facebook pixel

Οι Παλαιστινιοι ελπιζουν οτι η εκεχειρια θα εξελιχθει σε καταπαυση του πυρος και σε ειρηνη μεχρι… τον επομενο πολεμο

«Αποστολή εξετελέσθη»... Ακολουθεί εκεχειρία

Καθώς συμπληρώνεται το πρώτο από τα τρία 24ωρα της συμφωνηθείσας, με αιγυπτιακή μεσολάβηση, εκεχειρίας στη λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι το Τελ Αβίβ προσχώρησε στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός έχοντας προηγουμένως επιτύχει τον προαναγγελθέντα στρατιωτικό στόχο του, τη διάλυση των τούνελ που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για τις επιθέσεις στο έδαφος του.

Στο πλαίσιο της εκεχειρίας οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις αποχωρούν από τη Λωρίδα της Γάζας διατηρώντας τις αμυντικές τους θέσεις. 

Ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Λωρίδα της Γάζας για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο επικαλούμενο ενημέρωση από τον στρατό. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν τουλάχιστον 32 από τις υπόγειες σήραγγες λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η τριήμερη εκεχειρία. Εάν η εκεχειρία κρατήσει, δεν θα υπάρχει ανάγκη για παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε προς το Reuters αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Πάντως η επιθετική δράση των δύο πλευρών δεν σταμάτησε μέχρι κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό πριν την επίσημη έναρξη της εκεχειρίας, στις 8 το πρωί της Τρίτης. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ήχησαν οι σειρήνες στο νότιο Ισραήλ μέχρι και βόρεια, σε περιοχές της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών με την Χαμάς να ανακοινώνει ότι πρόκειται για την απάντηση της στα «εγκλήματα του Ισραήλ». Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι οι έξι από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από την αντιπυραυλική άμυνα ενώ μια άλλη έπεσε σε παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Οχθη, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημίες. Η παλαιστινιακή πλευρά ανέφερε ότι δέχθηκε πυρά από το Ισραήλ λίγο πριν την έναρξη της εκεχειρίας. Δημοσιογράφοι του CNN μετέδωσαν ότι χτυπήθηκε το νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας. 

Στο μεταξύ την ίδια ώρα που οι μηχανοκίνητες μονάδες του ισραηλινού στρατού εγκαταλείπουν την Γάζα, πολλές δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι με την ελπίδα ότι η τριήμερη αυτή εκεχειρία θα εξελιχθεί σε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια σε μακρά ειρήνη μέχρι… τον επόμενο πόλεμο, επιστρέφουν στις εστίες τους προσπαθώντας, μέσα στον θρήνο για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων και την απόγνωση για την καταστροφή της περιουσίας τους, να ξαναστήσουν τις ζωές τους.

Ο πόλεμος προκάλεσε καταστροφές ύψους 4 έως 6 δισ. δολαρίων, αλλά ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος, σύμφωνα με τον παλαιστίνιο υφυπουργό Οικονομίας Ταϊσίρ Αμρο.

Στον τραγικό απολογισμό την ώρα της έναρξης της εκεχειρίας το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μετρά 1.875 νεκρούς, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι και 243 γυναίκες. Ο αριθμός αυτός όμως υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί καθώς οι παλαιστινιακές υπηρεσίες αρωγής, ήδη κατά την πρώτη μέρα της εκεχειρίας, κατόρθωσαν να φθάσουν στις αποκλεισμένες από τις εχθροπραξίες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα, ανασύροντας περισσότερους νεκρούς από τα ερείπια. Από την ισραηλινή πλευρά ο απολογισμός είναι 64 νεκροί στρατιώτες και 3 πολίτες.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο

Στο διπλωματικό επίπεδο η συμφωνία για εκεχειρία περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκινούν την Τεάρτη στο Κάιρο. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία έφθασε το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ενώ οι εκπρόσωποι της Χαμάς, του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Φάταχ στη Λωρίδα της Γάζας προστέθηκαν στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που ήταν ήδη παρούσα.

Η Χαμάς απαιτεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει την οικονομία ενός θύλακα, εδαφικής έκτασης λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν στιβαγμένοι 1,8 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο συμφώνησε ως προς σειρά απαιτήσεων που περιλαμβάνουν το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων, διεύρυνση της ζώνης αλιείας στα 12 μίλια και την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ επιμένει στις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας, ενώ ένας νέος όρος που θα θέσει η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα: η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας να συνδεθεί με την αποστρατιωτικοποίησή της.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, ενώ Αιγύπτιος αξιωματούχος έκανε λόγο για την έναρξη «ευρέος φάσματος διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Κάιρο. Με περισσότερο μαξιμαλιστική διάθεση, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν «πιθανότατα» στις διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να απευθύνει έκκληση προς τις δύο πλευρές να συζητήσουν με την ευκαιρία αυτή «κρίσιμα και περισσότερο μακροπρόθεσμης εμβέλειας θέματα».

«Πώς θα σταματήσουμε αυτές τις ρουκέτες, πώς θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Λωρίδα της Γάζας και πώς θα προχωρήσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο BBC, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσουν να επιλύσουν με την ευκαιρία αυτή «το θέμα των δύο Κρατών».

Στο Λονδίνο, βουλευτές κάλεσαν την κυβέρνηση να εντείνει την πίεση επί του Ισραήλ για την άρση ορισμένων περιορισμών στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς τους «δυσανάλογους και αντίθετους με το διεθνές δίκαιο», σε εισήγηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Προηγήθηκε η αιφνιδιαστική παραίτηση της υφυπουργού Εξωτερικών Σαγίντα Ουάρσι, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για τη Γάζα, την οποία θεωρεί «ως στερούμενη ηθικού ερείσματος».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή