facebook pixel

Ο ΠΟΥ θεωρει οτι οι πιθανες συνεπειες απο την περαιτερω παγκοσμια εξαπλωση της επιδημιας ειναι ιδιαιτερα σοβαρες δεδομενης της μεταδοτικοτητας του ιου

Διεθνής συναγερμός για επιδείνωση του Ebola από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Ebola, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ειδικοί επιστήμονες κάνουν έκκληση να επιτραπεί η χορήγηση πειραματικού σκευάσματος εναντίον του ιού και αποδίδουν το μειωμένο ενδιαφέρον για την καταπολέμηση του στην περιορισμένη «αγορά» για ένα πιθανό φάρμακο.

Με μια ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Ebola παγκοσμίως», ο ΠΟΥ, ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Ebola κηρύσει διεθνή συναγερμό.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια Κέιτζι Φουκούντα, δήλωσε ότι «η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί» και πρόσθεσε: «. «Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες». 

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι ο κίνδυνος επέκτασης του Ebola στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι «εξαιρετικά μικρός. Τόσο διότι μικρός αριθμός των ατόμων που φθάνουν στην Ευρώπη είναι πιθανόν να έχει μολυνθεί, όσο και εξαιτίας του τρόπου μετάδοσης του ιού, μόνο μέσω απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά ασθενούς». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία διαβεβάιωσε ότι «στην Ευρώπη, είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τον Ebola.

Στην Ελλάδα

Παρά την εκτίμηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού Ebola, κρίθηκε σκόπιμο

  • να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, 
  • να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό
  • να επαναπροσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου 

Στις ΗΠΑ

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ τέθηκε στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ώστε να αντιμετωπίσει η χειρότερη μέχρι στιγμής επιδημία του ιού Ebola.

Μιλώντας σε μια ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου με θέμα την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, ο διευθυντής του Κέντρου δρ Τόμας Φρίντεν ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί για την ασθένεια αυτή στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Αν και ο Τ. Φρίντεν είπε ότι είναι πιθανό άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στη δυτική Αφρική να φέρουν τον ιό στις ΗΠΑ και ίσως να τον μεταδώσουν σε κάποια μέλη της οικογένειάς τους ή σε ιατρικό προσωπικό, επεσήμανε ότι είναι βέβαιος πως «δεν θα υπάρξει μεγάλη επιδημία του Ebola στις ΗΠΑ». Ο επικεφαλής του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι πειραματικές θεραπείες με το σκεύασμα ZMapp που έχουν χορηγηθεί στους δύο αμερικανούς γιατρούς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Ατλάντα τελικά θα είναι αποτελεσματικές και υπογράμμισε ότι η καλύτερη προσέγγιση προς το παρόν είναι ο περιορισμός της επιδημίας.

Η «μάχη» για το πειραματικό φάρμακο ZMapp

Να επιτραπούν άμεσα οι πειραματικές θεραπείες για τον Ebola στην Αφρική, με το σκεύασμα το ZMapp, ζητά ο Βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον θανατηφόρο ιό το 1976, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

"Τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη", σημείωσε ο Πιοτ, ο οποίος είναι σήμερα διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου (LSHTM).

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, μετά το σχετικό αίτημα τριών διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, του Πέτερ Πιοτ, του Ντέιβιντ Χέιμαν, επίσης από την LSHTM και πρώην στέλεχος του ΠΟΥ και του Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η επιδημία αυτή θα κρατήσει αναμφίβολα πολλούς μήνες. Εάν συνέβαινε στην Ευρώπη, η συζήτηση για τη χρήση, για λόγους "ευσπλαχνίας", φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί θα είχε ήδη ξεκινήσει», σημείωσε ο Π. Πιοτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μοντ. «Αφού τελειώσει η επιδημία, δεν θα γίνονται πλέον προσπάθειες επένδυσης στην έρευνα για θεραπείες και εμβόλια», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι μετά την επιδημία του 1976 ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να συγκροτήσει μια ομάδα διεθνούς παρέμβασης. «Η πρωτοβουλία αυτή παρέμεινε νεκρό γράμμα», είπε ο Βέλγος ειδικός ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του UNAIDS, του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση του AIDS.

Ο Π. Πιοτ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αγορά για ένα φάρμακο που θα καταπολεμούσε τον Ebola. Σημείωσε όμως ότι τέτοιου είδους προϊόντα «θα πρέπει να χορηγούνται δωρεάν, δεδομένου ότι και οι επόμενες επιδημίες του Ebola θα συμβούν σε φτωχές χώρες».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Ομπάμα θα δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για τον ιό Ebola η οποία θα εξετάσει ζητήματα αρχής για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη χρήση πειραματικών φαρμάκων ώστε να βοηθηθούν όσοι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στην Αφρική, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Καραντίνα σε πόλεις της ανατολικής Σιέρα Λεόνε

Στην ανατολική Σιέρα Λεόνε, όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία του Ebola, οι πόλεις Κεϊλαχούν και Κενεμά, τέθησαν σε καραντίνα, ενώ τα νυχτερινά κέντρα και οι κινηματογράφοι και άλλοι χώροι όπου γίνονται δημόσιες συναθροίσεις θα σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι νεωτέρας σε όλη τη χώρα. Τα μέτρα αποκλεισμού των δύο πόλεων εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ από 60 ως 90 ημέρες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι χορηγεί βοήθεια 3,8 εκατ. € στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία για να συνδράμει τις αρχές των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν την επιδημία του Ebola, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 930 ανθρώπους στη δυτική Αφρική.Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή