facebook pixel

Ευθεία ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία καταγγέλλει η Δύση

Αποφεύγοντας να κάνουν χρήση του όρου «εισβολή», ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της που πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών ανταρτών και προειδοποιούν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ο Ουκρανός πρόεδρος μιλά ευθέως για ρωσική επέμβαση με την Μόσχα να επιμένει πως δεν έχει εμπλοκή στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία των δυνάμεων τους στην ανατολική Ευρώπη ο Μπ. Ομπάμα επιμένει ότι δεν σχεδιάζεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Μετά την πτώση της πόλης Νοβοαζόφσκ στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για την χώρα του, αλλά ελέγξιμη και κατήγγειλε ότι ρωσικά στρατεύματα «έσπευσαν να βοηθήσουν» τους αντάρτες μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν για να υπερασπιστούν την παραλιακή Μαριούπολη, στα δυτικά του Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα και έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους αντάρτες.

Η ελληνική ομογένεια στην Μαριούπολη

Mε απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μεταφέρθηκε προσωρινά η έδρα του ελληνικού Προξενείου από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, λόγω «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης». Αθήνα και Κίεβο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια των Ελλήνων Ομογενών που διαβιούν στην Ουκρανία.

Ο απολογισμός στο πεδίο της μάχης

Περισσότεροι από 100 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην ανατολική Ουκρανία  υποστήριξαν μέλη του προεδρικού συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, επικαλούμενα αναφορές αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών των νεκρών για τη μάχη της 13ης Αυγούστου κοντά στην πόλη Σνίζνιε στην επαρχία Ντονέτσκ, όταν μονάδα Ρώσων στρατιωτών δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες Γκραντ. Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην Ντονέτσκ την Πέμπτη, ανακοίνωσε οι αρχές της πόλης και της αυτοανακηρυγμένης «λαϊκής δημοκρατίας».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Rώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα ώστε οι ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας.

Μπαράκ Ομπάμα

«Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο τον επόμενο μήνα στο Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, θέση με την οποία συμφώνησε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, το βράδυ της Πέμπτης.

Η ρωσική παρουσία στην Ουκρανία

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι βάσει μια πολύ συντηρητικής εκτίμησης περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».
Ο ίδιος είπε ότι «από τα μέσα Αυγούστου οι ρωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ενεργά στις μάχες». Παράλληλα εκτίμησε σε περίπου 20.000 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας. Επεσήμανε ότι αυτή «η σημαντική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων συνδέεται άμεσα με τις επιτυχίες των ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων» εναντίον των αυτονομιστών και υποστήριξε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει μια ήττα των αυτονομιστών και επιθυμεί να κρατήσει την περιοχή».

Δημοσιογράφος του Reuters, που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε ότι είδε φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτών κοντά σε ρωσικό χωριό, περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Τα τεθωρακισμένα, που δεν έφεραν διακριτικά, κατευθύνονταν προς τα ανατολικά, μακριά από τα σύνορα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η οχηματοπομπή αποτελούταν από δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έξι στρατιωτικά φορτηγά και έναν στρατιωτικό εκσκαφέα. Οι στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά είχαν βρώμικα πρόσωπα και ένας εξ αυτών είχε έναν επίδεσμο στο πρόσωπό του.

Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τις πληροφορίες ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση που είχε καταργηθεί πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο διαδικασίας ενός εντελώς επαγγελματικού στρατού.

Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες ότι οι συγκρούσεις την Ουκρανία επεκτάθηκαν νοτιότερα, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί θα σηματοδοτεί μια "επικίνδυνη κλιμάκωση" της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία για «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή», η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ κάλεσε την Μόσχα «να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις» στην ανατολική Ουκρανία και παρουσίασε κατάλογο των στοιχείων που δείχνουν άμεση εμπλοκή των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, και πρόσθεσε ότι «μπροστά σε αυτήν την απειλή, το να μην αντιδράσουμε θα στοίχιζε πολύ ακριβά».

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κατήγγειλε «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές» και ζήτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και τα όπλα της» από το ουκρανικό έδαφος, κάνοντας λόγο για «αδιάσειστες» αποδείξεις, όπως δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ και δείχνουν συστοιχίες πυραύλων τις οποίες ανέπτυσσαν «εδώ και πολλούς μήνες» τα μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Σπετσνάζ για να στηρίξουν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό ότι «βομβαρδίζει πολίτες» σε περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές και απήυθυνε μήνυμά μου στην Ουάσιγκτον «σταματήστε να αναμιγνύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών».

Ευρώπη

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα είναι «ανυπόφορο και απαράδεκτο» εάν αποδειχθεί ότι ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική επικράτεια, ενώ προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση θα οδηγήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων. Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις και να αποδεχθεί μια ευρεία αποκέντρωση για τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στην περιοχή.

H Ρωσία πρέπει να σταματήσει να στέλνει άρματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον,

Η Πολωνία που έχει κρατήσει αυστηρότερη στάση στην ουκρανική κρίση μίλησε για «επίθεση», η οποία έχει δημιουργήσει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το Σάββατο με την πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ενώ το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές για μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση.

ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν την κατάσταση

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα μάχης και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ που ανησυχούν για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου. Περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες των τεθωρακισμένων θα αναπτυχθούν τον Οκτώβριο στην Πολωνία και στις χώρες τις Βαλτικής προκειμένου να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις σε συνεργασία με άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, αντισυνταγματάρχης Βανέσα Χίλμαν. Οι στρατιώτες αυτές θα αντικαταστήσουν τους αλεξιπτωτιστές της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που βρίσκονται ήδη εκεί. Οι στρατιώτες θα υποστηρίζονται από άρματα M-1 Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα του πεζικού.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή