facebook pixel

Τι κρύβεται πίσω από την επιλογή Αβραμόπουλου για τη θέση του Επιτρόπου

Η επιλογή του προσώπου που θα μετέχει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων μετά τη λήξη της θητείας της Μαρίας Δαμανάκη ήταν ένα από τα «περιφερειακά» πολιτικά ζητήματα που συζητούνταν τους τελευταίους μήνες και το οποίο όμως, αναλόγως την επιλογή του προσώπου, θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Με το όνομα ακόμη και του Ε. Βενιζέλου να κυκλοφορεί πριν τις Ευρωεκλογές, έως το μεγάλο φαβορί την Ντόρα Μπακογιάννη τις τελευταίες εβδομάδες, και την Μαρία Δαμανάκη η οποία δήλωνε με έμφαση την επιθυμία της να ανανεωθεί για άλλη μια θητεία η παραμονή της στην Κομισιόν, η τελική επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε τελικά έκπληξη.

Θεωρείται ότι η απόφαση αυτή αποτρέπει την εμφάνιση πολιτικών κραδασμών σε τρία επίπεδα, εσωκομματικά στη ΝΔ, ενδοκυβερνητικά στις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και στην ελληνική πολιτική σκηνή γενικότερα.

Στα δύο πρώτα επίπεδα καταλυτικό ρόλο παίζει η πολιτική προέλευση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, από τον χώρο της κεντροδεξιάς,  αλλά και το γεγονός ότι είναι αντιπρόεδρος του κόμματος και εν ενεργεία υπουργός. 

Στο τρίτο επίπεδο βάρυνε η καλή σχέση του Δ. Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και γενικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξασφαλίζει ένα θετικό πολιτικό περιβάλλον για το νέο επίτροπο και δίνει την αίσθηση της διακομματικής τουλάχιστον ανοχής και από τους πολιτικούς αντιπάλους. 

Επίσης η αποχώρηση του Δ. Αβραμόπουλου από τις κομματικές και κυβερνητικές θέσεις που κατέχει, στις 15 Οκτωβρίου για το Συμβούλιο των Επιτρόπων, αναμένεται να επανακαθορίσει και τις ισορροπίες τόσο στη δικομματική κυβέρνηση όσο στο κόμμα της ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το θέμα δεν εθίγει σε καμία από τις συναντήσεις που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες ο Δ. Αβραμόπουλος με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου έπεσε προ δεκαημέρου στο τραπέζι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να έχει στη σύνθεσή της δυνατά ονόματα με κύρος, εμπειρία, ευρωπαϊκές γνώσεις και να είναι μάχιμοι πολιτικοί. 

Όπως λέγεται, ετέθη ως παράδειγμα το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου, χωρίς περαιτέρω συζήτηση. 

Ο κ. Αβραμόπουλος που αρνήθηκε πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, σε όσους τον ρωτούσαν, ότι είχε συζητηθεί το όνομα του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώθηκε σχετικά πρώτη φορά επισήμως για το θέμα το Σάββατο. Ο ίδιος δεν το έθεσε ποτέ και μάλιστα απορούσε για τα διάφορα σενάρια, όπως έλεγε, σχετικά με την προοπτική να είναι ο νέος επίτροπος. 

Ο πρωθυπουργός όμως, φέρεται να είχε αποφασίσει το όνομα του νέου επιτρόπου. 

Οι εξελίξεις πήραν τον δρόμο τους το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ο Αντ. Σαμαράς τηλεφώνησε στην Ντόρα Μπακογιάννη, για να την ενημερώσει ότι δεν θα την προτείνει για την θέση του Έλληνα επιτρόπου. Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον υπουργό Άμυνας, συζητήθηκε το πλαίσιο και ο Δ. Αβραμόπουλος δέχθηκε και συμφώνησαν.

O Ε. Bενιζέλος ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον πρωθυπουργό για την επιλογή Αβραμόπουλου και ενώ το ΠΑΣΟΚ προωθούσε την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για μια νέα θητεία. 

Ακολούθησε την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι η κυβερνητική ανακοίνωση για την επιστολή στο νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπου αναφέρεται ότι προτείνει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οπως αναφέρουν πληροφορίες ο Δ. Αβραμόπουλος φέρεται να χαρακτήρισε ως πρόκληση τη θέση για τη νέα φάση που εισέρχεται η Ευρώπη και  πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά οφέλη. 

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την Ευρώπη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό το κατέχουν οι Σκανδιναβοί με προτεραιότητα την προστασία των μεταναστών και των προσφύγων. 

Τη θέση του Δ. Αβραμόπουλο στη Βουλή θα καταλάβει ο Θάνος Πλεύρης, πρώτος επιλαχών στην Ά Αθηνών.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή