facebook pixel

Χρήσιμες συμβουλές στους φοιτητές από το ΚΕ.Π.ΚΑ

Με αφορμή τη νέα ζωή που θα ξεκινήσουν όσοι φοιτητές φύγουν από το πατρικό τους σπίτι, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για μία ομαλή και χωρίς προβλήματα εύρεση κατοικίας.

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων και την είσοδο των φοιτητών στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας ξεκινάει μία ευχάριστη αλλά και κουραστική συνάμα περίοδος που σχετίζεται κυρίως με τις προσπάθειες εύρεσης της κατάλληλης κατοικίας. Ιδιαίτερα για όσους φοιτητές απομακρυνθούν από την πατρική εστία και αναζητήσουν κατοικία σε ένα καινούριο μέρος, υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Κύριο μέλημα λοιπόν είναι η αναζήτηση σπιτιού που πρόκειται να τους φιλοξενήσει κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή συγχαίρει τους επιτυχόντες και θέλοντας να τους βοηθήσει, προσφέρει πολύτιμες συμβουλές. Ενημερώνει τους φοιτητές ότι τα σπίτια σε κεντρικά σημεία των πόλεων είναι συνήθως παλαιότερων κατασκευών, με υψηλά ενοίκια.

Είναι προτιμότερο να επιλέξουν σπίτι κοντά στο πανεπιστήμιό τους αφού όμως πρώτα ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή, τη γειτονιά και αν υπάρχουν κοντά σούπερ μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία και εύκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατασκευή του σπιτιού καθώς και στα τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει, τα οποία πρέπει να διορθωθούν πριν την ενοικίαση. Για την καλύτερη εικόνα του σπιτιού, οι υποψήφιοι ενοικιαστές θα ήταν καλό να επισκέπτονται τα σπίτια κατά τη διάρκεια της ημέρας με φως, ενώ πριν αποφασίσουν να υπογράψουν συμβόλαιο θα πρέπει να ενημερωθούν για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Όποια συμφωνία πραγματοποιηθεί μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη θα πρέπει να επισφραγιστεί γραπτώς, με όρους που συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Όποιοι όροι φαντάζουν υπερβολικοί ή πέραν του φυσιολογικού θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αν όχι να διαγραφούν από το συμβόλαιο. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γίνεστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.

Από την πλευρά τους οι ενοικιαστές θα πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να ακολουθούν τους όρους και τους κανονισμούς της πολυκατοικίας. Το ΚΕ. Π. ΚΑ. υπενθυμίζει ότι το χαρτόσημο έχει καταργηθεί από το 2008 ενώ η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.

Η αναζήτηση κατοικίας καλό θα ήταν να ξεκινήσει από τις τοπικές εφημερίδες, από τους πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, από μεσιτικά γραφεία ή από μία βόλτα στην πόλη.

Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή για αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.

Οι νέοι φοιτητές ανοίγουν μία καινούρια σελίδα στη ζωή τους γεμάτη ελπίδα, ομορφιά, γνώση και εμπειρίες. Το ΚΕ.Π.ΚΑ εύχεται καλή φοιτητική ζωή και εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή