facebook pixel

Τι ζητάει από την τρόικα η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Η τρίτη και τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων των Παρισίων, ανάμεσα στο κυβερνητικό κλιμάκιο και τους εκπροσώπους των δανειστών, αποδεικνύεται και η κρισιμότερη καθώς οι υπουργοί ρίχνουν στο τραπέζι τα αιτήματα της Αθήνας, με κεντρικό άξονα τις ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, προκειμένου να καταγράψουν την αντίδραση ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ πιθανόν νέες απαιτήσεις που θα διατυπωθούν.

Κάθε ελληνικό αίτημα συνοδεύεται από σειρά επιχειρημάτων που έχουν στόχο να κάμψουν τις αντιρρήσεις των δανειστών ενώ συνολικά αναμένεται ότι η Αθήνα θα αναλάβει δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των εισπρακτικών στόχων, προκειμένου να εκτελεστεί χωρίς αποκλίσεις ο φετινός προϋπολογισμός και να συνταχθεί επιτυχώς ο επόμενος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «Βήματος» τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αφορούν:
στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο με το επιχείρημα της απώλειας εσόδων 400 εκατ. ευρώ από τα δύο έτη εφαρμογής του μέτρου. 

  • Στη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% με επιχείρημα την καταγεγραμμένη αύξηση των εσόδων.
  • Στη ρύθμιση εξόφλησης, με περισσότερες των 48 δόσεων,  των οφειλών σε εφορία και ταμεία με επιχείρημα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
  • Στη μείωση κατά 50% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και των συντελεστών φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων με επιχείρημα την ανάληψη σοβαρών δεσμεύσεων για διαρθρωτικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Το ελληνικό «οπλοστάσιο» στις διαπραγματεύσεις

Το βαρύ όπλο στη «φαρέτρα» των κυβερνητικών επιχειρημάτων είναι το πλεόνασμα των 3,2 δισ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Από την άλλη πλευρά, συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις των Παρισίων μεταφέρουν την αίσθηση ότι η απάντηση της τρόικας στα ελληνικά αιτήματα τις φοροελαφρύνσεις θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εσόδων στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δηλαδή από το «ταμείο» που θα κάνουν η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη του φόρου εισοδήματος, που θεωρείται ότι θα προδιαγράψουν την τάση για επίτευξη, υπερκάλυψη ή υστέρηση έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το πράσινο φως της τρόικας στις φοροελαφρύνσεις δεν πρόκειται να ανάψει πριν την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, στις αρχές Οκτωβρίου. Στο μεταξύ θα έχουν προηγηθεί συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση στην Αθήνα, στο τέλη Σεπτεμβρίου.

Αποκλίσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις 

Κατά τις δύο πρώτες μέρες των διαβουλεύσεων κατεγράφησαν αποκλείσεις που προέρχονται από τις διαφορετικές αναγνώσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το κενό στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα εξακολουθεί να το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ.

Αποκλίσεις κατεγράφησαν επίσης και την απαίτηση των δανειστών για απελευθέρωση δια νόμου των ομαδικών απολύσεων με αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η τρόικα εμφανίστηκε λιγότερο αμετακίνητη  στο θέμα του lockout, της ανταπεργίας των εργοδοτών. Για τα ζητήματα αυτά αποφασίστηκε να υπάρξει διαμεσολάβηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) ώστε και στην Ελλάδα να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές πρακτικές και όχι οι προωθημένες ως ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις της τρόικας.

Για το ασφαλιστικό συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συζήτηση επί των αναλογιστικών μελετών στο τέλος Σεπτεμβρίου με την τρόικα να ζητεί επίσπευση της ενοποίησης των ταμείων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή