facebook pixel

Πρό(σ)κληση Βενιζέλου σε Γιώργο: προχωράμε μαζί όσοι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν

Οι σαφέστατες αιχμές στον απόντα Γιώργο Παπανδρέου κυριάρχησαν στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ενώ και ο Κώστας Σημίτης σε χαιρετισμό του έβαλε κατά του διαδόχου του στην ηγεσία του κόμματος και στην πολιτική του «λεφτά υπάρχουν».

Οι αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού διαδέχονταν η μία την άλλη από την αρχή έως το τέλος της ομιλίας Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τα πρώτα λόγια του ακόμη εξέφρασε λύπη για την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου λόγω της ανειλημμένης υποχρέωσης του να παραβρίσκεται ως ομιλητής σε εκδήλωση της Royal Bank of Scotland, όπως είπε χαρακτηριστικά για να εκφράσει εν συνεχεία τη βεβαιότητά του ότι "ψυχικά είναι σήμερα μαζί μας". 

Καταδίκασε τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε από μερίδα των παρευρισκόμενων στην εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για  ευτέλεια συμπεριφορών που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία, τον πολιτικό πολιτισμό, το προοδευτικό ύφος, σε συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξη. Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμιά σχέση, ηθική πολιτική και αισθητική με τα φαινόμενα αυτά», που, όπως είπε, «δεν ανήκουν στην παράταξη»

Οι αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου δεν έλειψαν και στην αναδρομή των χρόνων της κρίσης λέγοντας: ήμασταν απαράσκευοι για τη διαχείριση της κρίσης, για να προσθέσει ότι αυτό φαίνεται τώρα που κάποιοι που είχαν την ευθύνη των αποφάσεων κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και αποδίδουν εύκολα την ευθύνη σ' αυτούς που σηκώνουν το βάρος αγόγγυστα.

Απαντώντας, όπως είχε προαναγγείλει ότι θα έκανε, στο πώς έφτασε το ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τη «Δεξιά», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η μετάβαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, "δεν ήταν προϊόν καμίας συνωμοσίας, αλλά μια επιλογή που είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2011 με τη διατύπωση για συνεργασία μόνο με τη ΝΔ και άλλον πρωθυπουργό. Συμπλήρωσε ότι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε η πρώτη συνεργασία και τον Ιούνιο του 2013 η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ και τη ΝΔ, μετά και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει. «Όλα αυτά έγιναν στη βάση της εθνικής στρατηγικής που εμείς είχαμε διαμορφώσει», τόνισε και ανέφερε ακόμα ότι «οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τώρα διαπρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΔΗΜΑΡ ή φλερτάρουν με νέα σχήματα, είχαν συγκεκριμένη θέση στους εσωτερικούς συσχετισμούς του ΠΑΣΟΚ».

Συνεχίζοντας τον αιχμηρό λόγο κατά του Γιώργου Παπανδρέου, αναφέρθηκε στα όσα άκουσε για δήθεν οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, και είπε «δεν υπάρχει καμία μεταμόρφωση, υπάρχει μια πολιτική συμμαχιών που αναπτύξαμε». Τόνισε δε ότι ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ είναι πατριωτικός, προοδευτικός, ριζοσπαστικός, δηλαδή η διατύπωση της αλήθειας, η υπερίσχυση της εθνικής ευθύνης έναντι της κομματικής σκοπιμότητας. "Κάποιοι προλαβαίνουν να αναλάβουν την ευθύνη και κάποιοι να κρυφτούν και του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ", είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης «στο εθνικό ορόσημο μεγάλων διαστάσεων», όπως χαρακτήρισε την προεδρική εκλογή, λέγοντας ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς απαγορεύονται και όταν γίνονται τιμωρούνται. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «ξέρουμε ότι μπορεί να έχουμε το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, ξέρουμε πιο είναι το χρονοδιάγραμμα των θεσμικών εξελίξεων από τώρα έως τον Φεβρουάριο και είμαστε προετοιμασμένοι και για τη μία και για την άλλη εκδοχή, αλλά προτείνουμε στον λαό την εκδοχή που είναι θεσμικά και εθνικά υπεύθυνη».

Περιγράφοντας τον πολιτικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «είναι ο τρίτος πόλος, η τρίτη λύση που εγγυάται την ασφαλή πορεία του τόπου» και πρόσθεσε: «Την ενότητα θα την πετύχουμε στην πράξη αλλά όχι ακυρώνοντας τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική μας, όχι για να έχουμε την ψευδαίσθηση συστράτευσης με αυτούς που είναι αντίπαλοί μας».

Σε άλλο σημείο με σαφείς αιχμές προς τον Γ. Παπανδρέου, ανέφερε ότι διασφάλισε «με τεράστιο προσωπικό κόστος την ενότητα του κόμματος το 2007 μέσα σε συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού», ότι αγωνίστηκε το 2009 για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν παρασύρθηκε σε καμία προεκλογική δημαγωγία το 2009, ότι δεν παρασύρθηκε σε καμία προεκλογική δημαγωγία το 2009, αγωνίστηκε «να αποτρέψει το φλερτ με το ΔΝΤ» το 2009 και ότι απέτρεψε «την καταστροφή ενός δημοψηφίσματος με ερώτημα 'ναι ή όχι στο ευρώ'». «Δεν έκανα καριέρα χάρη στο ΠΑΣΟΚ, δεν κάνω καριέρα ως πρόεδρος του, δεν είμαι αρχηγός ενός μικρού ιδιόκτητου κόμματος, επιτελώ καθήκον με σαφείς εθνικούς και παραταξιακούς στόχους», υπογράμμισε σε προσωπικό. Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ακόμα ότι «την αναπαραγωγή αθλιοτήτων του 2007 τις επιδιώκουν μόνο εκείνοι που θέλουν να ξεχαστεί τι μεσολάβησε από τότε έως σήμερα», για να σημειώσει ότι «προχωράμε όλοι μαζί χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με ένα κριτήριο: ότι προχωράμε όλοι μαζί όσοι πράγματι ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβάν του εκλογικού κέντρου».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην «προχθεσινή εκδήλωση», λέγοντας πως «δείχνει ότι κάποιοι μάλιστα παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους».

Ο κ. Σημίτης εξέφρασε ανησυχία για την στρατηγική του χώρου, λέγοντας ότι «επικρατεί ομίχλη σε σχέση με το τι πρέπει να κάνουμε» και πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε τις μικροκινήσεις». Ζήτησε βήματα «με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης», «Άοχι για να επιδιώξουμε μια επανάληψη του 1974, ένα νέο ιδανικό ΠΑΣΟΚ», αλλά με επιδίωξη «να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μεγάλο Κίνημα, ένα ρεύμα ανανέωσης που θα είναι καθοριστικό για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κρίσης. Να υπάρξει μια παράταξη δημιουργίας και αλληλεγγύης που θα εξασφαλίσει την ανάκαμψη, τη δουλειά, το εισόδημα, το μέλλον».

Έβαλλε κατά των «λαϊκιστικών» υποσχέσεων και τασσόμενος υπέρ της ειλικρινούς παρουσίασης των προβλημάτων είπε: «Ας θυμηθούμε τι κόστισε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι ``λεφτά υπάρχουν``» ενώ συμπλήρωσε αναφερόμενος στο σήμερα: «πολιτική δεν συνιστάται μόνο στην ενασχόληση με το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε ή επτά δόσεις», και πρόσθεσε πως «ούτε αρκούν για να μας προσέξουν οι πολίτες οι συνεχείς κόκκινες γραμμές που χαράζουμε μεγαλόφωνα πριν από κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Για τη διαπραγμάτευση στο Παρίσι, είπε ότι είναι μια ακόμα από τις πολλές που βρίσκονται μπροστά μας και πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες». «Η τρόικα είναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας. Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη. Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει», υποστήριξε. 

Εκτίμησε ακόμα ότι η ρύθμιση του χρέους θα αργήσει, για να προσθέσει γενικότερα ότι «οι παραδοσιακοί πολιτικοί καλλιεργούν εντυπώσεις για άμεσες λύσεις», αλλά όμως ότι «απολύτως βέβαιο είναι μόνο ότι θα υπάρξει μια μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση». 

«Χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια, με ιδέες», ανοιχτές διαδικασίες και ειλικρίνεια, κατέληξε.

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στο Ζάππειο ήταν οι Κ. Μπαντουβάς, Παρ. Αυγερινός, τα ιδρυτικά στελέχη Γ. Μάζης, Ε. Ντίνου, Ρ. Λαμπράκη, ο Φ. Πετσάλνικος, ο Ν. Αθανασάκης, ο Κ. Λαλιώτης, ο Μ.Καρχιμάκης, ο Δ. Ρέππας, ο Σπ.Βούγιας, ο Γ. Ανωμερίτης, ο Ντ.Ρόβλιας ο Θ. Τσουκάτος, ο Αθ. Τσούρας, ο Γ. Καψής, ο Μιχ. Νεονάκης και ο Ν. Μπίστης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή