facebook pixel

Ψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία για τα ΜΜΕ

Νέο πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης αντιπολίτευσης - κυβέρνησης δημιούργησε η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ, που κατατέθηκε στο Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Οι διατάξεις που προβλέπονται προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων στον χώρο της διαφήμισης αλλά και των συνδικάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που κήρυξαν γενική 24ωρη απεργία στον χώρο του Τύπου την Τρίτη, από τις 10 το πρωί.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.

Με την τροπολογία:

  • αναμορφώνεται η λειτουργία της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις
  • επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών
  • ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζεται ποιες οριζόντιες ή κάθετες συμπράξεις εξαιρούνται των απαγορεύσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού. Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και ενώ προηγουμένως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την τροπολογία δύο κρίσιμες διατάξεις για τις οποίες η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι εμπεριείχαν «κινδύνους για τον αριθμό των εργαζομένων και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη κρίση». Στη συζήτηση και παρά και την ανακοίνωση της απόσυρσης των δύο διατάξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επιμένοντας ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί. Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της τροπολογίας λέγοντας ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο διαφάνειας με την καθιέρωση της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απέφυγε μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στα ΜΜΕ. 

Τα Σωματεία του Τύπου

Τα συνδικάτα στον χώρο του αφού κάνουν λόγο για «εν κρυπτώ και κατά παραγγελία των μιντιαρχών πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταλύσει σε μια νύχτα δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών» καταγγέλλουν την κατάθεση της τροπολογίας  δια της οποίας υποστηρίζουν ότι «επιτρέπονται συγχωνεύσεις μέσων και ομίλων ΜΜΕ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους, διευκολύνοντας υπερδανεισμένους επιχειρηματίες να βρουν σανίδα σωτηρίας». Κατά τα συνδικάτα «οι συγχωνεύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση προσωπικού» και για το λόγγο αυτό ζητούν «την απόσυρση των διατάξεων εκείνων που επηρεάζουν αρνητικά τις εργασιακές σχέσεις και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη χειραγώγηση την ενημέρωση».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας καθώς όπως αναφέρει δεν είναι μόνο παντελώς άσχετη, σε σχέση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αλλά είναι και απολύτως παράνομη η διαδικασία εισαγωγής της.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώννει ότι «αποτελεί κυριολεκτικά ένα νέο συμβόλαιο των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή στον χώρο των μίντια» και προσθέτει ότι «με την τροπολογία ως σύνολο και με τις συγκεκριμένες διατάξεις καθιερώνεται απροκάλυπτα ένα νέο πλαίσιο πλήρους αυθαιρεσίας και μεροληψίας υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων επιχειρηματιών». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην οποία αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».
 
Επίσης, όπως σημειώνει «"τακτοποιούνται" ζητήματα των ιδιοκτησιακών σχέσεων και των συγχωνεύσεων των μίντια ως βήμα, πέραν των άλλων, για τη διαγραφή τεράστιων χρεών και ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις εργαζομένων μέσω και της αυθαίρετης αλλαγής του χαρακτήρα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και των ενδο- ομιλικών μετακινήσεων». Συμπληρώνει ακόμη ότι «δίνεται για πολλοστή φορά παράταση στην παράνομη λειτουργία των μέσων και υπονομεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πλήττεται καίρια ο Τύπος μέσω του νέου καθεστώτος για τις διαφημίσεις, τις δημοσιεύσεις και το αγγελιόσημο». 

Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας 

Η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας ζήτησε την απόσυρσή της τροπολογίας καθώς όπως αναφέρει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποκλείει τις διαφημιστικές εταιρείες από την αγορά χώρου και χρόνου στα ΜΜΕ και καταργεί δια νόμου την ελευθερία τους να συναλλάσσονται με τα Μέσα. Χαρακτηρίζει τη ρύθμιση κατάφωρα αντισυνταγματική, πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, αποσπασματική και έκδηλα μονομερή.

Τροπολογία για τις προκηρύξεις Δημοσίου και ΟΤΑ

Άλλο θέμα που σχετίζεται με τον ελληνικό Τύπο, αφορά τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα με την οποία αίρεται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων, στον περιφερειακό Τύπο, του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο των άμεσα ενδιαφερόμενων περιφερειακών εκδοτών -με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Μ. Χαλκιαδάκη να κάνει λόγο για «αποδόμηση» του περιφερειακού Τύπου- αλλά ακόμη και των βουλευτών των δύο κυβερνητικών εταίρων. Επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την απόσυρση της.

Ο εισηγητής της ΝΔ  Κωνσταντίνος Σκρέκας προειδοποίησε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι «η ΝΔ δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου». Και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας εκτίμησε ότι το κέρδος θα είναι μικρό, σε σχέση με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συγκεκριμένη διάταξη. Την απόσυρση της διάταξης ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΝΕΡΙΤ

Από το Β΄ Θερινό Τμήμα ψηφίστηκε και τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού της ΝΕΡΙΤ. Με νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στην τροπολογία ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, «δεν επιτρέπεται να προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέση διευθυντή ή γενικού διευθυντή, πρόσωπο που κατά την ημερομηνία πρόσληψής του από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, είτε λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη γήρατος είτε έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό».

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή