facebook pixel

Καθησυχαστικες διαβεβαιωσεις Βενιζελου για απολυσεις στο δημοσιο, ασφαλιστικο και εργασιακα

Φουλ στο γκάζι η κυβέρνηση για τον καυτό Σεπτέμβρη

Μετά από διαδοχικές συσκέψεις των κυβερνητικών επιτελείων, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί άκουσαν τον πρωθυπουργό να ζητά τον καλύτερο δυνατό συντονισμό εν όψει των επαφών με την τρόικα στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών που θα μεταβούν στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στην παρέμβασή του επικαλέστηκε το ράλι των ελληνικών ομολόγων θέλοντας να τονίσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές.

Στη σύσκεψη έγινε καταγραφή της πορείας ολοκλήρωσης των δράσεων μέχρι σήμερα και διαπιστώθηκε περίπου το 80% των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έχει ήδη υλοποιηθεί. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επεσήμανε η νέα αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της χώρας και την οριστική έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι εντός και εκτός Ελλάδος». Όσον αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα για τον τομέα ευθύνης του υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου ο κ. Βενιζέλος, διευκρίνισε πως πρέπει να μελετηθεί η σχετική έκθεση αξιολόγησης και μετά να ληφθούν αποφάσεις. Επανέλαβε πάντως ότι το μήνυμα της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να είναι το αίσθημα της ασφάλειας και να μην τελούν υπό το φόβο της απόλυσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Βενιζέλος κατά την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού και του υφιστάμενου πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ενώ τόνισε πως η πρώτη κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.

Τον καυτό μήνα Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα έχει τέσσερα σημαντικά ραντεβού ορόσημα πριν τη νέα μεγάλη αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, η οποία, με τα έως τώρα δεδομένα, προσδιορίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και χωρίς, προς το παρόν, να έχει ορισθεί χρονοδιάγραμμα λήξης των διαπραγματεύσεων.

Οι τέσσερις κομβικές ημερομηνίες έχουν ως εξής:

  • Το Σάββατο 30 Αυγούστου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Στις 2 - 4 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, στο Παρίσι, κατά την οποία αναμένεται να «ανοίξουν» όλα τα «καυτά» ζητήματα, όπως οι φοροελαφρύνσεις και το χρέος. 
  • Στις 5 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group, όπου αναμένεται να συζητηθεί το «ελληνικό θέμα».
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. 
Στην αξιολόγηση θα τεθούν επί τάπητος οι υπάρχουσες μνημονιακές εκκρεμότητες, αλλά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικό κενό, νέο προϋπολογισμό, απελευθέρωση αγορών κλπ. με την τρόικα να «δηλώνει», σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι οι οποιεσδήποτε φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να «αντισταθμίζονται» με ισοδύναμα μέτρα. Από ελληνικής πλευράς, το βασικό «όπλο» αναμένεται να είναι εκ νέου, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υπέρβαση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή