facebook pixel

Η κατασκευή βιολογικών όπλων στα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους

Bρέθηκε το «laptop του τρόμου», ένας φορητός υπολογιστής με χιλιάδες έγγραφα για την κατασκευή και χρήση βομβών και την οργάνωση καταστροφικών επιθέσεων

Δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, αποκαλύπτει ότι σε περιοχή την οποία εγκατέλειψαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκε το «laptop του τρόμου», ένας φορητός υπολογιστής με χιλιάδες έγγραφα για την κατασκευή και χρήση βομβών και την οργάνωση καταστροφικών επιθέσεων αλλά και ένα εγχειρίδιο 19 σελίδων με οδηγίες για την κατασκευή φορητών βιολογικών όπλων και ειδικότερα για την εξάπλωση του ιού της βουβωνικής πανώλης.

Σύμφωνα με το περιοδικό το εγχειρίδιο περιέχει λεπτομέρειες για το που μπορεί να βρει κάποιος βακτήρια, πώς να τα καλλιεργήσει σε εργαστήρια και πώς να μολύνει ανθρώπους και κατ' επέκταση ολόκληρους πληθυσμούς.

Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ήδη στη Βρετανία τo επίπεδο συναγερμού ασφαλείας αυξήθηκε από «σημαντικό» σε «σοβαρό» – μία βαθμίδα πριν από το υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα συναγερμού στη Βρετανία – εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που συνδέεται με τη Συρία και το Ιράκ και τη δράση των τζιχαντιστών

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times ζήτησε να υπάρξει «μια κοινή αντίδραση υπό τις ΗΠΑ και τον μεγαλύτερο δυνατό συνασπισμό κρατών» απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. 

Ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι θα προσπαθήσει μαζί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ να δημιουργήσει αυτό τον συνασπισμό στη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει με τους δυτικούς εταίρους του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στην Ουαλία. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει μια στρατηγική εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Εκτίμησε δε ότι ο συνασπισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει «πολιτικά, ανθρωπιστικά, οικονομικά και δικαστικά μέσα καθώς και πληροφορίες για να υποστηρίξει τη στρατιωτική δράση».

Μετά το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ ο Κέρι και ο Χέιγκελ θα μεταβούν στη Μέση Ανατολή για να κερδίσουν περισσότερους υποστηρικτές «μεταξύ των χωρών που απειλούνται πιο άμεσα». «Δεν θα επιτρέψουμε στον καρκίνο του ΙΚ να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα και τελικά να τη νικήσει», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Στο αραβικό στρατόπεδο ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους ξένους πρεσβευτές στη Τζέντα, εκτίμησε ότι η τρομοκρατία θα εξαπλωθεί σύντομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία, η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, συνορεύει με το Ιράκ, όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και άλλοι εξτρεμιστές σουνίτες αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές πόλεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή