα να διεκδικήσει» και «γι αυτό ζητάμε εκλογές, να προσφύγουμε το συντομότερο στη λαϊκή ετυμηγορία».

Τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να συγκρουστεί στην Ευρώπη για να διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο για την Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα ότι «για να φτάσεις σε ένα βιώσιμο συμβιβασμό πρέπει να συγκρουστείς», και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του «κόκκινες γραμμές». Ήταν δε, κατηγορηματικός λέγοντας ότι το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, που παρουσίασε, «δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν δανειστή».

Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους υπαλλήλους της τρόικας. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Ποια τρόικα; Δεν υπάρχει τρόικα» και χαρακτήρισε την τρόικα ένα «μόρφωμα» που δεν έχει καμιά νομιμοποίηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε ερώτηση για το πρώτο τετ α τετ που θα έχει με την κ. Μέρκελ, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα γοητευθεί ο ίδιος ή εκείνη από αυτόν και παρατήρησε: «Εγώ δεν θα παίξω τον ρόλο του κ. Σαμαρά, δεν θα της ζητήσω να δείξει επιείκεια. Εγώ θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής όπου όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή, τον κ. Σόϊμπλε».

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν δεν συμφωνήσουν οι εταίροι, έκανε λόγο για «τρομολαγνικά σενάρια» και υπογράμμισε: «Εγώ τα ίδια λέω παντού και κανείς δεν μου έδειξε το δρόμο της εξόδου».

Απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του από την κυβέρνηση για «παροχολογία» λέγοντας ότι «είναι προσβλητικό για τον κόσμο που υποφέρει να μιλάνε κάποιοι για παροχές» και ειδικά για την εξαγγελία του για τον ΕΝΦΙΑ είπε: «Είναι τρελοκομείο ο ΕΝΦΙΑ, έχει επικρατήσει παράνοια στον κόσμο, δεν έχει να πληρώσει. Είναι παροχή να καταργήσεις αυτό τον νόμο;». 

Σε ερώτηση για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα επιβάλλει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι ο υπολογισμός του δεν θα γίνεται με πλασματικές αξίες, θα υπάρχει προσαρμογή στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, απαλλαγή της συντριπτικής πλειοψηφίας της πρώτης κατοικίας και ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, όχι τους πλούσιους.

Για τις αιτιάσεις περί διπλογλωσίας εντός και εκτός Ελλάδος που δέχεται απάντησε λέγοντας: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που ότι λέω μέσα το λέω και έξω».  Επίσης με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη συνάντηση στο Κόμο της Ιταλίας σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του τις λέει σε όλα τα διεθνή φόρα και σε κανένα από αυτά δεν τον διέκοψε κάποιος για να του πει ότι αυτά είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκαν οι θέσεις του κόμματος του για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «Δεν αποτελεί προτεραιότητα μας, στις σημερινές συνθήκες, η έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», και επεσήμανε ότι το κόμμα του «δεν αλλάζει θέση σαν τα πουκάμισα» και η θέση του είναι ότι στις νέες ισορροπίες δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΝΑΤΟ και πρέπει να αναλάβουν νέοι θεσμοί.

Καταλόγισε «κουτοπόνηρα» και «επικοινωνιακά παιγνίδια» στην κυβέρνηση σχετικά με όσα λέγονται για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ΝΑΤΟ και υπενθύμισε ότι την Ελλάδα την έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε η Αριστερά, ούτε ο Παπανδρέου.

Παράλληλα απευθύνθηκε στους επικριτές του, λέγοντας: «Οι αντίπαλοί μας να επιλέξουν γιατί μας κατηγορούν. Μας λένε τρομοκράτες, ότι θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ότι είμαστε συμβιβασμένοι, τα έχουμε κάνει πλακάκια με τη διεθνή ελίτ, με την κερδοσκοπία. Δεν γίνεται και τα δυο ταυτόχρονα». 

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά και δεν μας δίνει κανένας σημασία». 

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει να βγάλει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον ενδιαφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα καταστροφικό πρόγραμμα», και τόνισε πως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί μετά τις βουλευτικές εκλογές με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα κατέβει με διευρυμένα ψηφοδέλτια, όχι «πλυντήριο», για να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα επιδιώξει συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, αποκλείοντας «αυτούς που μας οδήγησαν στο γκρεμό». Αν δεν γίνει αυτό τότε θα πάμε σε νέες εκλογές, είπε και επεσήμανε: «Συγκυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Ούτε θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί να υπογράψουμε συμφωνίες για να γευτούμε λίγες ώρες τη γλύκα της εξουσίας. Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο». Σε ερώτηση για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει αν του δοθεί η εντολή, απάντησε ότι θα «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων» και έχει «εκπλήξεις» ως προς τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν. 

Σε ερώτηση για τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και αποκάλυψε: «Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις», βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή