facebook pixel

Λυση απο τις Βρυξελλες αναμενει η Αθηνα για το ρωσικο εμπαργκο

«Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο, αυτή να αποζημιώσει τους παραγωγούς»

Η φράση αυτή, που ανήκει σε στέλεχος του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμπυκνώνει τη θέση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τη ρωσική αγορά από το εμπάργκο που επέβαλλε σε ΕΕ και ΗΠΑ ο Βλ. Πούτιν.

Με  την παραγωγή των τελευταίων εβδομάδων να παραμένει στα ψυγεία και τα φορτηγά να επιστρέφουν από τη Ρωσία «άπραγα» φορτωμένα με τα ελληνικά φρούτα που προορίζονταν για τις αγορές της Μόσχας, οι Έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση, ζητούν άμεσα λύσεις.

Στην Αθήνα την Δευτέρα συγκλήθηκαν διυπουργικές συσκέψεις, για τις επιπτώσεις του εμπάργκο, οι οποίες όπως φαίνεται καταλήγουν στην αναζήτηση λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στα στενά όρια της ελληνικής επικράτειας.

«Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει τους παραγωγούς»

Το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό και πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση, σχολίαζαν στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών. «Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς», σημείωναν χαρακτηριστικά τα ίδια υψηλόβαθμα στελέχη παραπέμποντας στις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους «διότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία» και πως «Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη». Τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασαν ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. «Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση» σημείωσαν απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα των παραγωγών για άμεση αποζημίωση από κρατικούς πόρους.

Τις επόμενες ημέρες πάντως, θα ξεκινήσει σε επίπεδο ελληνικών Περιφερειών η καταγραφή των επιπτώσεων από το εμπάργκο για να αποτυπωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημιάς των ελληνικών εξαγωγών. 

Στο μεταξύ, σε μια πρώτη προσπάθεια άμβλυνσης των  επιπτώσεων νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που δεν θα απορροφηθούν από τη ρωσική αγορά.

Υπουργείο Οικονομικών: δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Μετά από διυπουργική σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι: «δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών» και «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα, που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες».

Δημήτρης Κούρκουλας: «οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα»

Σε άλλη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών επικράτησε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ενώ διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα».

«Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται επισημαίνοντας όμως ότι «οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα». Κατά τον ίδιο «ο πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες».

Άμεσα μέτρα εισηγείται ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα. Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος πρότεινε «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση». 

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από την Δευτέρα 11 Αυγούστου.

Κατά πληροφορίες, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους ευρωπαίους αγρότες.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: 178 εκατ. € η ζημία  για τα ελληνικά προϊόντα

Στα 178 εκατομμύρια €, για τα αγροτικά προϊόντα, τα τυποποιημένα τρόφιμα και τα βιοτεχνικά προϊόντα υπολογίζει με μια πρώτη εκτίμηση ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τις απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές από τις απαγορεύσεις εισαγωγών που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση. Με ερώτηση του στο Ευρωκοινοβούλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά να μάθει «πότε θα ενεργοποιήσει τους σχετικούς κανονισμούς για την αποζημίωση των πληγέντων Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και βιοτεχνών». Σημειώνει δε, πως «θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία από την απόλυση εργαζομένων στις αντίστοιχες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και λοιπές επιχειρήσεις. Περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρυνθεί από την ενεργοποίηση ενεργότερων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ για την αντιμετώπιση της μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου».

Τι ζητούν εξαγωγείς, παραγωγοί και μεταφορείς 

Οι εξαγωγείς και εκπρόσωποι των παραγωγών των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς, σε σύσκεψη που έκαναν στη Βέροια αποφάσισαν να ζητήσουν την άμεση έναρξη της απογραφής των ποσοτήτων φρούτων, που έχουν μείνει στα ψυγεία των συνεταιρισμών και εν συνεχεία τη βιολογική καταστροφή όσων φρούτων έχουν αλλοιωθεί και τη διάθεση «στην ευχέρεια του κράτους» όσων κριθεί ότι μπορούν πράγματι να διατεθούν προς κατανάλωση, πχ, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σε υπόμνημα που συντάσσουν ζητούν: 

  • απογραφή και απόσυρση των φρούτων κατά τον τρόπο που ήδη αναφέρθηκε, 
  • αποζημίωση των παραγωγών στη βάση του μοντέλου, που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για τη ζημία στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου e-coli, 
  • επιδότηση επιτοκίου για τα κεφάλαια κίνησης των πληγεισών αγροτικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων και συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και δ) εξέταση της δυνατότητας -σε συνεργασία με τις τράπεζες- για χρηματοδότηση μεμονωμένων αγροτών, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα, για τις ζημιές που θα προκληθούν από το ρωσικό εμπάργκο απαιτεί η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος. 

Το πρόβλημα της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινίων στην ΕΕ

Πριν ακόμη επιβληθεί το εμπάργκο από τη Ρωσία, οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών αντιμετώπιζαν προβλήματα, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών: μια ήπια άνοιξη που είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή και ένα ζεστό, υγρό καλοκαίρι με μειωμένη κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται σε ετήσια βάση 2,5 εκατομμύρια τόνοι ροδάκινα και 1,2 εκ. τόνοι νεκταρίνια και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή