facebook pixel

Προανηγγειλε νεες βελτιωσεις στο μελλον οπως τα μη ηλεκτροδοτουμενα ανοικιαστα κτισματα

Μικρότερο και δικαιότερο ΕΝΦΙΑ υπόσχεται ο Γκ. Χαρδούβελης

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιβαρύνσεις να μειώνονται σταδιακά και ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πλήρως ανταποδοτικός, δηλαδή να αποτελεί το βασικό έσοδο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με δήλωση του ο Γκ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι με την καθιέρωση του, γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαία βάση για την Ακίνητη Περιουσία, με στοιχεία που συμπληρώνονται και διορθώνονται συνεχώς. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά κοστολογήθηκε ηλεκτρονικά η φορολογία παρ΄ ότι δεν υπάρχει συλλογική - τόσο για τους πολίτες όσο και για το Δημόσιο - εμπειρία μιας τέτοιας διαδικασίας.

Θέλοντας να δικαιολογήσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων περιουσίας επεσήμανε ότι η χώρα μας παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά παράλληλα δεν έχει Κτηματολόγιο, στερείται οργανωμένης σύγχρονης κτηματαγοράς και κυρίως δεν υπάρχει φορολογική βάση για τα ακίνητα αφού όσα στοιχεία υπάρχουν είναι αποσπασματικά και ελλιπή, αφού άλλα καταγράφονταν στα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης μέσω των Ε9 και Ε2 και άλλα από τους ΟΤΑ και τη ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε «αστοχίες» στην εφαρμογή του νόμου και πρόσθεσε ότι το πρώτο σφάλμα που εντόπισε, επιχείρησε να το βελτιώσει άμεσα, με παρέμβαση που έγινε τον Ιούνιο και αφορούσε περίπου 2.000.000 φορολογούμενους πολίτες. 

Ο Γκ. Χαρδούβελης είπε ότι εντοπίστηκαν και άλλα λάθη στη συνέχεια για τα οποία - με τη νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών – η κυβέρνηση προχωρά στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό τους. 

Προανήγγειλε μάλιστα και νέες βελτιώσεις στο μέλλον, όσο η βάση γίνεται πληρέστερη και αντιπροσωπευτικότερη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ανοίκιαστων κτισμάτων.

Ο Γκ. Χαρδούβελης επανέλαβε την βασική δέσμευση της κυβέρνησης για διεύρυνση της φορολογικής βάσης ως προϋπόθεση σωστής και δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών καθώς και την διόρθωση λαθών και αδικιών που μπορεί να προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να διορθώσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να προβούν και εκείνοι με τη σειρά τους στις απαραίτητες διορθώσεις και παράλληλα να εξασφαλίσει το δημοσιονομικό στόχο με διευρυμένη ,όμως, φορολογική βάση. Περισσότεροι υπόχρεοι να πληρώσουν λιγότερα.

Οι βασικότερες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι:

  • Για οικόπεδα εντός οικισμών αλλά εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου, τόσο του κυρίου όσο και του συμπληρωματικού, η ευνοϊκότερη αξία για το φορολογούμενο, μεταξύ της αξίας που ίσχυε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπολογιστεί φόρος με μεγαλύτερη αξία σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος αλλά στις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα, όπως αυτές ορισμένων οικισμών, η αξία που θα ληφθεί υπόψη θα είναι η ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο.
  • Παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε έξι δόσεις, με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και την τελευταία στο τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2015.
  • Βελτιώνεται και ηλεκτρονικοποιείται το πλαίσιο για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα:
    • Καταργείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα η ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
    • Ηλεκτρονικοποιείται και απλοποιείται η διαδικασία για τη χορήγηση απαλλαγής σε αναπήρους για τη διευκόλυνσή τους.
  • 4. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για το 2014, πέραν των σεισμοπλήκτων ακινήτων, το σύνολο των ακινήτων της Κεφαλονιάς.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει απλό και χρηστικό οδηγό ορθής συμπλήρωσης του Ε9, επισημαίνοντας στους φορολογούμενους συνήθη σφάλματα τα οποία έχουν διαπιστωθεί. Σε περίπτωση διαπίστωσης αστοχιών του συστήματος, αυτές θα διορθωθούν πριν την έκτη και τελευταία δόση, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή