facebook pixel

Ρωσικό εμπάργκο: Ποια ελληνικά προϊόντα αποκλείονται από τη ρωσική αγορά

Η Μόσχα απαγόρευσε τις εισαγωγές των περισσότερων αγροδιατροφικών προϊόντων από τη Δύση, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσική Ομοσπονδία η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ λόγω της ρωσικής υποστήριξης στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κατάλογος προϊόντων διατροφής που περιλαμβάνει η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών, όπως δημοσιεύεται στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», περιλαμβάνει: 

 • κρέας και αλλαντικά, 
 • θαλασσινά, 
 • λαχανικά, 
 • φρούτα, 
 • γαλακτοκομικά. 
Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά και το ελαιόλαδο, περιλαμβάνονται όμως οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές εξαγωγές στην Ρωσία

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη Ρωσία έφτασαν το 2013 σχεδόν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσώπευαν δηλαδή το 10% των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ.  €, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου, το οποίο αυτή την εποχή είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. €, τα νωπά ροδάκινα με 24,5 εκατ. €, οι νωπές φράουλες με 23,5 εκατ. €, βερίκοκα - κεράσια κ.ά. με 12,01 εκατ. €, νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια με 10,03 εκατ. €, ελαιόλαδο και κλάσματά του με 8,05 εκατ. €, πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες με 6,39 εκατ. €, ιχθυρά με 26 εκατ. €, αγγούρια νωπά και διατηρημένα με 5,03 εκατ. € και ελιές με 4,8 εκατ. €.

Τα προβλήματα που ανέκυψαν με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ότι εξετάζει με προσοχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο την προστασία των Ελλήνων παραγωγών. Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά το αγροδιατροφικό εμπάργκο ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα Βιγκάουντας Ουσάκας. Τα αντίμετρα αυξάνουν την ένταση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, εξήγησε ο πρεσβευτής ενώ σημείωσε ότι οι διμερείς εντάσεις «δεν υπήρξαν ποτέ χειρότερες». «Το θεμελιώδες ζήτημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Κλονίστηκε από τις παράνομες ενέργειες της προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας», είπε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Β. Ουσάκας, το εμπάργκο της Μόσχας θα «τιμωρήσει κυρίως τους ρώσους καταναλωτές», καθώς το 40% των αγροδιατροφικών προϊόντων που εισάγει η χώρα προέρχεται από την ΕΕ. Παρόλα αυτά ο Β. Ουσάκας παραδέχθηκε ότι και η ΕΕ θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή. 

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ προανήγγειλε την πραγματοποίηση συνόδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο την επόμενη εβδομάδα, για το θέμα του εμπάργκο της Μόσχας στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο «υπάρχουν επιπτώσεις και υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν από΄την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η αμερικανική αντίδραση

Τα αντίμετρα που έλαβε η Ρωσία θα βλάψουν τη ρωσική οικονομία, εκτίμησε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τζ. Φέρμαν σημείωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου, αλλά ούτε είχαν επιπτώσεις στις αμερικανικές εξαγωγές. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέιβιντ Κόεν επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν αυτή δεν αλλάξει στάση και συνεχίσει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης των σχέσεων Ρωσίας - Δύσης

 • Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές επιχειρήσεις Lufthansa, Air France-KLM και Finnair, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω του πιθανού κλεισίματος του εναέριου χώρου της Σιβηρίας.
 • Δύο ρωσικές τράπεζες οι οποίες στοχοθετούνται από τις δυτικές κυρώσεις και ζήτησαν κρατική βοήθεια, επιβαρύνοντας τα ρωσικά δημοσιονομικά.
 • Η Rheinmetall, η οποία μείωσε το στόχο της για τα λειτουργικά της κέρδη το 2014 αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας ακύρωσε την απόφασή της να εγκρίνει μια σύμβαση με τη Ρωσία.
 • Οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών στη Νορβηγία καταγράφουν μεγάλη πτώση λόγω του φόβου πως η Ρωσία, ο σημαντικότερος πελάτης τους, θα απαγορεύσει τις εισαγωγές.
 • Η Commerzbank μπορεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ.
 • Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport βλέπει σημαντικές αβεβαιότητες, ιδίως όσον αφορά το μερίδιό της στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.
 • Η UniCredit, μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη..
 • Η Daimler προβλέπει ότι οι ραγδαία αυξανόμενες πωλήσεις της στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου θα μειωθούν.
 • Η εν μέρει εθνικοποιημένη βρετανική Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι έθεσε περιορισμούς όσον αφορά τις χορηγήσεις της στη Ρωσία.
 • Η Adidas, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδά της και τα κέρδη της φέτος, εν μέρει λόγω της έκθεσής της στη Ρωσία.
 • Η Lukoil, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις θα την αναγκάσουν να μειώσει δραστικά τις επενδύσεις της, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής της σε χρηματοδότηση.
 • Η ιταλική Enel ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει τους πόρους που διαθέτει στη Ρωσία, προς το παρόν.
 • Η γερμανική εταιρεία του κλάδου της λιανικής Metro AG ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη η στιγμή να επενδύσει στη ρωσική αγορά.
 • Η γαλλική πετρελαϊκή Total ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει να αγοράζει μετοχές της Novatek και να κάνει άλλες τοποθετήσεις στη Ρωσία.
 • Η BP ανακοίνωσε προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, ιδίως λόγω της σχέσης της με τη ρωσική κρατική επιχείρηση Rosneft.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή