facebook pixel

«Η ανακαμψη της ελληνικης οικονομιας θα υπονομευθει απο οποιους νεους επαχθεις στοχους»

Τρίτη έξοδο στις αγορές προαναγγέλλει ο Γκ. Χαρδούβελης

Σε συνέντευξη του στους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει, την πρόθεση έκδοσης ελληνικών ομολόγων που θα διατεθούν στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες και τις πιθανές μεθόδους απαμείωσης του ελληνικού χρέους.

Παραμονές της έναρξης των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών ο Γκ. Χαρδούβελης  ξεκαθαρίζει, με συνέντευξη του στην αμερικανική εφημερίδα ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του.

«Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα», δήλωσε ο υπουργός. 

Ανακοινώνει επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει κεφάλαια και ότι σχεδιάζει προσφυγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, για τρίτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός δηλώνει ότι έχουν γίνει οι περισσότερες. «Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν», σημειώνει, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα είναι στο παρασκήνιο».

Αναφερόμενος στην τρόικα εκτιμά ότι «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». 

Κατά το δημοσίευμα οι ελπίδες του Γκ. Χαρδούβελη να βγάλει την Ελλάδα από την καταστροφική ύφεσή της έχουν αυξηθεί από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης. «Ένας απαισιόδοξος θα έλεγε, "όλα είναι δύσκολα στον κόσμο - στην Ευρώπη, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;". Ένας αισιόδοξος θα έλεγε "αφού έχει υπάρξει τέτοια οικονομική πτώση, είναι εύκολο να ανακάμψεις"».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη - η στασιμότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία -μπορεί να ωφελήσουν τώρα την Ελλάδα, εξηγεί ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «καθιστούν αναγκαία μία επεκτατική νομισματική πολιτική που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά». 

Στην ερώτηση, αν οι ελεγκτές της τρόικας θα έχουν σκληρή θέση, όταν έρθουν στην Αθήνα, για τα θέματα του προϋπολογισμού, ο κ. Χαρδούβελης απαντά, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την 'Ανοιξη ότι είχαν λάθος. 

«Ελπίζω ότι διδάχθηκαν από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», δηλώνει, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους». Οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, δήλωσε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την ανακούφιση από τη φορολογία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή