facebook pixel

Γεννιουνται ελπιδες για αποτελεσματικη αντιμετωπιση του ιου και στον ανθρωπο

Πειραματικό φάρμακο θεράπευσε πιθήκους από τον Ebola

Το πειραματικό φάρμακο ZMapp θεράπευσε ομάδα 18 συνολικά πιθήκων οι οποίοι είχαν μολυνθεί με τον θανατηφόρο ιό. Εντυπωσιακό κατά τους επιστήμονες είναι το στοιχείο ότι θεραπεύθηκαν ακόμη και αυτοί που βρίσκονταν λίγες ώρες πριν το θάνατο έχοντας παρουσιάσει αιμορραγικά συμπτώματα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, σχετικά με τα αποτελέσματα εφαρμογής της πειραματικής θεραπείας στους πιθήκους, αναφέρει ότι ακόμη και τα πειραματόζωα που δεν είχαν λάβει καμία θεραπεία μέχρι και πέντε ημέρες αφότου μολύνθηκαν τελικά επέζησαν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πέντε ημέρες στους πιθήκους αντιστοιχούν σε 9-11 ημέρες ασθένειας στους ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια για την Έμπολα. Πολύ σύντομα όμως αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι δοκιμές δύο εμβολίων, των εταιρειών GlaxoSmithKline και NewLink Genetics.

Το ZMapp, που παρασκευάζεται από την εταιρεία Mapp Biopharmaceutical η οποία εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε ανθρώπους και η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature ήταν η πρώτη που έγινε σε πιθήκους. Η επιτυχία της συνιστά ένα «μνημειώδες επίτευγμα», ανέφερε ο ιολόγος Τόμας Γκέισμπερτ του Πανεπιστημίου του Τέξας, σχολιάζοντας την έρευνα αυτή.

Από την επιστημονική εμπειρία χορήγησης του ZMap στον άνθρωπο προκύπτει ότι δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν μολυνθεί από τον ιό στη Λιβερία θεραπεύτηκαν. Ωστόσο οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το πειραματικό φάρμακο τους βοήθησε όντως. Επίσης ένας Λιβεριανός γιατρός που έλαβε επίσης το ίδιο φάρμακο πέθανε στις αρχές της εβδομάδας, όπως και ένας Ισπανός ιεραπόστολος.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκάρι Κόμπινγκερ της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, χορήγησαν το φάρμακο την περασμένη άνοιξη σε 18 πιθήκους, τρεις, τέσσερις και πέντε ημέρες αφότου τους μόλυναν με τον Ebola. Άλλοι τρεις πίθηκοι, που αποτελούσαν την «ομάδα ελέγχου» και δεν έλαβαν θεραπεία, πέθαναν οκτώ ημέρες αφότου μολύνθηκαν. Οι 18 επέζησαν όλοι, ακόμη και εκείνοι που είχαν εμφανίσει συμπτώματα όπως ηπατική ανεπάρκεια και αιμορραγίες, κάτι που ο Γκ. Κόμπινγκερ χαρακτήρισε «πέραν των προσδοκιών του».

«Πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα", δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής ιολογίας του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ Ντέιβιντ Έβανς, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η επιτυχία αυτή υποδηλώνει ότι το ZMapp «αποτελεί την καλύτερη επιλογή» για τη θεραπεία του Έμπολα και θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους ώστε να ξεκινήσει η χρήση του «το συντομότερο δυνατόν», τόνισε η ομάδα του Γκ. Κόμπινγκερ.

Στις 12 Αυγούστου η εταιρεία Mapp ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα του φαρμάκου που διέθετε έχουν ήδη εξαντληθεί και μολονότι ξεκίνησε την παρασκευή νέων, η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει αρκετό χρονικό διάστημα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή