facebook pixel

Το νεο σχεδιο συμφωνιας που θα συζητηθει στις διαπραγματευσεις του Παρισιου το φθινοπωρο

Reuters: Τρόικα τέλος, η Κομισιόν θα ελέγχει την Αθήνα

Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές αποκαλύπτει την ύπαρξη ευρωπαϊκού σχεδίου που προβλέπει την διάλυση της τρόικας και τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ανά διετία, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση εξαετούς σχεδίου μεταρρυθμίσεων που θα εκπονήσει η Αθήνα. Με την ακριβής τήρηση του σχεδίου θα παρέχεται στην Ελλάδα ελεγχόμενη ροή ελάφρυνσης του χρέους ενώ σε αντίθετη περίπτωση επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης. Το Reuters βλέπει στο σχέδιο αυτό και προσπάθεια πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επομένη της  επίσκεψης στην Αθήνα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, ο οποίος είχε θερμή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, το Reuters αποκαλύπτει τους κεντρικούς άξονες του νέου σχεδίου για την Ελλάδα, που προβλέπει την κατάργηση της τρόικας και των ελέγχων της και την σύνταξη από την ελληνική πλευρά ενός σχεδίου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι έλεγχοι που διενεργεί η τρόικα θα αντικατασταθούν από ανάλογους που θα πραγματοποιεί μια ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, με προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις ειδικών.

Εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων

Ως προϋπόθεση για τα παραπάνω η Αθήνα θα πρέπει να δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα έχουν συμφωνηθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με διάφορες μορφές, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων μάλλον, και όχι η χορήγηση νέων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που είναι ενήμερος για τους υπό συζήτηση σχεδιασμούς και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters: «Θα πρέπει οι Έλληνες να αναλάβουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ως τον Οκτώβριο, και κατόπιν θα υπάρξει απόφαση γι' αυτό ως τον Δεκέμβριο για τις αρχές του 2015».

Σε περίπτωση υποτροπής, θα χορηγηθεί στην Ελλάδα μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από την ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε άλλος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε όμως ότι εάν χρησιμοποιηθεί, θα επανέλθει η αυστηρότερη επιτήρηση.

Το ΔΝΤ παράλληλα θα συνεχίσει χωριστά το πρόγραμμα στήριξης ως το 2016, ασκώντας επιρροή στην Αθήνα.

Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Η κρίσιμη διαδικασία αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος της Ελλάδας θα αρχίσει με τις συνομιλίες στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρηματολογήσει πως η μακρόχρονη αυτή διαδικασία θα έβλαπτε το κλίμα εάν γινόταν στην ελληνική πρωτεύουσα, αναφέρει το Reuters. 

Το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έχει ως λέξεις κλειδιά στον τίτλο του εκφράσεις όπως «ανάπτυξη και απασχόληση», μεταφέροντας εκεί την έμφαση, παρά στις δημοσιονομικές περικοπές. Το προσχέδιό του θα καταρτιστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Η έναρξη αυτού του εξαετούς προγράμματος θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αποσυρθεί από τη διαδικασία.
Το κρίσιμο για τους ευρωπαίους αξιωματούχους είναι να φανεί ότι οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ελλάδας και όχι επειδή επιβάλλονται από το εξωτερικό, επέμειναν αξιωματούχοι. Παράλληλα, το Reuters σημειώνει πως το σχέδιο αυτό θα ενίσχυε την κυβέρνηση της Ελλάδας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν θα εξασφάλιζε την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας μετά το τέλος της θητείας του Κάρολου Παπούλια τον Μάρτιο του 2015. 

Ωστόσο για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια, επισημαίνει το Reuters. 

Εάν η Αθήνα χρειαστεί νέο δανεισμό για να στηρίξει τις τράπεζές της, αυτό θα απαιτούσε ένα νέο μνημόνιο. «Αν χρειαστεί περαιτέρω δανεισμός από άλλα κράτη, δεν υπάρχει ούτε ένα κοινοβούλιο στην Ευρώπη που θα τον ενέκρινε», υπογράμμισε μιλώντας στο Reuters ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως ελπίζουν ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο πακέτο στήριξης. «Δεν θέλουμε νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε άλλα χρήματα», ανέφερε στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters και πρόσθεσε: Είμαστε δεσμευμένοι στις μεταρρυθμίσεις. αλλά δεν θα θέλαμε να έχουμε ένα μαχαίρι στο λαιμό, διότι αυτό πλήττει την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η ιδέα της ελάφρυνσης χρέους κατά στάδια θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, αρκεί ο μηχανισμός αξιολόγησης να μην έχει καμιά ομοιότητα με αυτόν της τρόικας.

Η ελάφρυνση του χρέους

Οι βασικές επιλογές για την ελάφρυνση χρέους οι οποίες εξετάζονται είναι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Αυτοί οι όροι πάντως θα ισχύσουν μόνον για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει κράτη της Ευρωζώνης, που ανέρχονται περίπου στο μισό ποσό του ελληνικού χρέους, Τα δάνεια της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ δεν θα επηρεαστούν.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, έναντι των οποίων σύμφωνα με το Reuters διάκειται ευνοϊκά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, θα γίνονταν επίσης ευνοϊκά δεκτοί από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ώρα των αποφάσεων αναμένεται ότι θα έλθει αργότερο εντός του έτους, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος προέβλεψε ότι το Φθινόπωρο θα είναι καυτό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή