facebook pixel

Πόλεις απειλούνται με εξαφάνιση

Τα σενάρια του ΟΗΕ για τη Γη μπορούν να χαρακτηριστούν και εφιαλτικά, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης που θα βγει στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου.

Αυτό που τόσα χρόνια πίστευαν ότι θα γίνει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, πλέον μπαίνει σε τροχιά... πραγματοποίησης. Σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούνται άμεσα μέτρα, καθώς η ζημιά που γίνεται πλέον στον πλανήτη είναι μη αναστρέψιμη.

Μόνο αν υπάρξουν άμεσα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή θα υπάρξει καθυστέρηση.

Η υπερθέρμανση ήδη επηρεάζει όλες τις ηπείρους και όλους τους ωκεανούς και η περαιτέρω μόλυνση με αέρια εγκλωβίζει τη ζέστη, αυξάνει τις πιθανότητες "για σοβαρές, διάχυτες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για ανθρώπους και οικοσυστήματα" αναφέρει ένα προσχέδιο της έκθεσης του ΟΗΕ που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου στην Κοπεγχάγη.

Το προσχέδιο που δημοσιεύει το Bloomberg, περιγράφει και τις οικονομικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου, καθώς σε αυτήν την περίπτωση οι απώλειες εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 2% των παγκοσμίων εσόδων.

Μερικοί μόνο από τους κινδύνους είναι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, το λιώσιμο των παγετώνων και οι πιο εκτεταμένοι καύσωνες.

Σε λιγότερο από 140 χρόνια η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,85 βαθμούς κελσίου, με ρυθμό ταχύτερο από αυτό που εκτιμάται ότι προκάλεσε το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων έχει κόστος, ωστόσο αυτό το κόστος θα είναι μεγαλύτερο αν δεν γίνει τίποτα που να μειώσει το ρυθμό του φαινομένου και την κλιματική αλλαγή".

Εξαφάνιση πόλεων

Ένα από τα πλέον καταστροφικά σενάρια προβλέπει το λιώσιμο του στρώματος πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία. Αυτό θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έως και 7 μέτρα και θα απειλήσει να καλύψει ολόκληρες πόλεις όπως το Μαϊάμι ή η Μπανγκόνγκ και νησιωτικά συμπλέγματα όπως οι Μαλδίβες, το Κιριμπάτι και το Τουβάλου.

Οι επιστήμονες δηλώνουν «μερικώς σίγουροι» ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να πυροδοτηθεί από ενδεχόμενη άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια συνηγορούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα στην επιφάνεια του πλανήτη είναι αναπόφευκτη.

Τυχόν καθυστέρηση κοστίζει και θα κοστίσει πολύ, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που η λήψη αποφάσεων αναβληθεί για το 2030, τότε το κόστος μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί κατά 44%.

Παράλληλα όσο δεν αναπτύσσονται οι τεχνολογίες για τον περιορισμό της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα διπλασιασμού του κόστους, σημειώνεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

Απαντώντας, τέλος, στους σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι δεν έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας από το 1998, οι ερευνητές απαντούν ότι τα μοντέλα δεν είναι τόσο αποδοτικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο υπενθυμίζοντας ότι από το 1951 έως το 2012 τα κλιματικά μοντέλα οι προβλέψεις έπεσαν πιο κοντά σε σχέση με τις τελικές παρατηρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην έκθεση αναφέρει την λέξη «κίνδυνος» πάνω από 350 φορές.

πηγή: NewsIt

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή