facebook pixel

Κώδωνας κινδύνου των διεθνών Οργανισμών Υγείας για τον Ebola

Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από τον Ebola, καταγράφουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και προειδοποιούν για την ανάγκη μιας διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης μετάδοσης της επιδειξίας.

Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Τζοάν Λιου, έπειτα από μια επίσκεψη 10 ημερών στην πληγείσα περιοχή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Ebola στη Δυτική Αφρική «εξαπλώνεται και η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε». Εξήγησε ότι «έχουμε πλήρη ανεπάρκεια των υποδομών» και προειδοποίησε ότι «εάν δεν σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Λιβερία, δεν θα σταθεροποιήσουμε ποτέ την περιοχή».

Η Τζοάν Λιου επεσήμανε ότι η έως σήμερα καταγεγραμμένη κατάσταση «δεν πρόκειται παρά για την κορυφή του παγόβουνου» και απηύθυνε έκκληση για μια διεθνή συνεργασία υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να κινητοποιηθούν. Πρέπει να το κάνουμε τώρα εάν θέλουμε να περιορίσουμε αυτήν την επιδημία» υπογράμμισε και πρότεινε ως απαραίτητη «μια μεσοπρόθεσμη δέσμευση» τουλάχιστον 6 μηνών.

Περιγράφοντας την κατάσταση έμοιαζε σοκαρισμένη η ίδια η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λέγοντας: «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ  κάτι τέτοιο» και για το λόγο αυτό είπε ότι «Πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική» καθώς «ο Ebola δεν περιορίζεται μόνο σε κάποια χωριά, εξαπλώνεται σε μια πόλη 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, τη Μονρόβια».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση επικρατεί ένα «κλίμα γενικευμένου φόβου, όπως σε εποχές πολέμου» στην πληγείσα περιοχή στα σύνορα της Γουϊνέας, Σιέρα Λεόνε και Λιβερίας και παρατήρησε ότι «ο φόβος δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπιση». «Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτή τη στιγμή τα κέντρα υγείας. Οι ικανότητες να παρακολουθήσουν τις επαφές των ασθενών είναι ανεπαρκείς» σημείωσε η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Καϊλάχουν, στη Σιέρα Λεόνε όπου χρειάστηκε να παρακολουθήσουν 2000 ανθρώπους που ήλθαν σε επαφή με ασθενείς του Έμπολα καθώς το προσωπικό δεν επαρκούσε παρά να παρακολουθήσει 250.

Στο μεταξύ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του προς ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουϊνέα προκειμένου να αποτρέψει μία επισιτιστική κρίση στις χώρες που πλήττονται από τον ιό Ebola ανακοίνωσε σήμερα το περιφερειακό γραφείο του Προγράμματος στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

«Έπειτα από αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων, θα προσφέρουμε βοήθεια σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις ζώνες υγειονομικού ελέγχου στις 3 πληγείσες χώρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φαμπιέν Πομπεϊ, εκπρόσωπος τύπου του Προγράμματος για τη Δυτική Αφρική.

Οπως και από πλευράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζονται φόβοι καθώς τα στελέχη του Οργανισμού που βρέθηκαν στην περιοχή εκτιμούν ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι «σημαντικά υποτιμημένη».

«Η παρουσία αξιωματούχων σε τομείς που έχει παρατηρηθεί η επιδημία και η συγκέντρωση αποδείξεων φανερώνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων υποτιμά σημαντικά την κλίμακα της επιδημίας» ανέφερε η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Το ξέσπασμα του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να επεκτείνεται, με 1.975 περιπτώσεις και 1.069 θάνατοι στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε,» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση, ο ΠΟΥ συντονίζει τις ενέργειές του ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο μαζική διεθνή ανταπόκριση και υποστήριξη από διάφορες χώρες και οργανισμούς που ανήκουν στα Ηνωμένα Έθνη.

Η έξαρση της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Ebola η πιο σοβαρή από το 1976, έχει κοστίσει τη ζωή 1.069 ανθρώπων μέχρι στιγμής. Από αυτούς οι 377 νεκροί είναι στη Γουινέα, οι 355 στη Λιβερία οι 334 στη Σιέρα Λεόνε και τρεις στη Νιγηρία. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή