facebook pixel

Ο τραγικος θανατος του 10χρονου αγοριου εγειρει πληθος ερωτηματων για την ασφαλεια στις ελληνικες ακτες

Καλό Λιβάδι: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Ζήτημα χρόνου ήταν να συμβεί το κακό στο Καλό Λιβάδι, όπως γράφει ο σημερινός Τύπος επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων και εκδρομέων της Μυκόνου. Η παραλία όπου το 10χρονο μοναχοπαίδι τραυματίστηκε θανάσιμα από την προπέλα σκάφους χαρακτηρίζεται «καρμανιόλα» καθώς jet ski και θαλάσσια παιχνίδια με σκάφη περνούν δίπλα από τους λυόμενους ενώ οι επιχειρήσεις που τα λειτουργούν φαίνεται να μην τηρούν τους κανόνες ασφάλειας ούτε για τους πελάτες τους.

Το κακό έγινε όταν ο άτυχος 10χρονος, που έκανε στο Καλό Λιβάδι διακοπές με την οικογένεια του, για  να διασκεδάσει, συνοδευόμενος από συγγενικό του πρόσωπο,  ανέβηκε σε «φουσκωτό καναπέ» τον οποίο έσυρε σκάφος.

Λόγω του κυματισμού στην περιοχή, ο 10χρονος έχασε την ισορροπία του και έπεσε στα νερά. Ο χειριστής του ταχύπλοου αντιλήφθηκε τι συνέβη και γύρισε για να ανασύρει τον 10χρονο, αλλά δεν κατάλαβε σε ποιο σημείο ακριβώς είχε πέσει, με αποτέλεσμα το παιδί να παρασυρθεί και να τραυματιστεί από την προπέλα του σκάφους. Ο 10χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο κέντρο υγείας του νησιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Όπως τώρα γράφεται στον Τύπο, πολλοί καταγγέλλουν ότι οι επιχειρηματίες των θαλάσσιων παιχνιδιών τα λειτουργούν ανεξάρτητα από την επικινδυνότητα του καιρού. Στο νησί των Ανέμων, τη Μύκονο, οι δυνατοί αέρηδες προκαλούν συχνά κυματισμό στη θάλασσα. Αυτό, όμως φαίνεται ότι δεν πτοεί ούτε τους εκδρομείς που θέλουν να διασκεδάσουν χορεύοντας με τα κύματα, με τα jet ski που νοικιάζουν, ούτε τους χειριστές ταχυπλόων οι οποίοι σέρνουν με τα σκάφη τους θαλάσσια παιχνίδια στα οποία επιβαίνουν ακόμη και ανήλικα παιδιά. Όπως όλα δείχνουν ήταν ζήτημα χρόνου το Καλό Λιβάδι και η Μύκονος να θρηνήσουν θύματα.

H δήμαρχος της Μυκόνου Ειρήνη Γρυπάρη σε δηλώσεις της χαρακτηρίζει το τραγικό γεγονός «μεμονωμένο περιστατικό» και λαμβάνει αποστάσεις από τιις όποιες ευθύνες λέγοντας:«Εμείς παραχωρούμε την έκταση στην παραλία δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα όσα συμβαίνουν μέσα στη θάλασσα.Εκεί είναι υπεύθυνο το λιμενικό. Ο εκμισθωτής αλλά και ο χειριστής είχαν όλες τις άδειες και ήταν νόμιμοι».

Η τραγωδία στο Καλό Λιβάδι πάντως εγείρει πλήθος ερωτημάτων, σε μια χώρα η οποία μάλιστα υπολογίζει ολοένα και περισσότερο στην τουριστική ανάπτυξη, που πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να μην χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές: 

  • Είναι επαρκή τα μέτρα ασφαλείας στις ακτές για τους λουόμενους, από την λειτουργία ταχύπλοων, φουσκωτών σκαφών, jet ski και surf;
  • Τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας με την αρμόζουσα αυστηρότητα;
  • Υπάρχει επαρκές προστατευτικό πλαίσιο για την χρήση των θαλάσσιων παιχνιδιών από παιδιά ακόμη και όταν αυτά συνοδεύονται;
  • Εποπτεύται αποτελεσματικά η λειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων αναψυχής από τα αρμόδια όργανα;

Την Τρίτη αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Σύρου ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θαλάσσιων παιχνιδιών και ο χειριστής του ταχύπλοου.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή