facebook pixel

Σαμαράς: Οδικός χάρτης φοροελαφρύνσεων με πρώτο σταθμό το πετρέλαιο

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, εξήγγειλε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης επισημαίνοντας ότι η υπέρ-φορολόγηση «πρέπει επιτέλους να τελειώσει».

Κάνοντας αναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης είπε οτι θα υπάρξει μείωση στη φορολόγηση του κατά 30%, ενώ θα διατηρηθούν και τα επιδόματα θέρμανσης.

Για τις περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για την ανάγκη αισθητής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, οι τελικές αποφάσεις θα παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού. 

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων απαραδέχθηκε ότι «έγιναν λάθη με τον ΕΝΦΙΑ» και πρόσθεσε ότι «το σοβαρότερο λάθος» ήταν «με τις αξίες γης σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού είναι αυτό που προκάλεσε και τον δικαιολογημένο θόρυβο πριν ένα μήνα». Και συμπλήρωσε: «Το εντοπίσαμε και το αντιμετωπίσαμε μέσα σε λίγες μέρες. Και τώρα το διορθώνουμε. Αλλά μιλάμε για ένα σφάλμα που τελικά ο κόσμος δεν το πλήρωσε. Κι ούτε υπήρχε περίπτωση να το πληρώσει. Γιατί είχαμε πει ότι για το 2014 θα εισπραχθεί το ίδιο ποσό όπως το 2013. Κι αυτό θα γίνει! Και μάλιστα φέτος το ίδιο αυτό ποσό θα εισπραχθεί από περισσότερους, γιατί διευρύνθηκε κι άλλο η φορολογική βάση. Δηλαδή, οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα από πέρσι. Όπως και πέρσι, όλοι πλήρωσαν πιο λίγα απ΄ ό,τι τους είχε χρεωθεί πρόπερσι. Το λάθος, που έγινε, το διορθώσαμε. Κι αυτοί που το έκαναν ή έδωσαν ήδη, ή θα δώσουν λόγο... Και μάλιστα, πριν ολοκληρωθεί η καταβολή του, θα έχει διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Και η επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά και σε μερικά χρόνια, ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει, επιτέλους, ανταποδοτικός φόρος, δηλαδή, το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ
Ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση της φορολογίας. Τα επόμενα βήματα, αφορούν «στη σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους, και τη μείωση του ίδιου του ΕΝΦΙΑ».

Αξιολόγηση προσωπικού του Δημοσίου

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τώρα σπάμε για πρώτη φορά το "ταμπού" της αξιολόγησης, που δεν αποτελεί "απειλή", ούτε σημαίνει "τιμωρία" για τον δημόσιο υπάλληλο». Διαβεβαίωσε ότι «ξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση. Αποτελεί στοιχειώδες μέτρο εξυγίανσης του Δημοσίου. Και σημαίνει ότι και στο Δημόσιο, όπως και παντού αλλού, οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να ανταμείβονται, ενώ οι ανάξιοι να παραμερίζονται. Και μια παρατήρηση εδώ: Όλα αυτά, είναι υπέρ του πολίτη, αλλά είναι και υπέρ του δημοσίου υπαλλήλου. Που θέλουμε να τον αναβαθμίσουμε στο ρόλο του, στην προσφορά του, αλλά και στις αμοιβές του». 

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στους χώρους της ΔΕΘ
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στους χώρους της ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να έχουμε σύγχρονη δημόσια Υγεία Ευρωπαϊκού Επιπέδου, με μισθούς τριτοκοσμικής χώρας. Ούτε μπορούμε να έχουμε σύγχρονη δημόσια Παιδεία, και ιδιαίτερα Πανεπιστημιακή Παιδεία, αλλά και σύγχρονη Έρευνα, με μισθούς τριτοκοσμικούς. «Αλλά», σημείωσε, «για να μπορέσεις να αυξήσεις τις αποδοχές σε αυτές τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, πρέπει να τις εξυγιάνεις. Όσο τα δημόσια νοσοκομεία βούλιαζαν μέσα σε κακοδιοίκηση, μέσα σε ελλείμματα, ήταν αδύνατο να ανταμειφθούν ικανοποιητικά όσοι τα υπηρετούσαν. Όσο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια παρέμεναν κατειλημμένα ή παραλυμένα, ήταν αδύνατο να δοθούν ικανοποιητικές αμοιβές για δασκάλους και καθηγητές. Δεν ήθελαν και δεν θέλουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όπως γίνεται παντού στον κόσμο. Τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν, τάχα, με μαζικές απολύσεις». Ο Αν.τ Σαμαράς ήταν κατηγορηματικός: «Κανείς ευσυνείδητος υπάλληλος δεν κινδυνεύει, αν απομακρυνθούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά, ή όσοι έχουν καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια».

Μισθολογική αποκατάσταση ενστόλων

Για την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των ενστόλων ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα εφαρμοστεί» για να προσθέσει ότι αυτό θα γίνει «τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του Προϋπολογισμού. Και χωρίς, φυσικά να ανατρέψει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση». Εξήγησε ότι «στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών, θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους. Με σεβασμό κυρίως στη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και με ειδική μελέτη που το τεκμηριώνει αυτό, όπως άλλωστε ορίζει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και στο θέμα αυτό, όπλο μας είναι και πάλι η αλήθεια: Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012. Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο. Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα στους ένστολους, θα είναι σημαντικές, χωρίς να βγάζουν την οικονομία από τους στόχους της ή να επιβαρύνουν άλλα στρώματα. Κι αυτό είναι εφικτό, γιατί ήδη έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του κράτους».

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως «τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα τους» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διερευνά με την Ευρωπαϊκή Ένωση «τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης».

Πιστοποίηση του χρέους

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα λάβει για πρώτη φορά επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο». «Ήδη, παρά το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό, για πρώτη φορά σε απόλυτο αριθμό άρχισε να μειώνεται. Έστω και οριακά, πάντως μειώνεται πια. Κι όταν φανεί η αύξηση του ΑΕΠ, θα μειώνεται όλο και ταχύτερα και ως ποσοστό. Γιατί έχει χρέος διά ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μεγαλώσει με την Ανάπτυξη, το χρέος, συνολικά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται. Άλλωστε, οι πληρωμές της Ελλάδας σε τόκους είναι οι χαμηλότερες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Κι αυτό, γιατί τα επιτόκιά μας έχουν πέσει πολύ. Προσέξτε, μας έχουν δανείσει με επιτόκια 0,80% και 1,7%. Ξέρετε καμία άλλη χώρα, ξέρετε πολλές χώρες να δανείζονται με αυτά τα επιτόκια; Και κάποιοι, αν θυμάστε, φώναζαν μέχρι πριν λίγους μήνες για... τοκογλύφους. Τέτοια ψέματα ακούγονταν μέχρι πριν λίγο. Όργιο μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης...» είπε.

*Όλα για τη ΔΕΘ στο ομώνυμο tag

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή