facebook pixel

«Χαλαρή συζήτηση» για «καυτά θέματα» μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας στο Παρίσι

Σε καλό κλίμα και με καλή διάθεση, που δικαίωσε ως φαίνεται την ελληνική πρωτοβουλία ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης να γίνει εκτός Ελλάδος, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι συζητήσεις του υπουργικού κλιμακίου με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι δύο πλευρές έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα, πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι συναντήσεις φαίενται να είχαν διάθεση εμβάθυνσης και από τις δύο πλευρές καθώς, όπως έλεγε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών «η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ανακαλύψαμε τι θέλει η κάθε πλευρά, αλλά και μας επέτρεψε να μπούμε στο βάθος των ερωτημάτων τους και αυτοί στο βάθος των δικών μας ερωτημάτων». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική αποστολή «άνοιξε όλα απολύτως τα θέματα, κάποια ήταν πιο εύκολα και πιο σαφή και άλλα λιγότερο, όπως και η τρόικα έθεσε τα δικά της». Λόγω της «χαλαρής» ατμόσφαιρας εκτιμάται ότι υπήρξε «μια συμμετρία στη συζήτηση».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε στους μετά το πέρας των επαφών χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συζητήσεις και «χρήσιμες» και για τις δύο πλευρές για «μια καλύτερη κατανόηση των κυρίων θεμάτων που έχουμε να συζητήσουμε σε σχέση με το μνημόνιο και τα οποία θα μας απασχολήσουν στην Αθήνα λίγο αργότερα μέσα στο μήνα».

Και για την ελληνική αντιπροσωπεία, η προκαταρκτική αυτή συνάντηση στο Παρίσι θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα «χρήσιμη».

Στο σύνολο των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν τα άμεσα και καυτά θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό όπως οι φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, τα εργασιακά, το θέμα των πλειστηριασμών, τα κόκκινα δάνεια, ο ΕΝΦΙΑ, το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το εργασιακό θεωρήθηκε «πολύ ευαίσθητο θέμα», ο υπουργός εξέθεσε τις προτάσεις του, οι επικεφαλής της τρόικα όμως περιμένουν να δουν τις μελέτες που προετοιμάζονται, να μιλήσουν με τους κοινωνικούς φορείς, να γίνει η απαιτούμενη «ζύμωση». Για τα κόκκινα δάνεια έγινε μεγάλη κουβέντα γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για την ελληνική οικονομία, αφού η επίλυσή των θα επιτρέψει μια ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε τη δουλειά που έχει κάνει και έγινε ευρεία συζήτηση πως θα μπορούσε να βελτιωθεί. Η ελληνική πλευρά έδειξε ξεκάθαρα τη θέλησή της να λυθεί άμεσα το θέμα και να μην υποστεί την όποια καθυστέρηση. 

Νίκος Δένδιας στο Παρίσι
Νίκος Δένδιας στο Παρίσι

Συζήτηση έγινε και για τον ΕΝΦΙΑ αφού η τρόικα είχε ενημερωθεί σχετικά από το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος του ΕΝΦΙΑ για έσοδα περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ θεωρείται και από τους τροϊκανούς ότι είναι εφικτός και οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν θα είναι σύμφωνα με τον στόχο αυτό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές δεν εθίγη το θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τους πλειστηριασμούς. Επίσης δεν έγινε «ενδελεχής» κουβέντα για το χρέος, καθότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα που θα πρέπει να λυθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, και προβλέπεται αμέσως μετά να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος.

Απαντήσεις για τις θέσεις της τρόικα δεν είναι δυνατόν για την ώρα να δοθούν, καθότι η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική. Υπάρχουν όμως οι εντυπώσεις που επιτρέπουν στα στελέχη της αποστολής να πιστεύουν ότι «κατάλαβαν και είδαν την προσπάθεια που έχει γίνει σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τις δράσεις που έχουν γίνει».

Η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για την επίτευξη από την Ελλάδα του 50% των υποχρεώσεών της στο σύνολο των 542 δράσεων.

Λόγω των διακοπών του Αυγούστου (για την τρόικα) δεν έχει υπολογισθεί και η δουλειά που έγινε στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι που της επέτρεψε να ξεπεράσει κατά πολύ το 50%, πράγμα που θα εκτιμηθεί αργότερα μέσα στο μήνα. Έτσι πιστεύεται ότι η τρόικα θα μπορέσει «να περάσει την πληροφορία και στο «Euro Working Group» για το πόσο η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή