facebook pixel

Μετα απο μηνες σιωπης η οικογενεια του ελαβε ενα τελευταιο ανατριχιαστικο μηνυμα: «Ο Φολεϊ θα εκτελεστει»

Λύτρα 100 εκατ. ευρώ είχαν ζητήσει για τον Τζέιμς Φόλεϊ οι τζιχαντιστές

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ιστότοπου GlobalPost στον οποίο εργαζόταν ο άγρια δολοφονημένος Αμερικανός δημοσιογράφος, υποστηρίζει ότι οι απαγωγείς του Τζέιμς Φόλεϊ είχαν «εκφράσει από την αρχή την επιθυμία να διαπραγματευτούν» αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ως διαφορετική πολιτική από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνούμενη να καταβάλλει λύτρα σε απαγωγείς.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού ιστοτόπου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ο διευθύνων σύμβουλος του GlobalPost Φίλιπ Μπαλμπόνι επιβεβαιώνει ότι το πρώτο ποσό το οποίο απαιτούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς του Τζιμ Φόλεϊ ήταν ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ».

Την Τετάρτη ο Φ. Μπαλμπόνι είχε επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν σε επαφή, όπως και η οικογένεια του Φόλεϊ, με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για την απελευθέρωση του Φόλεϊ.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN ο Φ. Μπαλμπόνι εξήγησε ότι «οι απαγωγείς δεν είχαν πραγματικά ποτέ διαπραγματευτεί» το ποσό που ζητούσαν όμως απλά γνωστοποιούσαν τις απαιτήσεις τους κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 10 επαφών. 

«Ποτέ δε λάβαμε σοβαρά υπόψη αυτό το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ» αποκάλυψε ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε ότι είχε προσπαθήσει μαζί με την οικογένεια του δημοσιογράφου να συγκεντρώσει χρήματα που ισοδυναμούσαν με τα ποσά που είχαν πληρωθεί για την απελευθέρωση πολλών Ευρωπαίων ομήρων νωρίτερα εκείνη την χρονιά.

Το ποσά που αναφέρονται —καμία κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει πληρώσει λύτρα— «ήταν πολύ μικρότερα» εκείνου που ζητούσαν οι τζιχαντιστές ως αντάλλαγμα για τον Τζέιμς Φόλεϊ.

Όμως οι διαπραγματεύσεις ποτέ δεν προχώρησαν και οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν έως τη στιγμή που η οικογένεια έλαβε ένα μήνυμα των απαγωγέων με το οποίο τους ενημέρωναν ότι θα σκότωναν το παιδί τους.

Τον Νοέμβριο του 2013, η οικογένεια του Τζέιμς Φόλεϊ έλαβε το πρώτο μήνυμα μέσω e-mail από τους απαγωγείς του δημοσιογράφου, οι οποίοι απαιτούσαν λύτρα και έδιναν αποδείξεις ότι ήταν ζωντανός, όπως εξιστόρησε ο Φίλιπ Μπαλμπόνι διευθύνων. Η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν κράτησε πολύ. «Πολύ λίγα μηνύματα έφτασαν», είπε ο ίδιος. «Δεν ήταν φλύαροι. Απλώς έστειλαν τα αιτήματά τους» συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίζει το ύψος του ποσού που ζητούσαν οι τζιχανιστές.

«Είχαμε έρθει σε επαφή με τους απαγωγείς και φάνηκε, κάποια στιγμή να είναι δεκτικοί σε μια συμφωνία που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση του» είπε ο Μπαλμπόνι στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. Αλλά οι απαγωγείς στη συνέχεια «απέκοψαν την επικοινωνία με εμάς και την οικογένεια» του δημοσιογράφου συμπλήρωσε. 

«Δεν το κοινοποιήσαμε δημόσια αλλά υπήρχε ένα μήνυμα μετά από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών το οποίο στάλθηκε στην οικογένεια λέγοντας ότι ο Τζέιμς θα εκτελεστεί» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της GlobalPost. Μετά από μήνες σιωπής από τους απαγωγείς το βράδυ της 13ης Αυγούστου, η οικογένειά του έλαβε ένα τελευταίο ανατριχιαστικό μήνυμα: «Ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους».

«Ελπίζαμε και προσευχήθηκε ότι αυτό δεν θα συμβεί και κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους απαγωγείς ώστε να τους πούμε ότι ο Τζέιμς ήταν απλώς ένας αθώος δημοσιογράφος που αγαπούσε το λαό της Συρίας και ήθελε μόνο να μεταφέρει την ιστορία του συριακού λαού» είπε ο Φ. Μπαλμπόνι.

Η οικογένεια κοινοποίησε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν απαχθέντες αμερικανούς πολίτες, βοήθησε την οικογένεια ώστε να σταλεί στους τζιχαντιστές μια απάντηση με την οποία ικέτευαν για έλεος, δήλωσε ο Φιλ Μπαλμπόνι. «Ήταν μια έκκληση για έλεος. Η οικογένεια και οι φίλοι του ήλπιζαν ότι οι τζιχαντιστές μπλόφαραν και ήθελαν λύτρα», ανέφερε ο ίδιος.

«Από τη σύλληψή του, έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του στην οικογένειά του και συλλέγαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε για την τύχη του, την κατάστασή του και τις απειλές που αντιμετώπιζε» σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και της δολοφονίας του Φόλεϊ ο Μπαλμπόνι είπε, «ότι οι επιδρομές ξεκίνησαν, με σύνεση από την κυβέρνησή μας, είναι όμως ίσως αυτές, που σφράγισαν τη μοίρα του Τζιμ». Ωστόσο, τόνισε ότι η οικογένεια δεν θεωρεί υπεύθυνη για το θάνατο του γιου τους την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσουν αυτές οι επιθέσεις.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή