facebook pixel

Διεθνή ΜΜΕ ανοίγουν θέμα νέου πακέτου προς την Ελλάδα

Ερωτηματικά προκαλούν δυο αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο Bloomberg και την Deutsche Welle, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, περί ετοιμότητας των δανειστών μας να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, παραμονή του κρίσιμου Eurogroup της Παρασκευής στο Μιλάνο, και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για την αξιολόγηση της οικονομίας ως τα τέλη Σεpτεμβρίου.

Οι πηγές και των δύο ειδησεογραφικών αναφορών προέρχονται από τις Βρυξέλλες.

Η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν το ζητήσει η ίδια. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, «η ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου και το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015, θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων στο Εurogroup για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους».

Ακόμη, η DW επισημαίνει ότι «στις Βρυξέλλες προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να προβεί γρήγορα σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ώστε αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου και να ξεκινήσουν οι διεξοδικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους». Προσθέτει, δε, ότι έως τις 15 Οκτωβρίου η Ελλάδα και τα κράτη μέλη έχουν θεσμική υποχρέωση, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού του 2015. Το ελληνικό σχέδιο, αναφέρει ο συντάκτης, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, θα είναι βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και κυρίως του χρέους, αφού θα περιλαμβάνει τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Παράλληλα με την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Εurogroup θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα από την κυβέρνηση. 

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για νέο πρόγραμμα ή επέκταση του υφιστάμενου» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος, ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ, εκτίμησε επικαλούμενος δημοσιεύματα στον Tύπο, ότι αυτό δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές για δανεισμό» είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «η συγκυρία είναι πολύ καλή λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων». 

«Τη θετική συγκυρία θέλουν να εκμεταλλευτούν και άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως η Ιρλανδία, κυρίως, αλλά και η Πορτογαλία, οι οποίες επιθυμούν, μέσω της εξόδου στις κεφαλαιαγορές, να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνεια που έλαβαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης το 2010» σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει αναφέροντας ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί η επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ θα γίνει και ενημέρωση των υπουργών για τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλούνταν κύκλους των Βρυξελλών οι οποίοι δήλωναν: «Περιμένουμε αίτημα για νέο πρόγραμμα».  Ομως σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο αξιωματούχος διαπιστώνει ότι η ελληνική πλευρά «δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη μέχρι στιγμής ότι θα ζητήσει νέα βοήθεια». 

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν αφορούν τεράστια ποσά, προσθέτοντας  ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα εξαρτώνται από τη νέα αξιολόγηση της τρόικας, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές το τι θα συμβεί όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση και το Bloomberg επέμενε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ζητήσει νέα χρηματοδότηση, καθώς εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί με διάφορά μέσα και παράλληλα επιδιώκει τη μετάβαση από το ευρωπαϊκό μνημόνιο σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης με την έγκριση των Βρυξελλών από την Πρωτοχρονιά του 2015.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή