facebook pixel

Οι εορτασμοι για τα

200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Στην πόλη της Οδησσού, στον τόπο όπου γεννήθηκε η Φιλική Εταιρεία, έλαβαν χώρα εορτασμοί επ' ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την ίδρυσή της, οι οποίοι διοργανώθηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Παράρτημά του στην Οδησσό, από τις 2 – 4 Σεπτεμβρίου 2014. Η επέτειος αυτή συμπίπτει με τα 220 χρόνια από την θεμελίωση της πόλης της Οδησσού και με τα 20 χρόνια γόνιμης παρουσίας και πλούσιας δράσης του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, προβάλλοντας την ιστορία της Ελλάδος και συμμετέχοντας στον πολιτισμό και στην ζωή της πόλης.

Στην οδό Μαρασλή στο κέντρο της Οδησσού, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ, κ.Παναγιώτης Μακρής και κ.Νίκος Κούκης και αξιωματούχοι της πόλης κατέθεσαν στεφάνους στο μνημείο του Γρηγορίου Μαρασλή, δημάρχου και μέγα ευεργέτη της πόλης. 

Παρευρέθηκαν επίτιμοι πολίτες της Οδησσού που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στους τομείς του πολιτισμού, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς επίσης και μαθητές από το 94ο εξατάξιο σχολείο της Οδησσού, που κατέθεσαν λουλούδια προς τιμή του Έλληνα δημάρχου της πόλης. 

Έκθεση χαρακτικών με τίτλο «ILIADYSSEY» από την συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου, εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, εγκαινιάστηκε στο Παράρτημα του ΕΙΠ στις 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στο Κίεβο και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Οδησσό, τοπικών φορέων της Οδησσού και άλλων πόλεων, της ελληνικής κοινότητας και ουκρανών φίλων και θαυμαστών του ελληνικού πολιτισμού. «Η τέχνη πάντα να μας ενώνει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο κόσμος μας», ευχήθηκε ο συλλέκτης Χρήστος Γιαννάκος ευχαριστώντας το Ίδρυμα διότι στηρίζει και προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό. 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Όπερας της Οδησσού, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, υποστηρίζοντας τους εορτασμούς και τιμώντας την ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας, αφιέρωσε τις παραστάσεις 1, 2 Σεπτεμβρίου στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων έργα του Νίκου Σκαλκώτα και του Μίκη Θεοδωράκη. 

Η φιλαρμονική ορχήστρα της Οδησσού
Η φιλαρμονική ορχήστρα της Οδησσού
Ο μαέστρος της Ορχήστρας, Έρλ Χόμπαρτ, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε στο ουκρανικό κοινό πως «Η πόλη της Οδησσού είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα και την Ελληνική ιστορία. Η βραδιά αυτή, όπως και η αυριανή, είναι αφιερωμένες στον αγώνα της Ελλάδας για ελευθερία. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας που το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού βρίσκεται απόψε μαζί μας για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας και τις αρχές, τις οποίες μας διδάσκει το παράδειγμα των Φιλικών. Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στις ψυχές μας».

Στην Πλατεία Ελλήνων, στο κτίριο επί της παρόδου Κράσνι 18, εκεί όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και όπου πλέον στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, έλαβε χώρα τελετή και κατάθεση στεφάνων, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και παράγοντες της πόλης της Οδησσού και άλλων πόλεων της Ουκρανίας. Στην ιστορική κατοικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, στεγάζεται μέρος του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, όπου και παρουσιάζονται εκθέματα από τις απαρχές, την ίδρυση, τα μέλη και την δράση της Φιλικής Εταιρείας. 

Στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Οδησσού, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παράσταση «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα» από το Χοροθέατρο Ροές, όπου παρουσιάστηκε η διαδρομή της ελληνικής ιστορίας σε δραματοποιημένα αποσπάσματα των Απολλώνιου του Ρόδιου, Κωνσταντίνου Καβάφη, Βίλχεμ Κιούχελμπεκερ, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Αλεξάνδρου Πούσκιν, Διονυσίου Σολωμού κ.α. 

Πλήθος κόσμου για τις εκδηλώσεις
Πλήθος κόσμου για τις εκδηλώσεις
Οι δημότες της Οδησσού τίμησαν την παράσταση και την Ελλάδα με ένα πολυπληθές ακροατήριο, που δημιούργησε αδιαχώρητο στο μοναδικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, κλασσικό κτίριο του Θεάτρου της Οδησσού. Προλόγισαν ο Δήμαρχος της Οδησσού, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κίεβο και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. 

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημάρχου της πόλης που με συγκίνηση προέβαλε την θέση και το ρόλο των Ελλήνων της Οδησσού στην ιστορική διαδρομή της πόλης λέγοντας τα εξής:  «Μπροστά στους Ιταλούς, Ρώσους, Εβραίους, πρώτοι είναι οι Έλληνες. Στην ιστορία πάντα ήμασταν δίπλα. Ο δρόμος της ζωής μας ήταν παράλληλος. Βλέπετε και σήμερα πως γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τα 220 χρόνια της πόλης μας. Οι Έλληνες δεν συμμετείχαν μόνο στην ανάπτυξη της Οδησσού, αλλά και στην ίδια την ίδρυσή της. Για έναν Οδεσσίτη, η δραστηριότητα των Ελλήνων είναι ένα παράδειγμα».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή