facebook pixel

Στα συνορα παραμενει καθηλωμενη η ρωσικη ανθρωπιστικη βοηθεια για την ανατολικη Ουκρανια

Στο χείλος του ψυχρού πολέμου οι σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα

Το ΝΑΤΟ κάνει πλέον ευθέως λόγο για στρατιωτική απάντηση σε ενδεχόμενη ανάπτυξη άτυπων ρωσικών δυνάμεων-κατά το πρότυπο της Κριμαίας-σε χώρα μέλους του και η Γερμανία προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη απευθείας σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας ενέχει πραγματικό κίνδυνο να «ολισθήσει» σε μια ευρύτερη, γενικευμένη σύρραξη.

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt, κάλεσε τα κράτη - μέλη του Συμφώνου στην ανατολική Ευρώπη να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη απειλή από τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια», αποκαλώντας έτσι τους Ρώσους στρατιώτες που φορούν στολές χωρίς εθνικά διακριτικά.

Αφoύ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να επέμβει στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του, πρόσθεσε ότι «εάν δούμε τέτοιες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα σε ένα κράτος - μέλος του NATO και μπορούμε να τις προσάψουμε σε ένα επιτιθέμενο κράτος, αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται το Άρθρο 5. Τότε, θα υπάρξει στρατιωτική αντίδραση». Το Άρθρο 5 της καταστατικής συνθήκης του NATO για την κοινή άμυνα προβλέπει ότι εάν ένα κράτος - μέλος του Συμφώνου δεχθεί επίθεση, αυτή θα θεωρηθεί αυτόματα εχθρική ενέργεια εναντίον της συμμαχίας στο σύνολό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια «απευθείας σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», καθώς η κατάσταση, όπως τόνισε, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να «ολισθήσει» σε μια ευρύτερη, γενικευμένη σύρραξη. Την ίδια στιγμή εκτίμνησε ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από μια πολιτική λύση»

To Κρεμλίνο διέψευσε τις πληροφορίες που μετέφερε ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία παρέδωσε στρατιωτικό εξοπλισμό στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία. 

Oι συνοριακοί φύλακες και οι τελωνειακοί από τη Ρωσία και την Ουκρανία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιθεώρηση της πρώτης ομάδας φορτηγών της ρωσικής οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την Ουκρανία, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. 

Η οχηματοπομπή, των 300 φορτηγών, που είναι σταθμευμένη στην κοινότητα Κάμενσκ-Σαχτίνσκι, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, αναμένεται να ταξιδέψει από τη Ρωσία στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού. 

Νωρίτερα φορτηγά αναχώρησαν από το χώρο στάθμευσης στη δυτική Ρωσία όπου η πομπή παραμένει εδώ και ημέρες και κατευθύνονται προς την ουκρανική μεθόριο, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς. 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι περιμένει ακόμα να λάβει τις εγγυήσεις ασφάλειας από τις αντίπαλες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία προτού προχωρήσει με την επιθεώρηση των φορτηγών. 

Ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή του Λουχάνσκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και σώθηκε. "Οργανώθηκε μια επιχείρηση για τον εντοπισμό του, τον βρήκαμε και αυτή τη στιγμή είναι σε ασφαλή περιοχή", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Oι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα στο Λουγκάνσκ, την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία και έχουν υπό τον έλεγχό τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές από τον Απρίλιο, και ύψωσαν την ουκρανική σημαία εκεί, δήλωσε ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή