facebook pixel

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ - Όλα τα σενάρια

Η υποχρέωση της χώρας μας να προχωρήσει σε εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά, τα κέρδη και τις ζημίες στο πορτοφόλι των καταναλωτών και στα δημοσιονομικά έσοδα από την κατάργηση του καθεστώτος των διαφορετικών συντελεστών, των εξαιρέσεων και του μειωμένου κατά περιοχές ΦΠΑ που ισχύει σήμερα.

Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να έχει έρθει για ψήφιση στη Βουλή πριν τα τέλη Οκτωβρίου και σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ημερησία» το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη του τις προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές αλλά και τις επιπτώσεις θα επεξεργαστεί άμεσα σχέδιο θέσεων που θα τεθεί προς διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.

Η θέση της τρόικας είναι υπέρ της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή με κεντρικά επιχειρήματα ότι θα μείωνε το διοικητικό κόστος διεκπεραίωσης του ΦΠΑ και θα απλοποιούσε γενικότερα το σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr, με το σχέδιο ενιαίου συντελεστή που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καταργούνται:

 • οι χαμηλότεροι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, 
 • οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 13%, για τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες μεταφορών, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, την παροχή ύδρευσης τις επισκευές παλαιών κατοικιών
 • οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 6,5% σε φάρμακα, βιβλία και τουρισμό.

Οι προτάσεις των δανειστών

Σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί στο παρελθόν τεχνικά κλιμάκια της τρόικας κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση των συντελεστών, του υπερμειωμένου 6,5%, του μειωμένου 13% και του κανονικού 23%, από έναν ενιαίο συντελεστή του 15,5%, θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό κόστος, μιας και μπορεί σε μια σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων το κόστος να υποχωρούσε δραστικά όμως από την άλλη θα αυξάνονταν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής με την εφαρμογή συντελεστή ΦΠΑ 15,5% αντί για 13%.

Σύμφωνα, με τις προτάσεις που είχε καταθέσει το ΔΝΤ από το 2011, η μεταρρύθμιση του ελληνικού φορολογικού συστήματος θα πρέπει να συμπεριλάβει και την απλοποίηση του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τα κλιμάκια των τεχνικών εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, σύμφωνα με το imerisia.gr, έχουν προτείνει:

 • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%. Μια τέτοιας μορφής απλοποίηση των συντελεστών ΦΠΑ που έχουν ζητήσει οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ συνεπάγεται:
  • Aύξηση από 6,5% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου. Αυτό σημαίνει αυτόματη ανατίμηση των προϊόντων αυτών κατά 11,7% έως 13,6%.
  • Aύξηση από 6,5% σε 9% ή 11% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, που θα οδηγήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών σε επίπεδα υψηλότερα κατά 2,34% έως 4,22%.
  • Aύξηση από 13% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τα τρόφιμα, τον κλάδο της εστίασης, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη και τα εισιτήρια θεαμάτων. Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες να ανατιμηθούν αυτόματα κατά 5,3% έως 7%.
  • Mείωση από 23% σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει όλες τις λοιπές περιπτώσεις πωλήσεων αγαθών και παροχής υπηρεσιών, όπως: πωλήσεις ειδών ένδυσης – υπόδησης, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, νεόδμητων οικοδομών (πλην α' κατοικίας), οικοδομικών υλικών, αυτοκινήτων, καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, πλαστικών ειδών, χαρτικών, απορρυπαντικών, ειδών καθαρισμού, ειδών ατομικής καθαριότητας, σχολικών ειδών, παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, παροχή υπηρεσιών από κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, παροχή υπηρεσιών από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, φοροτεχνικούς, οικονομολόγους και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες. Μια τέτοια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι τιμές όλων των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1,62% έως 3,25%.
  • Εναλλακτικά, το ΔΝΤ έχει προτείνει την εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 11% για τα τρόφιμα, την ιατρική περίθαλψη και τον κλάδο του τουρισμού.
 • Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος συναντήθηκε την Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αποκάλυψε μιιλώντας στον ΣΚΑΪ πως «υπάρχει ένας προβληματισμός στον υπουργό Οικονομικών, ότι αν πάμε σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18 με 19% δεν θα μπορούν να υπάρχουν οι σημερινές εξαιρέσεις, όπως στα τρόφιμα ή τα νησιά. Από την άλλη, ο υπουργός εξετάζει και το σενάριο να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει, αλλά να πέσει στην οικοδομή στο 13%».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή