facebook pixel

Συνθήματα υπέρ Παπανδρέου και αποδοκιμασίες κατά Βενιζέλου

Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, σε κλίμα έκδηλης νευρικότητας και υπόκωφης κλιμακούμενης έντασης, αποτύπωσαν το πολιτικό τους στίγμα και την οπτική τους, ο καθένας, για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στο σήμερα και το αύριο, με φόντο την φωτογραφική έκθεση "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή", που διοργανώνει το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου στο Ζάππειο, και με υπόκρουση τα συνθήματα φίλων του κόμματος που καλούσαν τον πρώην πρωθυπουργό να δώσει αγώνα για «να φύγει η Δεξιά» ενώ αποδοκίμαζαν τον Ε. Βενιζέλο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέγνωσε την παρουσία του πλήθους κόσμου στην εκδήλωση ως έκφραση λαϊκού αιτήματος αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ και ελπίδας για ένα νέο ξεκίνημα και έδωσε υπόσχεση να υπηρετήσει ενωτικά τα αιτήματα αυτά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας και της ευθύνης που του αναλογεί.

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που «συνεχίζουν να μιλούν για εύκολες λύσεις πάνω στις δικές μας πλάτες». Είπε ότι έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και συνωμοσιολογίες, και επέμεινε ότι η αλήθεια είναι ότι το 2009 «αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος της δημοσιονομικής εκτροπής». 

Μίλησε για «συνειδητή αλλοίωση των στατιστικών της στοιχείων» που οδήγησε σε υπονόμευση της αξιοπιστίας της χώρας και την έβαλε στο επίκεντρο μιας «κερδοσκοπικής επίθεσης» και επέμεινε ότι η κυβέρνηση του πάλεψε σκληρά και απέτρεψε μια εθνική καταστροφή. 

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού αποτελούν την διαχρονική σταθερά για το Κίνημά μας» και έβαλε κατά του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού που μιλούν για την «μεταμνημονιακή Ελλάδα» ενώ όπως είπε, εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τη «Μεταπελατειακή Ελλάδα». 

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «καθώς θα γίνει μια νέα διευθέτηση για το χρέος - θα μας ζητήσουν νέες δεσμεύσεις, αυτές δεν μπορεί να είναι νέα οικονομικά βάρη για τους μεσαίους και χαμηλόμισθους».

Υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία, στερείται ενός πραγματικά προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου - το οποίο και έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα», μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο και υπενθύμισε ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του προ μηνών «στις οβιδιακές μεταλλάξεις του κινήματος που μόνο σύγχυση και καχυποψία προκαλούν στους πολίτες».

Κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις «να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή Ελλάδα και να ορίσουν τον δρόμο για την Ελλάδα των αξιών» για «μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που θα συσπειρώνει γύρω της, με πολιτικούς και όχι άλλους όρους, όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις», και δεσμεύθηκε να εργαστεί ο ίδιος στην κατεύθυνση αυτή.

Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου και των εγκαινίων της έκθεσης, οι παρευρισκόμενοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα του πρώην πρωθυπουργού, καθώς επίσης και τα συνθήματα: «Γιώργο γερά, να πέσει η δεξιά», «Γιώργο θυμήσου μια ζωή μαζί σου», «Το ΠΑΣΟΚ είν'  εδώ με τον Γιώργο αρχηγό».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Ε. Βενιζέλος, σε άλλο μήκος κύματος έβαλε την πορεία του ΠΑΣΟΚ στη ρότα του κυβερνητικού σκάφους λέγοντας ότι «από τις εξελίξεις των επομένων μηνών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, κρίνεται η συλλογική εθνική προσπάθεια προκειμένου να προστατευθούν και ν' αποδώσουν όλα τους τ' αποτελέσματα, τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού, προκειμένου να πετύχουμε την οριστική και ασφαλή έξοδο της πατρίδας από την κρίση».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προαναγγελθείσα απουσία του Γ. Παπανδρέου από την εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι οφείλεται σε ανειλημμένη υποχρέωσή του, αλλά «πολιτικά όμως και συναισθηματικά, προφανώς και θα είναι παρών, όπως και ο Πρόεδρος Κώστας Σημίτης, συμβολίζοντας τη συνέχεια της παράταξης και στα εύκολα και στα δύσκολα».

Αιχμηρός σημείωσε ότι «κάθε ιστορική φάση εμπεριέχει το κεκτημένο αλλά και τα βάρη της προηγούμενης φάσης. Βάρη που πολλές φορές καλούνται να σηκώσουν στελέχη νέα ή παλαιότερα, αλλά χωρίς καμία προσωπική ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις, ή πολύ χειρότερα, για εύκολες αλλά όχι διορατικές αποφάσεις του παρελθόντος» και έδωσε ραντεβού την Τετάρτη οπότε όπως είπε, «θα μιλήσουμε για όλα αυτά αναλυτικά».
Χαρακτήρισε την έκθεση «μια πολύ καλή προκαταρκτική εκδήλωση, ενόψει της κεντρικής εκδήλωσης που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ μεθαύριο» ενώ απάντησε δίνοντας ραντεβού την Τετάρτη στα συνθήματα με τα οποία οι παραβρισκόμενοι τον διέκοψαν πολλές φορές. 

«'Ακουσα το σύνθημα ``Γερά, να πέσει η Δεξιά``. Θα μιλήσουμε την Τετάρτη για το πότε και πώς φτάσαμε στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Θα μιλήσουμε γι' αυτά με τη γλώσσα της αλήθειας που δε μπορεί να χαρίζεται ούτε να αδικεί και να μηδενίζει», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι οι: Φίλιππος Πετσάλνικος, Μάρκος Μπόλαρης, Αφροδίτη Παπαθανασίου, Γιώργος Νικητιάδης, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Παντελής Καψής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Διαμαντιδης, Ροδούλα Ζήση, Δημήτρης Νιώτης, Χρήστος Αηδόνης, Παντελής Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Έξαρχος, Μανώλης Όθωνας, Ιωάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Ρέππας, Ντίνα Λάζαρη, Γιώργος Ντόλιος, Γιώργος Πεταλωτής, Ντίνος Ρόβλιας, Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Κουσελάς, Άννα Ναλάρα, Γιάννης Κάψης, Γιώργος Παπακωνσταντινου, Μιλτιάδης Παπαϊωαννου, Αντώνης Βγόντζας, Πάνος Μπεγλίτης, Γιάννης Σουλαδάκης, Νίκος Σηφουνάκης, Παναγόπουλος, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννης Σαλαγιάννης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Δημήτρης Δρούτσας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Γκεγκέρογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος. Ο πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από το πλήθος, ενώ χαιρέτισε και συνομίλησε με αρκετούς. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή