facebook pixel

Τρία ταμεία με ενιαίους όρους το νέο μοντέλο ασφάλισης

Με την διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ως πρώτο βήμα και την λειτουργία τους με ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών για όλους ως τελικό στόχο, προχωρεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το μελλοντικό τοπίο του ασφαλιστικού θα περιλαμβάνει τρία μεγάλα ταμεία: το ΙΚΑ (ταμείο μισθωτών), τον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) και τον ΟΓΑ (ταμείο αγροτών), ενώ για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ (ναυτικών). Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), ενώ πιθανότητα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν και απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ.

Το μοντέλο αυτό βασίζεται στις προτάσεις αναλογιστικής μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ), η οποία διαπίστωνε «κατακερματισμό και διοικητική πολυδιάσπαση των Ταμείων αλλά και εσωτερική Βαβέλ παροχών». Χαρακτήριζε «επιφανειακές, πρόχειρες, αναποτελεσματικές και δημοσιονομικά επιβλαβείς» τις οποίες χαρακτήριζε «ενοποιήσεις θυρωρείων και όχι των υπηρεσιών» καθώς μετά από αυτές διατηρούνταν «διαφορετικά λογιστήρια», «μη συμβατά  πληροφοριακά συστήματα» και δυνατότητα «επιλογής παροχών» με το παλαιό ή το νέο σύστημα.

«Το κύριο βάρος της μεταρρύθμισης θα πέσει στη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων» σημειώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξει και ενοποίηση όρων ασφάλισης και παροχών.  

Οι ενοποιήσεις θα ολοκληρωθούν σε τρία στάδια.

  • Διοικητική αναδιοργάνωση των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Στόχος της εσωτερικής ενοποίησης είναι κυρίως διάφοροι κλάδοι ασφάλισης του ΙΚΑ όπου υπάρχει πολυκερματισμός. Αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στους όρους ασφάλισης. Με την ολοκλήρωση των αλλαγών στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας - σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Με βάση τον σχεδιασμό στο ΙΚΑ θα ενταχθούν η επικουρική ασφάλιση και η πρόνοια των μισθωτών, ενώ θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό και των υπολοίπων μεγάλων Ταμείων. Με τον τρόπο αυτόν το ΙΚΑ - που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών - θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.
  • Δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα καλύπτει όλα τα Ταμεία. Στον φορέα αυτόν θα υπαχθούν όλα τα Ταμεία. Με την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ενσήμων και την «ψηφιοποίηση» των λογαριασμών ασφάλισης αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά και ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2015 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).

Ενιαίες παροχές

Τις διοικητικές ενοποιήσεις Ταμείων θα ακολουθήσουν ενοποιήσεις  παροχών. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η καθιέρωση ενιαίων εισφορών αλλά και ενιαίων παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων, είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, συζητείται η κατάργηση των ειδικών διατάξεων που διατηρούνταν μετά την ένταξη π.χ. των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές. Στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι η «ενιαιοποίηση» όλων αυτών θα γίνει επί τα χείρω, δηλαδή με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες.

Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Τέλος, τα σενάρια μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνουν και την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών. Σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν άμεσα τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τη συνταξιοδότηση σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ αλλά και θα καταργηθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που παραμένουν σε ισχύ στο ΙΚΑ για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή