facebook pixel

Απαρχή ειρήνευσης η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα;

Καθώς εκπνέει και το δεύτερο από τα τρία 24ωρα της αρχικής συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, χωρίς καμία πλευρά να προβεί σε παραβιάσεις, η διαφαινόμενη συμφωνία των δύο αντιμαχόμενων για παράταση της παύσης πυρός δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για επίτευξη ειρήνευσης.

Την ίδια στιγμή ΟΗΕ, Δύση και Αίγυπτος, που ασκεί και την διαμεσολάβηση, με εκκλήσεις και παραινέσεις καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην επαναλάβουν τις συγκρούσεις που φέρνουν την Γάζα σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι πολιτικές ηγεσίες  επισημαίνουν την συγκυρία για οριστική λύση του προβλήματος με την δημιουργία δύο κρατών, προκρίνοντας όμως μια διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής και επιδιώκοντας την περιθωριοποίηση της Χαμάς.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο συνεχίζονται, το βράδυ της Τετάρτης το Ισραήλ συμφώνησε να παραταθεί η εκεχειρία, υπό τους όρους που ισχύουν και για την τριήμερη διάρκεια. Νωρίτερα στέλεχος της Χαμάς είχε δηλώσει ότι και οι Παλαιστίνιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρατείνουν την τριήμερη εκεχειρία ενώ για την παραπέρα ειρήνευση το ίδιο στέλεχος την συνέδεσε με τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην Αίγυπτο. Το ίδιο στέλεχος διέψευσε τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ απέρριψε όλα τα παλαιστινιακά αιτήματα —όπως την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και χωρίς να κρύψει την αισιοδοξία του συμπλήρωσε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποτελέσματα».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέδωσε στη Χαμάς τα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζοντας ότι «το 90% των νεκρών αυτής της σύγκρουσης» θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν η Χαμάς είχε αποδεχθεί νωρίτερα την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία. «Η τραγωδία στη Γάζα είναι ότι κυβερνάται από τη Χαμάς», υποστήριξε ο Μπ. Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι η Οργάνωση «πρέπει να αποκλειστεί από τη μεγάλη οικογένεια των κρατών».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα μιας ενδεχόμενης  ειρήνευσης αναγνώρισε «σημαντικό» ρόλο στην Παλαιστινιακή Αρχή για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Επιπλέον επανέλαβε το πόσο σημαντική θεωρεί το Ισραήλ την αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συμφώνησε σε αυτό το θέμα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε «τους πρωταγωνιστές να ακούσουν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να τερματιστεί οριστικά η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη μέσω μιας βιώσιμης λύσης δύο κρατών».

Δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση της Γάζας,  επισημαίνοντας όμως ότι «αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία φορά, ο αέναος κύκλος των δεινών στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη όπως και στο Ισραήλ πρέπει να σταματήσει». Επανέλαβε ότι η εκεχειρία που είναι σε ισχύ θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «μόνιμη εκεχειρία» και σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση «των υποκείμενων αιτιών» της σύγκρουσης. Ζήτησε «να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να τεθεί και πάλι η Γάζα υπό μια ενωμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα προσχωρήσει στις δεσμεύσεις της ΟΑΠ».

Υπενθυμίζοντας «την ανθρωπιστική καταστροφή» που έχει συντελεστεί στη Γάζα, κάλεσε τις χώρες μέλη να «απαντήσουν άμεσα και γενναιόδωρα στις άμεσες ανάγκες» του λαού. Πρέπει επίσης να ανοικοδομηθεί ο παλαιστινιακός θύλακας, «ένα τεράστιο έργο στα ερείπια της Γάζας όπου σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές».

«Ο εφιάλτης των τεσσάρων εβδομάδων που πέρασαν μας υπενθυμίζει ότι μόνο μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης μπορεί να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν την επανενεργοποίηση μιας αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ξανανοίξει η μεθοριακή διάβαση στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο τη σταθεροποίηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο του τελευταίου μήνα.

Η Αίγυπτος έχει κλείσει κατ' επανάληψη τη διάβαση αυτή, αυξάνοντας τις πιέσεις στους κατοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη τον αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει το Ισραήλ από ξηράς και θαλάσσης. Η Αίγυπτος επιμένει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τη Ράφα θα πρέπει να γίνει με την Παλαιστινιακή Αρχή —και όχι με τη Χαμάς— και να μην αποτελεί τμήμα κάποιας συμφωνίας μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ για τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς αερογέφυρας προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και να μεταφέρει χιλιάδες τραυματισμένους Παλαιστίνιους σε τουρκικά νοσοκομεία για νοσηλεία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή