facebook pixel

Εβραία και μουσουλμάνος εις γάμου κοινωνία κόντρα στον πόλεμο

Αψηφώντας το πολεμικό κλίμα μεταξύ Εβραίων και Αράβων ένα μεικτό ζευγάρι από το προάστιο Γιάφα του Τελ Αβίβ, αντάλλαξαν τις αιώνιες υποσχέσεις και ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, δείχνοντας τον δρόμο της αγάπης για τη ζωή στις δύο πλευρές που αντιμάχονται με μίσος μέχρι θανάτου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Με την απόφαση του ζευγαριού όμως δεν ήταν σύμφωνη η ακροδεξιά ομάδα Λεχαβά. Περίπου 200 μέλη της – νεαροί με μαύρα πουκάμισα- συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο της δεξίωσης και φωνάζοντας συνθήματα μίσους για τους Άραβες επιχείρησαν να αμαυρώσουν την χαρά των ερωτευμένων. Η Αστυνομία του Τελ Αβίβ τους απώθησε ενώ αυτοί φώναζαν «θάνατος στους Άραβες». Απέναντι τους είχε παραταχθεί σαφώς μικρότερος αριθμός αριστερών διαδηλωτών κρατώντας λουλούδια, μπαλόνια και ένα πανό που έγραφε: «η αγάπη κατακτά τους πάντες».

Η ιδιαιτερότητα του γάμου ήταν ότι η νύφη, η 23χρονη Μαράλ Μάλκα, είχε νωρίτερα ασπαστεί τον μουσουλμανισμό ακολουθώντας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αγαπημένου της, γεγονός το οποίο έριξε ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά της αντίδρασης των Εβραίων ακροδεξιών, που την χαρακτηρίζουν «προδότη του εβραϊκού κράτους» αλλά προκάλεσε και την αποστασιοποίηση της οικογένειας της από αυτή τη σχέση και τον γάμο.

Ο πατέρας της νύφης Γιοράμ Μάλκα δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι αντιτάχθηκε στο γάμο, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα πολύ λυπηρό γεγονός». Όπως είπε ήταν θυμωμένος με την κόρη του που ασπάστηκε το Ισλάμ ενώ για τον γαμπρό του είπε: «Το πρόβλημά μου με αυτόν είναι ότι είναι ένας Άραβας». 

Ο γάμος, που έγινε μεσούσης της πολυήμερης εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς, έστειλε το μήνυμα της συνύπαρξης και λειτούργησε επικοινωνιακά ως γέφυρα ανάμεσα στους Εβραίους και τους Άραβες όταν παραβρέθηκε σε αυτόν και μια καλεσμένη – έκπληξη, η κεντρώα υπουργός υγείας του Ισραήλ, Γιαέλ Τζερμάν, η οποία φτάνοντας στην αίθουσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αντιλαμβάνεται το γάμο αλλά και τη διαμαρτυρία ως «μια έκφραση δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν καταδίκασε τη διαδήλωση εναντίον του γάμου, χαρακτηρίζοντάς την «εξοργιστική και ανησυχητική». «Τέτοιες εκφράσεις υπονομεύουν τη βάση της συνύπαρξης μας εδώ, στο Ισραήλ, μια χώρα που είναι τόσο εβραϊκή όσο και δημοκρατική» τόνισε ο Ρ. Ρίβλιν που είναι μέλος του ακροδεξιού Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Ο γαμπρός Μαχμούντ Μανσούρ μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 είπε ότι οι διαδηλωτές απέτυχαν να καταστρέψουν το γάμο και αποτυπώνοντας την χαρά του ίδιου και της συζύγου του είπε: «Θα χορέψουμε και θα χαρούμε, μέχρι να βγει ο ήλιος. Είμαστε υπέρ της συνύπαρξης».
Το ζευγάρι είχε αποτύχει νωρίτερα να κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα και να απαγορευτεί η διαδήλωση των ακροδεξιών. Το δικαστήριο απλώς δέχτηκε να υπάρξει αστυνομική παρουσία και να κρατηθούν οι διαδηλωτές 200 μέτρα μακριά από την αίθουσα που γινόταν ο γάμος στο προάστιο Ρισόν Λεζιόν του Τελ Αβίβ.
Η Λεχαβά και στο παρελθόν έχει παρενοχλήσει μεικτά εβραϊκά και αραβικά ζευγάρια επικαλούμενη θρησκευτικούς λόγους και τις αντιρρήσεις της για την επιμειξία. Αλλά σπάνια προχωρούσε σε τόση έντονη διαμαρτυρία στο χώρο τέλεσης ενός γάμου. Ο εκπρόσωπος της ομάδας και πρώην βουλευτής Μάικλ Μπεν- Αρί έχει καταγγείλει τους εβραίους που παντρεύονται μη-εβραίους χαρακτηρίζοντας αυτούς τους γάμους πράξη «χειρότερη από ότι έκανε ο Χίτλερ», υπαινισσόμενος προφανώς το εβραϊκό ολοκαύτωμα και τη δολοφονία από τους Ναζί 6 εκατομμυρίων εβραίων σε όλη την Ευρώπη κατά το Β' 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή τη φορά η αντίδραση των ακροδεξιών ήταν εντονότερη αντανακλώντας την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ εβραίων και αράβων πολιτών του Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή