facebook pixel

Ποια ειναι τα σεναρια για το «υψηλο» προσωπο που εταφη στον τυμβο της Αμφιπολης

Η μυστική ταυτότητα του νεκρού στον τάφο της Αμφίπολης

Ο Αντ. Σαμαράς ξεναγείται στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, την Τρίτη 12 Αυγούστου

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ανασκαφή που εξελίσσεται στον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, αναμένοντας από τους αρχαιολόγους που μελετούν τα ευρήματα την απάντηση στο μυστήριο που καλύπτει την ταυτότητα του «υψηλού προσώπου», το οποίο είχε ταφεί στον τύμβο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τρίτη την ανασκαφή και δήλωσε αμέσως μετά πως «είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα». Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το μνημείο που έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στο φως υπογραμμίζοντας τα «μοναδικά του χαρακτηριστικά»:

«Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι που οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ. Η ανασκαφή βρίσκεται στο μέσο του έργου και όπως λένε οι συμμετέχοντες αρχαιολόγοι, κάθε χωμάτινο επίπεδο φέρνει και νέα δεδομένα.

Η ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους δρόμου που βρέθηκε στον λόφο Καστά, με ωραίους μαρμάρινους τοίχους, σε εξαιρετικό ψευδοϊσόδομο σύστημα, όπως του περιβόλου, καθώς και των δύο μαρμάρινων Σφιγγών, που όπως όλα δείχνουν φυλάνε έναν ξεχωριστό αρχαίο μακεδονικό τάφο, θεωρούνται από τους αρχαιολόγους τα κύρια σημαντικά στοιχεία των ευρημάτων.

Η ψηφιακή σάρωση που έγινε στην περιοχή το 2013 αποκάλυψε ότι ο περίβολος του τύμβου ήταν ένας ακριβής κύκλος και πως το μνημείο αποτελεί ενιαίο σύνολο με το Λιοντάρι της Αμφίπολης, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, κοντά στον Ποταμό Στρυμόνα, όπου μεταφέρθηκε περίπου 400 χρόνια από την ανέγερσή του από τους Ρωμαίους για την κατασκευή φράγματος.

Όλα είναι μελετημένα με αναλογίες και γεωμετρική ακρίβεια, ενώ τόσο το Λιοντάρι όσο και ο τύμβος είναι κατασκευασμένα από το ίδιο εργαστήριο της εποχής εκείνης, σημειώνουν οι αρχαιολόγοι επιμένοντας στον ενιαίο χαρακτήρα του μνημείου, που ήταν άγνωστο έως σήμερα.

Οι πρόσφατες επιστημονικές αποκαλύψεις για το μνημείο, στο σύνολο του, απαντούν και στο ερώτημα «γιατί το Λιοντάρι έχει αυτή την όχι τόσο καλοσχηματισμένη όψη»: Λόγω της αρχικής του θέσης στην κορυφή του τύμβου, δηλαδή σε ύψος 35 έως 40 μέτρα και σε απόσταση 100 μέτρων, αν είχε σχηματισμό φυσιολογικό δεν θα φαινόταν κανονικά από μακριά.

Τα σενάρια γαι την ταυτότητα του άγνωστου νεκρού

Δύο είναι τα σενάρια που κατά πληροφορίες εξετάζουνν οι αρχαιολόγοι, για την ταυτότητα του προσώπου που ετάφη.

  • Να πρόκειται για την συζύγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Ρωξάνης και το γιό του Αλέξανδρο Δ'. Ο τελευταίος αναγνωρίστηκε Βασιλιάς αλλά τελικά δολοφονήθηκε με διαταγή του Κασσάνδρου μαζί με τη μητέρα του, το 311 π.Χ. σε ηλικία 12 ετών στην Αμφίπολη που ήταν φυλακισμένος.
  • Να πρόκειται για το μεγαλοπρεπή τάφο κάποιου πολύ σημαντικού στρατηγού της εποχής. Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πως μετά το θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου στην περιοχή της Αμφίπολης έφτασαν και τελικά θανατώθηκαν πολλοί σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του μεγάλου στρατηλάτη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή