facebook pixel

Τα νέα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην Αμφίπολη

Fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου διακοσμημένο με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα και ιωνικά επίκρανα επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τα τελευταία 24ωρα, μετά την πλήρη αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών, που είχε προηγηθεί.

Καθημερινά το Υπουργείο Πολιτισμού προβαίνει σε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ. Προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου.

Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου και φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα. Οι εργασίες συνεχίζονται με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των έως τώρα ευρημάτων.

Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες η σημαντική στιγμή της πλήρους αποκάλυψης των μαρμάρινων Σφιγγών, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, καθώς και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως μετά από αιώνες, με την αφαίρεση των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης που αποκάλυψαν εξ ολοκλήρου τις Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου. Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης. Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών ο καθένας- απομακρύνθηκαν δεξιά και αριστερά από το αρχαιολογικό εύρημα, ενώ στήθηκε ειδικό ξύλινο σκέπαστρο προκειμένου να προστατευτούν οι Σφίγγες από τυχόν αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Στο μεταξύ αυξημένη κίνηση παρατηρείται ήδη στη Μεσολακιά, από τουρίστες που θέλουν να πλησιάσουν κοντά στις αρχαιολογικές ανασκαφές, προκειμένου να δουν τα ευρήματα. Το Μουσείο της Αμφίπολης δέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που θαύμασαν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς, έβλεπαν από μακριά το σημείο των ανασκαφών που παραμένει καλυμμένο και προστατευμένο από τον ήλιο και συνάμα από τα βλέμματα των επισκεπτών. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον Τύμβο Κάστα έχουν προκαλέσει πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή